Hoppa till huvudinnehåll

Styrelseordförande: Kan bli svårt att hitta ny stadsdirektör i Kaskö

Stadshuset i Kaskö.
Stadshuset i Kaskö. Stadshuset i Kaskö. Bild: Yle/Sarah Karjalainen kaskö stadshus,Kaskö,Österbotten

Stadsstyrelsen i Kaskö föreslår att Marlene Svens beviljas avsked från sin tjänst som stadsdirektör. Stadsstyrelsens ordförande, Carl-Gustav Mangs (SFP), tror inte det blir lätt att hitta någon ny stadsdirektör.

Förra veckan kom beskedet att Marlene Svens säger upp sig som stadsdirektör i Kaskö från och med den första september. På torsdagen beslöt stadsstyrelsen att föreslå för fullmäktige att hon beviljas avsked från sin tjänst.

Det finns ännu inte något beslut om hur staden går vidare med tjänsten, eftersom man väntar på det slutgiltiga beskedet från fullmäktiges extrainsatta möte nästa onsdag.

Mangs säger att de ska se över deras möjligheter att under en kort period sköta arbetet internt. Det vill säga att annan nuvarande personal skulle sköta stadsdirektörens uppgifter vid sidan av sitt egentliga jobb.

- Klarar de inte av det måste vi gå ut med det samma och skaffa någon person som kan ta jobbet på kort varsel.

"Svårt i en liten kommun"

Svens har varit stadsdirektör i 20 år i Kaskö och när hon valdes hade de tio sökanden varav sju gick till intervju.

Ifall tjänsten lediganslås tror Mangs det kan vara svårt att hitta en ny stadsdirektör till Finlands minsta stad.

-Jag tror att de som startar upp tycker det är bra att starta upp i en liten kommun, men det har nog visat sig att de som redan jobbat i en mindre kommun söker större kommuner att jobba i och går framåt så att säga.

Carl-Gustav Mangs vid torget i Kaskö på en solig sommardag.
Carl-Gustav Mangs (SFP), stadsstyrelsens ordförande i Kaskö. Carl-Gustav Mangs vid torget i Kaskö på en solig sommardag. Bild: Yle/Juho Karlsson Carl-Gustav Mangs,Kaskö,Österbotten

Mangs tror också att vårdreformen och motionen om en kommunutredning med Närpes kan påverka.

-Vad den här vårdreformen kommer innebära vet vi inte hundra procent säkert, men utgående från vad man tidigare sagt innebär det naturligtvis att uppgifterna minskar i ganska stor grad, också för en kommundirektör.

- Vi har också en motion som ligger i fullmäktige om att vi ska göra en kommunutredning med Närpes och man vet inte om den inverkar.

Två andra tjänster lediganslås

Förutom att stadsdirektören sagt upp sig så har även tekniska direktören, Matti Kerkelä, och bildnings- och biblioteksdirektören, Jonna Henriksson, sagt upp sig under de senaste två månaderna.

De båda tjänsterna lediganslås genast och Mangs tror det blir lättare att fylla dem.

-Jag tror det är lättare för då vi sökte bildningsdirektör senast så var det nog väldigt många fina sökanden. Tekniska direktörstjänsten hade färre, men i alla fall fyra stycken.

Den här artikeln är uppdaterad. I den ursprungliga artikeln som publicerades 6.7. 2017 kl. 18.00 uppgav Mangs felaktigt att det var två sökande när Marlene Svens valdes till stadsdirektör. 7.7.2017 kl.13.10 är det rättat till tio sökande.