Hoppa till huvudinnehåll

VG: Norska friidrottaren Ingebrigtsen på läckt lista över dopningsmisstänkta

Henrik Ingebrigtsen med solglasögon.
Henrik Ingebrigtsen har aldrig testat positivt för dopning. Henrik Ingebrigtsen med solglasögon. Bild: All Over Press Henrik Ingebrigtsen

Den ryska hackergruppen Fancy Bears släppte på onsdag dokument med idrottare som internationella friidrottsförbundet IAAF misstänker för dopning. Henrik Ingebrigtsens namn finns med på listan, skriver norska VG.

VG har fått ta del av de hemliga dokumenten som Fancy Bears släppt.

På listan finns namn på 46 utövare. Medeldistanslöparen Ingebrigtsen – EM-guldmedaljör på 1 500 meter i Helsingfors år 2012 – är med på listan.

VG skriver att det står ”förmodligen dopad” bredvid Ingebrigtsens namn. Ett avvikande blodpass står som grund för anklagelsen. IAAF skriver också att mer information behövs. Dokumentet ser ut att härstamma från våren 2016.

Blodpasset utgörs av en samling blodvärden som samlats in genom dopningstest. Ingebrigtsen har aldrig testat positivt för dopning.

Pappan och tränaren inte överraskad

Gjert Ingebrigtsen är sonen Henriks tränare och säger att han inte är överraskad över dopningsmisstankarna.

– Vi har misstänkt att Henrik står på en IAAF-lista. Han har testats mycket. Några gånger har han löpt nästan uteslutande mot afrikaner och trots det har bara han testats efter loppen, säger Gjert Ingebrigtsen.

– Han tycker inte om att blir misstänkliggjord.

Henrik Ingebrigtsen vill inte kommentera uppgifterna, säger pappa Gjert.

Farah också med på listan

Ingebrigtsen är en medeldistanslöpare specialiserad på 1 500 meter. Han tävlar inte i år på grund av en baklårsoperation.

Den brittiske stjärnan och mångfaldiga OS-guldmedaljören Mo Farah är också med på listan, skriver VG. Farah uppges ändå ha blivit flaggad som ”normal” efter ett nytt prov.

Ingebrigtsen klassas som en tvåa på IAAF:s prioriteringsskala från 1–3. Den norska antidopningsbyrån vill inte kommentera uppgifterna på grund av informationens känslighet.