Hoppa till huvudinnehåll

När är det okej att bli tillsammans med någon annan?

ett par som håller om varandra på en klippa och ser upp på stjärnhimmeln
ett par som håller om varandra på en klippa och ser upp på stjärnhimmeln parförhållande,kärlek,romanser,sällskapande,sex och sånt

Om man gjort slut med en kille och är kär i en annan ... När är det okej att bli ihop med den då? (Om den tycker om en tillbaka).

Det beror nog på vem man frågar vilket svar man får. Pojkvännen du gjorde slut med, dina kompisar eller du själv tycker kanske olika. Jag kan tänka mig att ditt ex kan behöva någon vecka på sig - det beror förstås på hur länge ni hade varit tillsammans och hur djup er relation var. Kompisarna behöver kanske lite kortare tid, de accepterar ofta förändringar på ett annat sätt. Den viktigaste frågan är egentligen hur mycket tid behöver du själv? När man är ung kan känslorna säkert skifta från en stund till en annan. Det kan vara en känsla på förmiddagen och en annan på eftermiddagen. Så om jag var du så skulle jag ge mig själv lite tid, annars finns risk för att man rusar förbi sig själv. Man brukar säga från en famn till en annan och då blir det inte så väldigt bra. Det är lite samma sak som när småbarn ska lära sig gå. Det behöver vara en sträcka mellan mamma och pappa där barnet får en chans att till och med ramla på näsan innan det kan ta stöd från den följande famnen. Du behöver också ge dig tid att vara dig själv och att tänka igenom det som var och avsluta inom dig själv denhär relationen. Varför blev du kär och varför tog kärleken slut. Och ibland kan det vara bra att suga lite på karamellen om man är förtjust i någon, att njuta av det där att drömma om den andra och inte genast rusa rakt på. Lite fundersam är jag på brådskan du verkar ha, du kanske behöver lära dig att vara ensam också. Lycka till!

Hälsningar,
Jan-Erik Nyberg, familje- och sexualrådgivare

Sex & sånt

Skriv till Sex och Sånt

Skriv till Sex & sånt-podden

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Medicin och andra knep mot tidig utlösning

  Att vara närvarande under sex kan vara bättre än medicin.

  Ett medellångt samlag är kortare än Metallicas låt Nothing else matters. Så till skillnad från vad många kanske tror är det inte så att man måste hålla ut i en halvtimme för att vara ”normal”. Men kommer man för tidigt finns det knep att ta till.

 • Sex med HIV-positiv, är jag smittad?

  Smittad om jag hade sex med en som är HIV positiv?

  Jag har haft sex med en som är HIV-smittad. Hon berättade dagen efter det att vi hade sex. Är det 100% att jag är smittad, eller finns det en chans att jag inte är det?

 • Avbrutet samlag - hur stor risk att bli gravid?

  Chans att bli gravid vid avbrutet samlag?

  Min pojkvän och jag har oskyddat sex, men han drar ut den precis innan det går för honom. Hur stor är chansen att jag blir gravid då? Jag undrar också om det är möjligt för spermierna att tränga igenom trosan och in i slidan?

 • Är jag bög?

  Betyder det att jag är bög?

  Jag är en pojke i militären med ett mentalt problem. Jag har en flickvän, men jag har börjat se på andra män på ett sexuellt sätt. Jag undrar om det är normalt att i ett så här sent skede i livet inse att man kan vara bög? Men en annan sak är att jag ibland när jag står och väntar på duschturen och ser de andra duscha så är det lite genant att stå och köa med ett halv stånd på hela tiden, hur ska ja bära mig åt att kunna gå och duscha utan att behöva skämmas ögonen ur mig ... snälla hjälp mig.

 • Kan någon någonsin tycka om mig?

  Hur kan någon vara intresserad va mig?

  Jag har aldrig haft ett förhållande. Det är inte det att jag inte vill eller är intresserad, men jag har dåligt självförtroende. Ur min synpunkt kan jag inte se hur någon skulle vara intresserad av mig. Jag har många vänner, både brudar och karlar men jag lyckas inte bli mer än vän med karlarna, friendzoned. I min hjärna ser jag det som en omöjlighet att någon skulle kunna bli intresserad av mig. Hur ska jag få ett bättre självförtroende, våga testa på förhållande? Mår dåligt över detta.

 • Är jag pedofil?

  Räknas jag som pedofil?

  Jag är en 25-årig tjej som har haft sex med en tio år yngre kille. Kan jag räknas som pedofil då?

 • Var får jag undersöka min bröst?

  Får man undersöka sina bröst gratis någonstans?

  Hej, är en tjej på 21 år som undrar om man gratis får fara och kolla sina bröst? Vart far man då? Man ska ju själv kolla sina bröst efter mensveckan, men det gör man ju inte ofta. Om man är osäker kan man väl fara någonstans?

 • Varför vill alla ha sex?

  Varför vill så många ha sex med varandra?

  Hej! Jag har undrat jättelänge varför många vill ha sex med varandra hela tiden?

 • Vill ha barn - när har jag ägglossning?

  Har jag ingen ägglossning eller gör jag något fel?

  Jag är en gift tjej på 21 år som gärna skulle vilja ha barn, men det har inte lyckats. Nu är jag bekymrad över min ägglossning. De jag har pratat med vet exakt när de har ägglossning, men det vet inte jag, så jag gick till apoteket och köpte tester men varje gång jag har testat har det visat negativt. Gör jag något fel eller är det något fel på mej? Och har man ägglossning varje månad? Jag längtar efter barn!

 • Varför skäms vi över sex?

  Sexpartners, fetischer och oskuld. Allt kan ge skamkänslor.

  Sexpartners, fetischer och oskuld. Allt kan ge skamkänslor. Men varför skäms vi egentligen över sex och sexualitet? Och hur kan vi få bort skammen?