Hoppa till huvudinnehåll

Elefanter är turistattraktioner i Asien – är ofta traumatiserade och vanvårdade

En elefant uppträder under vattnet på ett zoo i Bangkok.
En elefant uppträder under vattnet på ett zoo i Bangkok. Bild: AFP / Lehtikuva elefanter,turismtjänster,turister,Nöje

Djurskyddsföreningen World Animal Protection slår larm om elefanter som används för turistnöje i Asien. Tre fjärdedelar av nästan 3 000 elefanter inom turismindustrin lever i dåliga förhållanden. Största delen av elefanterna finns i Thailand.

– Den grymma trenden med elefanter som används för ridning och shower växer. Vi vill att turister får kunskap om att de flesta av dessa elefanter tas från sin mamma när de är riktigt små, tvingas genomlida brutal träning och lever ett helt liv i djupaste misär, säger Roger Pettersson, generalsekreterare på World Animal Protection Sverige, till SVT.

Trots det växer antalet elefanter som används inom turistunderhållning.

På fem år har antalet elefanter inom turistnäringen ökat med trettio procent, från 1 688 till 2 198.

Två turister rider på en elefant,
Elefantridning är populärt och en lukrativ affärsverksamhet. Två turister rider på en elefant, Bild: Anuwar Ali Hazarika / Barcroft India/ All Over Press elefanter,turism,Elephant
Trauman som utvecklas i unga år orsakas av brutal träning som är avsedd att knäcka elefanterna mentalt och få dem fogliga nog att låta sig ridas på och uppträda.― Roger Pettersson, World Animal Protection Sverige

På turistanläggningarna får elefanterna dålig mat, sällan veterinärvård och utsätts för stressiga och bullriga miljöer. Elefanterna hålls kedjade dag och natt med en kedja som är kortare än tre meter.

– Dessa villkor tar ingen hänsyn till elefanters intelligens, beteende och behov och bidrar till allvarligt trauma redan i unga år. Det orsakas av separationen från deras mamma och brutal träning som är avsedd att knäcka dem mentalt och få dem fogliga nog att låta sig ridas på och uppträda, säger Pettersson till SVT.

Elefantridning och shower är en stor inkomstkälla för lokala företagare och kan ge en vinst på tiotusentals dollar varje månad.