Hoppa till huvudinnehåll

Gurkodlaren får 10 cent per kilo - "priset är ett skämt"

Martin Westerberg har odlat gurka i Yttermark i 40 år.
Martin Westerberg har odlat gurka i Yttermark i 40 år. Martin Westerberg har odlat gurka i Yttermark i 40 år. Bild: Yle/Jukka Tyni Martin Westerberg

Producentpriserna på inhemsk gurka och tomat är nere i tio cent per kilo. Det är ohållbart, konstaterar både odlare och forskare.

I sommar odlar man gurka och tomat med förlust i växthusklustret i Närpes.

- Lönsamheten är borta nu. Vi fick 304 euro för 3 000 kilo gurkor i juni, säger Martin Westerberg i Yttermark.

Westerberg har odlat gurka sedan 1979 och säger att producentpriserna aldrig varit så här låga. Vid samma tid ifjol var producentpriset på gurka över 50 cent per kilo.

Risk för att prisraset består

Martin Westerberg säger att han troligen lägger av i år. Pensionsdagarna hägrar och det finns annat att göra än att arbeta sig fattig, säger han.

Forskaren Irene Vänninen råder odlarna att inte sälja sina gurkor till ett pris på 10 cent per kilo.

Vänninen är projektledare för projektet Inno-Växthus där man jobbar med att stärka växthusnäringen i Österbotten.

Irene Vänninen, projektledare för projektet Inno-Växthus
Irene Vänninen, projektledare för projektet Inno-Växthus Irene Vänninen, projektledare för projektet Inno-Växthus Bild: Yle/Jukka Tyni Irene Vänninen

- Priserna är löjligt låga. Säljer man till det priset finns det en risk att handeln vänjer sig vid det. Det handlar också om hur man som odlare värderar sina produkter, säger hon.

Inga lätta lösningar i sikte

En av grundorsakerna till att producentpriserna har rasat är att det rått överproduktion av både gurka och tomat i flera år, säger Vänninen.

På samma linje är Ilkka Mäkelä som har gjort en utredning för jord- och skogsbruksministeriet om hur man kan öka konkurrenskraften inom den finländska livsmedelskedjan.

- Grönsaksproducenterna borde fundera på hur situationen kan styras upp bättre så att utbudet anpassas enligt efterfrågan. Överproduktion är absolut inte lönsamt för någon.

Gurkor i växthus, Närpes.
Det har rått överproduktion på både gurka och tomat i flera år enligt Vänninen. Gurkor i växthus, Närpes. Bild: Yle/Jukka Tyni gurka

En ond cirkel

Irene Vänninen säger att man inom växthusnäringen länge har satsat på kvantitet.

- Men nu går det inte längre. Nu måste vi börja tävla med kvaliteten istället.

Några lätta lösningar på situationen finns ändå inte.

- Även om man borde satsa mera på kvalitet är det svårt eftersom lönsamheten är så låg. Det är en ond cirkel som näringen befinner sig i.

När lönsamheten blir på det här viset tappar ju gänget humöret också. Så det är lite svårt att motivera odlarna att vara med i det här.

Svårt att motivera odlarna

Irene Vänninen säger att odlarna måste samarbeta kring produktutveckling. Ensam kan man inte utveckla någonting eftersom det kräver så mycket tid och pengar.

Att få odlarna med i utvecklingsarbetet är ändå inte lätt, säger Martin Westerberg.

- När lönsamheten blir på det här viset tappar ju gänget humöret också. Så det är lite svårt att motivera odlarna att vara med i det här.

Djupa frågeställningar

För att få den inhemska växthusnäringen på fötter måste man gå på djupet, säger Irene Vänninen.

- Hurudan är den finländska matkulturen, vad äter vi och hurudan mat äter vi? Och hurudan relation har producenterna till sina produkter?

- Det är de här frågorna vi måste ställa oss, säger Vänninen.

Växthus i Yttermark, Närpes.
Vänninen tycker vi måste gå på djupet för att få växthusnäringen på fötter. Växthus i Yttermark, Närpes. Bild: Yle/Jukka Tyni gurka,växthus

Johanna Smith, trädgårdsombudsman vid Österbottens svenska producentförbund ÖSP, tycker att de som har vilja och kraft att hitta nya grödor att odla borde göra det.

- Till exempel chili eller zucchini kunde man satsa mera på. Men konsumenterna och handeln ska ju vilja köpa dem också.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten