Hoppa till huvudinnehåll

Lodjuren blir färre i Österbotten

Ilves
Arkivbild. Ilves Bild: All Over Press lodjur

Rätt läge för att räkna lodjur uppstod aldrig under den gångna vintern. Bristen på snö gjorde det svårt att spåra djuren. Men sommarens fältobservationer gör gällande att lodjuren nu blir färre.

Enligt Naturresursinstitutet krymper lodjursstammen alltjämt en aning. Också antalet ungar som föds minskar något.

Orsaken tros framför allt vara den målinriktade jakten på lodjur.

Färre lodjur i Österbotten

Också normalt brukar lodjursstammen i landskapet Österbotten till sin storlek ligga något efter många andra delar av landet, men även här påträffas nu klart färre lodjur än exempelvis för några år sedan.

Enligt Finlands viltcentral är det inte bara fråga om de misslyckade försöken att spåra och räkna lodjur under vinterhalvåret, utan alltså ett läge där de verkliga antalen lodjur har krympt.

- Men visst är de snöfattiga vintrarna ett problem, merparten av ungarna räknas via spårande i snön, säger vilthushållningschef Jarkko Nurmi.

Nu förlitar man sig mer än tidigare på fältobservationer.

- Dessa visar ändå helt klart att vi har färre lodjur på de österbottniska områdena nu än för några år sedan, säger Nurmi.

Kring 140 djur totalt

Enligt de beräkningar som gjorts i år på basen av vinterns spårobservationer och senare fältobservationer skulle de inre delarna av landskapet Österbotten vara hem för omkring åttio över ettåriga lodjur. Längs kusten beräknas stammen bestå av omkring fyrtio djur.

Antalet ungar ligger kring 12-14 och 5-7 stycken på respektive område.

I hela landet beräknas stammen bestå av maximalt 2495 lodjur.

Trots att antalet lodjur krymper så är antalet fortsättningsvis högt jämfört med tioårsperioden 2006-2016.

Text: Anne Elhaimer /Yle Pohjanmaa.
Översättning: Moa Mattfolk.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten