Hoppa till huvudinnehåll

Tre svetsare stoppade hotande storbrand i Pemar

Arbetstagare vid Stera Technologies väntar utanför industribyggnaden i Pemar där det brunnit, medan brandmän utför eftersläckning.
Arbetstagare vid Stera Technologies väntar utanför industribyggnaden i Pemar där det brunnit, medan brandmän utför eftersläckning. Arbetstagare vid Stera Technologies väntar utanför industribyggnaden i Pemar där det brunnit, medan brandmän utför eftersläckning. Bild: Mari Kahila / Yle eldsvådor,brandbilar,brand- och räddningsarbete,brandmän,Pemar,Stera Technologies

Branden som på onsdag morgon uppstod i en industrifastighet i Pemar kunde ha utvecklats till en storbrand. Räddningsverket blev larmat till Stera Technologies fastighet på Volttitie kort efter klockan halv nio. Eftersom det var en industribyggnad skickades genast 12 enheter till platsen.

– De första uppgifterna vi fick var att det brann i luftkonditioneringsapparaterna. Förstahandssläckningen var gjord och personal höll på att komma ut, berättar jourhavande brandchef Mika Viljanen vid Egentliga Finlands räddningsverk.

Förstahandssläckningen var effektiv, och branden hade lugnat sig.

– Det här är ett bra exempel på hur viktigt det att kunna göra inledande släckning rätt. En förstahandssläckning ger oss mer tid att göra vårt jobb, konstaterar Viljanen.

Vid 10-tiden var situationen i Pemar redan över. Brandmännen fick snabbt kontroll över branden i luftkonditioneringsröret och i innertaket.

Stera Technologies produktionschef Jarkko Lahtinen berättar att branden förorsakades av normalt svetsningsarbete. Tre svetsare märkte att det brann i svetssugens rör. De fick branden stoppad, men den blossade upp på nytt.

Brandmän och brandbilar utanför industrifastighet som brunnit i Pemar
Brandmän och brandbilar utanför industrifastighet som brunnit i Pemar Bild: Mari Kahila / Yle eldsvådor,Pemar,brandkårer,brandmän,brandbilar,brand- och räddningsarbete,Stera Technologies

– Nu måste vi se oss i spegeln angående rengöringen och underhållet, och så gör vi en plan över hur liknande bränder ska kunna undvikas, säger Lahtinen.

Man har nyligen haft en brandövning på företaget.

– I fjol höll vi en officiell utrymningsövning, så det hjälpte oss i den här situationen, säger Lahtinen.

Originalartikel på finska av Paula Koskinen.