Hoppa till huvudinnehåll

Blågröna alger i Karperöfjärden

Vägskylt till badstrand, Karperö, Carpella
Vägskylt till badstrand, Karperö, Carpella Bild: Yle/Louise Bergman badstrandskylt

Blågröna alger upptäcktes vid Carpella i Korsholm på fredagsmorgonen. Kommunen avråder från att simma i vattnet.

På en skala från noll till tre bedömdes läget som en tvåa vid stranden i Karperöfjärden, berättar Marica Stolpe, Miljö- och hälsoinspektör vid Västkustens miljöenhet i Korsholm.

- Man såg tydligt att det var fråga om alger och det samlades vid stranden. Det skulle ha kunnat vara värre, men vi avråder från att man simmar i vattnet.

Vilken sort det rör sig om och ifall den är giftig är ännu oklart eftersom algerna inte analyserats. Giftiga alger är främst skadliga för barn och husdjur och man kan få diarré, illamående och kräkningar.

- Vi rekommenderar inte heller att vuxna ska simma bland alger och upptäcker man alger efter man simmat så rekommenderas man att duscha så fort som möjligt efteråt. Och så ska man förstås inte dricka vattnet heller, säger Stolpe.

Algläget kan ändras snabbt

På måndag kommer en ny bedömning att göras och information om algläget läggs upp på anslagstavlan vid stranden.

- Vi råder också besökarna att man är uppmärksam och tittar själv ifall man ser alger. Algläget kan ändras från timme till timme.

Blågröna alger ser ut som grönaktiga eller gulskiftande korn och sätter sig som en matta på ytan ifall det är rikliga mängder.

- Har man tid kan man ta ett vattenglas med de eventuella blågröna algerna och ifall de stigit till ytan efter en timme kan det vara fråga om blågröna alger, berättar Stolpe.