Hoppa till huvudinnehåll

Tonåringar i folkdräkt kokar sommarkaffe i Sjundeå

Syskonparet Emilia och Katariina Kajasviita har öppnat café Fanjunkars.
De 18- och 19-åriga syskonen Emilia (höger) och Katariina (vänster) Kajasviita bestämde sig för att starta ett kafé i det mysiga kulturhuset. Syskonparet Emilia och Katariina Kajasviita har öppnat café Fanjunkars. Bild: Privat/Harri Kallio Västnyland,Sjundeå,Café,Fanjunkars torp

Café Fanjunkars i Sjundeå lockar numera både kultur- och kaffetörstiga besökare. I sommar provar det driftiga syskonparet Emilia och Katariina Kajasviita på hur det är att vara företagare.

Det gamla soldattorpet Fanjunkars i Sjundeås bycentrum fungerar som kulturhus. Men denna sommar kan Sjundeåborna också njuta av Aleksis Kivis gamla författarresidens med en kopp kaffe och en bit hembakt paj.

Det återuppbyggda röda torpet, som revs ner av Sovjet under Porkalaparentesen, är stället där nationalförfattaren skrev sina mest berömda verk, inklusive Sju bröder.

Tog sommaren i egna händer

Idén om ett kafé uppenbarade sig förra året då flickorna var i Fanjunkars på en släktfest. Då de inte hörde något gällande sommarjobbsansökningarna, så bestämde de sig för att sysselsätta sig själva.

- Vi tänkte att det skulle vara roligt att få hit lite liv och rörelse. Ett sommarkafé skulle vara just den rätta grejen, säger Katariina Kajasviita.

Sjundeåbördiga Emilia och Katariina Kajasviita kommer från en företagarfamilj och har fått stöd hemifrån. Flickorna är 18 respektive 19 år gamla.

Syskonparet Emilia och Katariina Kajasviita har öppnat café Fanjunkars.
Här i Charlotta Lönnqvists torp Fanjunkars bodde Aleksis Kivi åren 1864-1871. Torpet revs under Porkalaparentesen, men återuppbyggdes i ursprunglig stil och invigdes 2006. Syskonparet Emilia och Katariina Kajasviita har öppnat café Fanjunkars. Bild: Yle/Sofia Kajander Västnyland,Fanjunkars torp,Sjundeå,Cafe

- Ett problem är att vi borde ha grundat en egen firma. Nu är vi verksamma under pappas företag.

Levande finsk 1800-talskultur

Flickorna är klädda i traditionell 1800-tals utstyrsel. Till vardags räcker det med lite nyare kläder som är stiltrogna till det gamla, men på veckosluten klär de sig i gamla folkdräkter från Munsala.

- Vi har tänkt ordna temadagar, som till exempel folkdräktsdagar. Katariina spelar piano och jag flöjt, så vi kommer säkert att hålla konserter och sångkvällar, säger Emilia Kajasviita.

Syskonparet Emilia och Katariina Kajasviita har öppnat café Fanjunkars.
Det återuppbyggda torpet är inrett i autentisk stil. Här känner man av den finska romantikens tidevarv. Syskonparet Emilia och Katariina Kajasviita har öppnat café Fanjunkars. Bild: Yle/Sofia Kajander Västnyland,Sjundeå,Cafe,Fanjunkars torp

Flickorna verkar inte tycka att det är hårt att vara ung företagare i Sjundeå. De medger däremot att cafét har inneburit ganska mycket jobb, men att det har varit väldigt roligt.

- Här bor ju inte så många människor, men vi har ändå lyckats bra. Här finns för tillfället inga andra kaféer att besöka dagtid, säger Emilia.

Företagsamhet i blodet

De skulle gärna också fortsätta som egenföretagare i framtiden.

- Företagsamhet passar oss, eftersom hela vår familj består av företagare. Man vet aldrig hur det går när man grundar ett företag, men vi rekommenderar andra ungdomar att prova på att sysselsätta sig själva! konstaterar flickorna enstämmigt.

Fanjunkars torp där Aleksis Kivi bodde och författade.
Fanjunkars torp där Aleksis Kivi bodde och författade. Bild: Yle/Sofia Kajander Västnyland,Sjundeå,Fanjunkars torp

Flickorna bakar det mesta själva. I sortimentet finns det olika bakverk, bullar och pajer. Dagens specialitet är till exempel en fyllig jordgubbscheesecake.

- Vi stiger upp sjutiden, men mamma hjälper nog också till med bakningen, försäkrar de.

Inte bara för en sommar

Kaféet har öppet i alla fall den här sommaren och sedan får man se. Viljan finns till fortsatt verksamhet. De kommer åtminstone att hålla öppet under säsongstider, så som jultiden.

Fanjunkars torp där Aleksis Kivi bodde och författade.
Självaste Aleksis håller ett öga på sitt forna hem. Fanjunkars torp där Aleksis Kivi bodde och författade. Bild: Yle/Sofia Kajander Västnyland,Sjundeå,Fanjunkars torp

Café Fanjunkars öppnades den 17 juni i Sjundeå bycentrum. Kaféet har öppet både på vardagar och veckoslut, förutom när lokalen bokats för andra evenemang.