Hoppa till huvudinnehåll

IL: Viltvårdarens tragiska misstag i Lojo: Sköt tama minigrisen Sohvi

Minigrisen på hittedjurshemmet i Barösund.
Viltvårdaren trodde minigrisen var ett vildsvin. (Minigrisen på bilden har inget med fallet att göra). Minigrisen på hittedjurshemmet i Barösund. Bild: Yle/Veronica Montén minigris

Lojobon Timo Laine blev väldigt upprörd då familjens kära minigris Sohvi blev skjuten på morgonen 2.6. Minigrisen hade rymt från sitt hem och sköts av den lokala viltvårdaren, skriver tidningen Iltalehti i dag (6.7).

Enligt tidningen sköts minigrisen för att polisen och viltvårdaren trodde att den var ett vildsvin.

Polisen fick via räddningsverket en anmälan om ett vildsvin som rör sig på en gård i Lojo. Polisen anmälde saken till den lokala jaktvårdsföreningen.

Laine brottsanmälde

En viltvårdare från föreningen kom till fastigheten och sköt vildsvinet - som visade sig vara den tama minigrisen Sohvi.

Polisen hade uppmanat viltvårdsföreningen att i första hand försöka jaga bort djuret från gården. Djuret skulle avlivas endast ifall det skulle orsaka fara eller om inga andra utvägar finns.

Vildsvin.
Vildsvin är mycket större än minigrisar. Vildsvin. Bild: YLE/Rolf Granqvist vildsvin

Laine förundrar sig över att ingen av de inblandade personerna såg att det var frågan om en minigris och inte ett vildsvin.

Timo Laine har gjort en brottsanmälan.

Han säger att att viltvårdaren har gjort ett förfärligt misstag då han inte såg att det var frågan om en tam minigris.

- På det området där minigrisen blev skjuten rör sig inga vildsvin och vildsvinen rör ju sig inte normalt dagstid heller, säger Laine till Iltalehti.