Hoppa till huvudinnehåll

Utmaningar att få simlärare på vissa håll i Österbotten

simläraren matilda grönros står framför utepoolen  vid solf friluftsband iklädd våtdräkt
Matilda Grönros, en av simlärarna i Solf. simläraren matilda grönros står framför utepoolen vid solf friluftsband iklädd våtdräkt Bild: Yle/Jasmine Nedergård simlärare,Solf,Våtdräkt,simbassänger,Friluftsbadet i Solf

Kaskö, Korsnäs, Öja och Kronoby. Det är några ställen där det varit svårt att hitta tillräckligt med simlärare i år. Enligt Anna Fröding, simkoordinator för Folkhälsan i Österbotten beror det på att de flesta simskolor vill ordna sin verksamhet ungefär samtidigt. Genom bättre samarbete kunde problemen minskas enligt henne.

- Sådär överlag har vi haft ett bra läge, men det har funnits utmaningar på vissa orter i Österbotten.

Fröding tror att orsaken till problemet är att att alla simskolor vill ordna sina verksamheter samtidigt.

Då blir det plötsligt brist på simlärare, även om antalet simlärare är tillräckligt överlag i Österbotten.

- Många brukar starta sin simskola direkt efter midsommar eller direkt efter starten av juli ungefär och eftersom det ändå är begränsat till ungefär 6 varma veckor på sommaren så är det ju då alla vill ha simskolor.

simkoordinator anna fröding står på ett berg med moln och natur i bakgrunden
"Jag tycker simombuden gör ett superjobb", säger Anna Fröding, simkoordinator i Österbotten. simkoordinator anna fröding står på ett berg med moln och natur i bakgrunden Bild: Privat friluftsliv,simkoordinator i österbotten

Lösning: Diskutera med grannföreningar och samarbeta om simlärare

För att lösa det här har det blivit lite pusslande här och där säger Fröding, men hon framhåller också att det finns smarta lösningar på problemet.

- Exempelvis i Vörå-Oravais-Maxmo har man gjort så att man delat på simlärarna och kommit överens så att veckorna inte krockar med varandra.

- Då kan man ibland erbjuda två simlärare att jobba sex sammanhängande veckor och utnyttja simlärarna till max och det är ju också jätte positivt för simlärarna att få jobb många veckor.

Genom att föreningarna diskuterar ihop sig redan under vårvintern då simlärarna börjar anställas så kan bristen på simlärare under sommaren kanske lindras, föreslår Fröding.

- På sommaren är det för sent att börja ändra någonting. Speciellt då många föräldrar planera sina semestrar enligt simskolorna.

"Simombud är otroligt viktiga för den här verksamheten"

För att verksamheten med simskolorna ska kunna ordnas finns det många simombud runtom i Finland. De är de som sköter om de lokala föreningarna och all ruljans vad gäller simskolorna.

I Österbotten finns det ungefär 80 stycken simombud och Fröding vill framföra hur viktigt deras arbete är.

- På helt frivillig basis sköter de om allt från att hitta simlärarna och bestämma när simskolorna är till att skriva information till föräldrarna och se till att stranden är städad och snygg.

- Utan dem skulle vi inte kunna ha 146 stycken simskolegrupper i sommar i Österbotten. De gör ett superjobb!

Känns bra att lära barn viktiga simkunskaper

Med simlärarnas hjälp så lär sig ungefär 1000 barn att simma varje sommar i Österbotten och ca 3000 barn deltar varje år i simskolan.

Sandra Qvist, ansvarig simlärare vid friluftsbadet i Solf, säger att hon alltid har varit intresserad av simning och att det då blev självklart att också bli simlärare.

- När jag var mindre tävlingssimmade jag och varje sommar var simskolan det bästa som fanns.

simläraren sandra qvist står framför utepoolen  vid solf friluftsband
"Jag har alltid varit intresserad av simning", säger Sandra Qvist, ansvarig simlärare i Solf. simläraren sandra qvist står framför utepoolen vid solf friluftsband Bild: Yle/Jasmine Nedergård simlärare,simbassänger,Solf,Friluftsbadet i Solf

Det bästa med att vara simlärare är enligt Qvist att få jobba och lära barn de viktiga simkunskaperna.

- Sjövett, livräddning och att inte vara rädd för vatten. Det tycker jag är jätteviktiga kunskaper som man kan få genom simskolan.

"Skönare när det regnar"

Två av barnen som denna vecka deltar i simskolan i Solf är Felicia och Mathilda Nyman. Båda två tycker att det är roligt att gå i simskolan och vill lära sig att simma bättre.

- Jag vill bli bättre på bröstsim och ryggsim, för jag kan inte ännu simma ryggsim så bra, säger Felicia Nyman.

Vid besöket regnade det för fullt, men Mathilda Nyman är ändå glad.

- Då det regnar så är det lite varmare i poolen och då blir det skönare.

barnen mathilda och felicia nyman står framför poolen vid friluftsbadet i solf
Mathilda (till vänster) och Felicia Nyman tycker det är roligt att gå i simskolan. barnen mathilda och felicia nyman står framför poolen vid friluftsbadet i solf Bild: Yle/Jasmine Nedergård simundervisning,Solf,Friluftsbadet i Solf

Simbilen vid Molpe simstrand idag

Ännu kommer simskolorna att pågå under sommaren och under veckan har även Folkhälsans simbil åkt runt på simstränderna i Österbotten. Idag (torsdag) mellan 10 och 12 kommer den vara vid Åminne i Malax och mellan 14 och 16 vid Molpe Simstrand. Sedan beger den sig söderut kommande vecka.

Simbilen besöker stränder och presenterar livräddning på ett lekfullt sätt för barnen, säger Anna Fröding.

- Först hålls det en liten show som är öppen för alla och sedan får simskolebarnen lära sig livräddning och återupplivning.

- Så man ska passa på att ta en tur vid stranden där simbilen är om man har möjlighet.