Hoppa till huvudinnehåll

Vägbygge stänger travbanan i Lojo: "Känns väldigt illa"

Kristiina Koivula och hästen Arnold Halm.
Kristiina Koivula matar hästen Arnold Halm. Kristiina Koivula och hästen Arnold Halm. Bild: Yle/ Paula Tiainen häst,Västnyland,Lojo,Travbana,hästsport,travsport,travbanan i Lojo

Småflickor med käpphästar, småpojkar med mobilkameror, en gammal man som stöder sig på sin promenadkäpp och en liten baby som skriker i sin mammas famn. De riktar sina blickar mot kurvan i skogen: på travbanan i Lojo pågår en övningskörning.

Förutom själva travbanan finns där en bana som är kilometer lång. Den används av ryttare och ett ekipage. Travtränaren Nina Pettersson-Perklén från Sjundeå tränar fem hästar på banan flera gånger i veckan.

Lojobanan är attraktiv eftersom den ligger nära, den är säker och den har en bra grund.

- Området är ingärdat och det gör att man inte behöver oroa sig för att hamna ut i trafiken. Sandmon håller banan torr och i körskick året om. Det här är en skogsbana, och därför uppfattar hästarna inte det här som en hård träning utan bara som en vanlig tur. Det viktigaste är ändå säkerheten, betonar Pettersson-Perklén.

Porten stängs under körningar

Banans port är alltid stängd under körningarna. På det viset är det möjligt att ta fast till exempel unga hästar utan att utomstående försätts i fara. Varken travkuskarna eller ryttarna behöver heller oroa sig för mötande trafik.

- På allmänna vägar kan man inte längre träna. Det här känns väldigt illa, eftersom det inte är endast Lojobor som använder banan utan också utövare och proffs från kringliggande kommuner, säger Reijo Erkkilä.

Erkkilä är ordförande för travutövarnas förening i Lojonejden (Lohjan seudun raviharrastajat).

Motorvägskorsning, ny väg och arbetsplatser

På grund av vägarbetet invid travbanan kommer träningen på travbanan i Lojo att ta slut. Staden ska lagra jordmassor från Tynnismalmen på travbanan. I Tynnismalmen byggs en planskild korsning.

- År 2009 planlades området. Då beräknades det, att här kommer att finns 574 arbetstillfällen. Dessutom är området viktigt då den planskilda korsningen byggs i Tynnismalmen. Travbaneområdet behövs för väganslutningar till Tanhuhovi och Maksjoki, säger Pekka Puistosalo, branschdirektör i Lojo stad.

Transportvagnar för hästar
Travbanan i Lojo används flitigt. Transportvagnar för hästar Bild: Yle/ Paula Tiainen Västnyland,Lojo,vagnar,häst,Travbana,hästsport,travsport,travbanan i Lojo

Travbanans användare som i åratal levt i ovisshet, är upprörda över de senaste svängarna i saken. De anser att vägsträckningen ännu kunde ändras och att jordmassorna kunde lagras någon annanstans.

- Jag önskar att beslutsfattarna skulle fatta att det finns ett 30 hektar stort snårområde här bredvid där man kunde lagra jordmassorna, säger Pettersson-Perklén.

Travbanan borde utvecklas

Från stadens synpunkt sett är situationen besvärlig: staten finansierar bygget av den planskilda korsningen med 3,3 miljoner euro och det kan skapa arbetsplatser på området.

Hästfolket önskar att travbanan utvecklas.

Ingen har ännu köpt tomtmark på det planerade området. Travfolket skulle gärna se att det skulle grundas ett häst- och hundsportcenter i anslutning till travbanan. För tillfället ligger den näst närmaste träningsplatsen i Vermo i Esbo.

- Det är alldeles för långt borta. De flesta utövarna jobbar dagtid. Det blir alldeles omöjligt att köra en timme i båda riktningarna flera gånger i veckan för att träna, säger Pia Jaatinen, viceordförande för travutövarnas förening i Lojonejden.

Petra Rantala, Nina Pettersson-Perklén och Reijo Erkkilä
Petra Rantala, Nina Pettersson-Perklén och Reijo Erkkilä. Petra Rantala, Nina Pettersson-Perklén och Reijo Erkkilä Bild: Yle/ Paula Tiainen Västnyland,Lojo,häst,Travbana,hästsport,travsport,travbanan i Lojo

Under åren som gått har flera tiotal framgångsrika travhästar fått sin fostran på travbanan i Lojo.

- Också travkungen Köppinen har tränat här, säger Reijo Erkkilä stolt.

I Domarbyn i Helsingfors ligger lokala vinthundscentralens framtid i vågskålen.

Vinthundsföreningen har besvärat sig till Högsta förvaltningsdomstolen över beslutet att bygga bostäder i området. Hyreskontraktet för banan är i kraft till år 2021.

Text och foto: Paula Tiainen. Översättning till svenska: Anna Björkqvist och Bubi Asplund