Hoppa till huvudinnehåll

Stadens brygga dög inte – Valkomborna bygger en ny

Den gamla bryggan vid Valkom simstrand.
Den gamla bryggan vid Valkom simstrand har fått kritik. Den gamla bryggan vid Valkom simstrand. Bild: Yle/Stefan Paavola

Klagomålen har haglat sedan Lovisa stad böt ut bryggan vid Valkom simstrand. Lokala företagare har tagit saken i egna händer.

Valkom simstrand kan redan nästa vecka få en ny, 21 meter lång brygga.

Den populära simstranden fick för några veckor sedan redan en ny brygga, men ortsborna anser den vara för kort och osäker. Där bryggan slutar är det fortfarande grunt och det finns stenar i vattnet.

- Jag orkade inte längre höra på gnället på sociala medierna om att staden inte har råd att bygga en ordentlig brygga. Och så vill jag att hemortens barn har möjlighet att tryggt springa ut på bryggan och gå och simma, säger Tomas Holmström.

Talko

Holmström är initiativtagare till projektet. Han ska tillsammans med några andra frivilliga bygga bryggan och har lovat bekosta allting själv, även installerandet av bryggan.

Då den står färdig donerar de bryggan till Lovisa stad eller Valkom byaförening, beroende på vem av dem som vill ta emot den.

Bryggan ska ha en landgång på 15 meter med räcken, i ändan finns ett bredare parti som går på tre gånger sex meter.

Säkrare brygga

Den nya bryggan kommer att ligga på de farliga stenarna som tidigare låg precis där den gamla bryggan tar slut.

Tomas Holmström som själv bor i närheten av Valkom simstrand hoppas att staden blir glad över gåvan.

- Barnen har simmat där vid stranden fast det inte varit varmt väder ännu. Och jag tror på att det blir simväder ännu i år.

Valkom simstrand