Hoppa till huvudinnehåll

Mänskor från Bangladesh och Indien vill studera i Karis

Teaterlinjens elever har kaffepaus.
En ny studielinje har lockat runt 200 sökande. Bilden är från en av teaterstuderandenas kaffepauser. Teaterlinjens elever har kaffepaus. Bild: Yle/Marica Hildén teaterlinjen

Hur man ska agera med människor från olika kulturer är någonting många vill lära sig. Så många att Västra Nylands folkhögskola måste stänga ansökningen till sin nya studielinje för personer som kommer utanför EU.

De som vill plugga vid en folkhögskola i höst kan som bäst skicka in sin ansökan. Vid Västra Nylands folkhögskola i Karis har man i år ett positivt problem. Skolans nyaste linje har så många utländska sökande att man inte har kapacitet att ta emot fler.

- Nu kan vi inte ta emot mera ansökningar från icke EU-länder för vi hinner inte behandla dem, berättar rektor Henrik Grönroos.

200 sökande till 20 platser

Det är folkhögskolans nya ettåriga linje "Diversity management and inclusion" som lockar många sökande. Den lär ut hur man agerar och klarar sig i internationella sammanhang, förklarar Grönroos.

I skrivande stund har mellan 180-200 personer skickat in sin ansökan till den engelskspråkiga studielinjen. Den har 20 platser.

- Intresset har varit enormt. Vi har fått ansökningar från hela världen, säger Grönroos.

Västra Nylands folkhögskola i Karis.
Det är inte bara den nya studielinjen som lockar folk. Andra populära linjer berör natur och medicin, seriekonst och juridik. Västra Nylands folkhögskola i Karis. Bild: YLE / Robin Lindberg fri bildning

Bangladesh, Afghanistan, Iran, Indien och flera afrikanska länder finns med på listan, plus Finland förstås.

Det är ändå en sak att söka till studielinjen och en annan att faktiskt börja studera i Karis, påpekar han.

- Vi har välkomnat dem och bett dem kolla upp möjligheten att få visum. Det ska bli spännande att se hur många av dem vi har här i höst.

Tuffa åren förbi - nu går skolan på plus

Trots att den nya linjen har blivit mäkta populär, räddar den på inget sätt folkhögskolans framtid. Att sköta ekonomin och få elevplatserna fyllda är två av många utmaningar som skolan har.

En ljuspunkt i tillvaron är att Västra Nylands folkhögskola efter flera tuffa år gjorde ett plusresultat år 2016. Det gör att ekonomin inte längre är ett akut problem.

Porträttbild på VNF-rektorn Henrik Grönroos.
Henrik Grönroos är ny rektor för Västra Nylands folkhögskola. Han började sitt nya jobb strax innan läsåret tog slut i våras. Porträttbild på VNF-rektorn Henrik Grönroos. Bild: Yle/Bubi Asplund Rektor,skolor,Västra Nylands Folkhögskola,folkhögskolor,Karis,Raseborg,vnf

- VNF gjorde ett gott ekonomiskt resultat förra året och kunde betala tillbaka den garantisumman som ägarkommunerna gav oss i början på läsåret.

Västra Nylands folkhögskola inleder sitt 113 läsår i höst. Det går att ansöka till skolans linjer fram till den 7 augusti.

Läs också