Hoppa till huvudinnehåll

Barn köpte speldelar på mammans mobil utan hennes vetskap - behöver inte betala

Två ungdomar spelar mobilspel. Den unga mannen bär en Pokémon Go-tröja.
Barn som spelar mobilspelet Pokemon Go. Barnen på bilden har inget med barnen i artikeln att göra. Två ungdomar spelar mobilspel. Den unga mannen bär en Pokémon Go-tröja. Bild: EPA/CHRISTIAN BRUNA Pokémon Go,Mobilspel

Konsumenttvistenämnden anser att en mamma vars 6- och 7-åriga barn gjorde inköp på hennes telefon inte kan hållas ansvarig för köpen.

Tvisten mellan kvinnan och telefonoperatören fick sin början när barnen spelade mobilspel på sin mammas telefon och köpte tilläggsdelar till spelet utan hennes tillstånd.

Speldelarna kostade sammanlagt över 100 euro vilket kom fram i telefonräkningen.

Operatören ansåg att mamman bär ansvar för barnens köp eftersom hon borde ha bevakat användningen av telefonen och abonnemanget till exempel med hjälp av spärrar. Det hade mamman inte gjort.

Konsumenttvistenämnden var av en annan åsikt och förordar att operatören gottgör mamman för räkningen.

Konsumenttvistenämndens ordförande Pauli Ståhlberg poängterar att föräldrar bär ansvar för sina barns telefonanvändning. Avtal som barn gjort själva är dessvärre inte bindande utan vårdnadshavarens samtycke.

- Om föräldrarna slarvat med att övervaka sina barn och det orsakar betydande skada åt försäljaren kan föräldrarna vara ersättningsskyldiga, säger Ståhlberg i ett pressmeddelande.

I det här fallet hade barnens inköp inte ens vårdnadshavarens tysta godkännande och därför kunde försäljaren inte ta betalt för inköpen.

En minderårig får enligt lagen göra inköp utan vårdnadshavarens tillstånd bara när det är fråga om vanliga och billiga produkter med liten betydelse.

Text: FNB

Läs också