Hoppa till huvudinnehåll

”Jag grät i omklädningsrummet” – Rinne berättar om de tuffa Stanley Cup-ögonblicken

Pekka Rinne tänjer sig till sitt yttersta.
Pekka Rinnes Nashville föll tungt med 2–4 i matcher mot Pittsburgh. Pekka Rinne tänjer sig till sitt yttersta. Bild: John Crouch/Icon Sportswire NHL,Pekka Rinne,Nashville Predators

Pekka Rinnes Nashville tog sig överraskande till final i ishockeyns Stanley Cup – men fick till slut ge sig mot Pittsburgh. Plötsligt kände jag mig väldigt trött, jag kände bara tomhet, säger Rinne till The Players’ Tribune.

Utmattning och tomhet. Så beskriver Pekka Rinne ögonblicken efter den avgörande Stanley Cup-förlusten mot Pittsburgh.

Rinne talar om Stanley Cup-finalserien och vägen dit i en lång text i The Players’ Tribune. Det var den första finalserien någonsin för Nashville.

Nashville föll i den sjätte finalmatchen efter två väldigt sena mål. Patric Hörnqvist gjorde 1–0 med en och en halv minut kvar och Carl Hagelin satte den sista spiken i kistan med sekunder kvar att spela.

– Fram till Hagelins mål i tom bur trodde jag att vi skulle vinna. Jag har fortfarande svårt att acceptera att vi inte gjorde det, säger Rinne.

Olli Määttä firar under segerparaden.
Olli Määttäs Pittsburgh tog hem pokalen. Olli Määttä firar under segerparaden. Bild: �Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved contact: info@iconsportswire.com http://iconsportswire.c 2017 Stanley Cup playoffs,NHL,Pittsburgh Penguins,Olli Määttä

Många grät i omklädningsrummet

Rinne beskriver hockeysäsongens sista minuter som ett otroligt känslosvall. I omklädningsrummet rämnade det för många spelare.

– Det var inte frågan om mörka känslor. Jag var stolt, både över laget och över mig själv.

– Jag satt i mitt bås, kollade in de andra spelarna och tänkte på allting. Jag grät. Det gjorde också många andra.

Matchserien mot Chicago ”betydde allt”

Rinne storspelade då Nashville gick som tåget i slutspelet.

Laget slog ur underläge mot stora förhandsfavoriten Chicago i den första slutspelsomgången. Chicago var bäst på sin halva i grundserien – men föll med 0–4 i matcher mot Nashville. Rinne hade en räddningsprocent på hisnande 97,6 i matchserien.

Chicago Blackhawks-spelarna under nationalsången.
Chicago fick inleda sommarledigheten tidigare än väntat. Chicago Blackhawks-spelarna under nationalsången. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Chicago Blackhawks

– Det var nästan befriande att gå in i en matchserie som så stora utmanare som vi var. Vi visste hur bra vi spelade och var inte rädda.

Att vinna den serien betydde allt, säger Rinne.

– Efter det var allting fantastiskt och suddigt.

Visste inte var Nashville låg

Rinne är en trotjänare i Nashville – det är den enda klubben han spelat för i NHL. Rinne flyttade till Nordamerika år 2005 och har varit ordinarie i Nashville sedan år 2008.

Men år 2004, precis efter att Rinne draftats, visste han inte var Nashville låg.

– Till slut googlade jag lite och fick fram de nödvändiga detaljerna: Tennessee, den sydöstra delen av landet …

Rinne avslutar texten med ett löfte.

– Jag garanterar det – Nashville kommer att vinna Stanley Cup. Alla stora hockeystäder gör det.