Hoppa till huvudinnehåll

Disk och kreativitet blandas på m/s Sälö

En teje och en kille bär en stor låda på en båt.
Amanda Nyman kämpar med att "flytta en föreställning" från båten till Bromarvs föreningshus. En teje och en kille bär en stor låda på en båt. Bild: Tove Virta / Yle Bromarv,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,teater,båtar,amanda nyman

Det praktiska möter det kreativa då Skärgårdsteatern har inlett sin tur i Svenskfinland och har en föreställning i Bromarv på fredag (7.7). Alla ombord bor, andas och lever båtteater och också dubbellägerliv under en månad.

Premiären av Vi är på läger! närmar sig. Ikväll är det dags.

Det är fredag förmiddag (7.7) och solen gassar äntligen från en klarblå himmel här vid Skärgårdshamnen i Bromarv.

En stor skuta med en färggrann skylt där det står Skärgårdsteatern.
En stor skuta med en färggrann skylt där det står Skärgårdsteatern. Bild: Tove Virta / Yle Bromarv,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,teater,båtar,m/s sälö

Teaterskutan med sin sjumannabesättning har nyss ankrat efter några timmars morgontidig färd. Vid rodret står kapten Frej Andersin som är en grand old man inom Skärgårdsteatern. Han har varit med sedan teatern grundades år 1969.
Kaptenen på en båt pekar.
Kapten Frej Andersin är ansvarig för att ta teatern från en plats till en annan. Kaptenen på en båt pekar. Bild: Tove Virta / Yle Bromarv,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,teater,båtar,Kapten,Andersin,frej andersin

- Vi var unga och galna då, säger han och minns att den första farkosten var en skuta som hade en teaterscen inuti.

Kapten Andersins uppgift i teatersammanhanget är att vara ansvarig för att ta teatern från en plats till en annan.

- Dick har skött det estetiska. Det är han som målar, snickrar och fixar medan jag ser till att sjösäkerheten fungerar, säger kapten Andersin och blickar mot en annan veteran och stöttepelare, Dick Idman, som diskar i solskenet.

En man diskar på en båt ute.
Dagens diskare Dick Idman. En man diskar på en båt ute. Bild: Tove Virta / Yle Bromarv,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,teater,båtar,Dick Idman,Diskning,m/s sälö

De har under alla sina år inte råkat ut för några riktigt ilskna oväder. Teaterbåten åker ofta så pass långt inomskärs att det inte blåser lika hårt som på öppet hav.

Alla gör allt

I det här gänget är man inte endast skådespelare, ljudtekniker eller kapten. Man är det mesta.

Amanda Nyman ger en bild av vad hon gör.

- Jag är skådespelare, scenograf, kostymör, rekvisitaansvarig och sköter mask och hår - den visuella delen, säger hon.

Tom Rejström har skrivit årets pjäs tillsammans med Samuel Karlsson. Rejström har regisserat, står på scen och sköter tekniken.

- Du är nog turnéproducent också, inflikar Samuel Karlsson.

Karlsson står på scen, sköter marknadsföring och producentskap.

- Och nyss lagade jag frukost.

En kvinna pysslar i ett båtkök.
Amanda Nyman i båtens kök. Eller pentry som det heter på en båt. En kvinna pysslar i ett båtkök. Bild: Tove Virta / Yle Bromarv,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,teater,båtar,kök,amanda nyman

Under däck ligger fortfarande en hemtrevlig doft av ägg, ost och lök kvar efter kock Samuels omelett.

En månad av intensiv samvaro

Båten inrymmer allt från kök och matsal till flera sovrum och bastu, med den naturliga havspoolen strax utanför bastun.

Det blir ett intensivt samliv under en månads tid för teatergänget.

- Vi gör allt tillsammans. Äter, lagar mat. Så har vi också innan det här repeterat intensivt i maj och hela juni, säger Amanda Nyman.

Gott om plats i år

I år får alla var sitt hörn i båten då pjäsen inte har så många karaktärer och alltså inte så många skådespelare som behöver en säng. Sammanlagt står fem personer på scen.

Två högsängar i en båt, trångt.
Alla har i år en egen vrå i båten. Vid behov sover tre till här. Två högsängar i en båt, trångt. Bild: Tove Virta / Yle Bromarv,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,teater,båtar,sängar,Kabyss,skärgårdshamnen i bromarv

Det är egentligen en konstigt stor båt, tycker Amanda Nyman och minns år 2013 då hon var med första gången. Då bodde 12 studerande från Teaterhögskolan på båten. Plus några till i besättningen.

- Då var det mycket mer tight, säger hon men räknar att det ändå finns hela 16 mer eller mindre bekväma bäddplatser i båten.

Hela föreställningen nedpackad i lådor

Mitt på däck finns ett antal välpackade lådor av sorter och slag.

- Här är all scenografi, ljus- och ljudteknik, rekvisita och smink. Allt vi behöver ta med oss till lokalen. Men det är ett pussel att få det tight och välpackat så att det inte åker iväg med vågorna, säger Amanda Nyman.

Teatergänget inväntar just nu en traktor som ska ta dem och alla prylar till föreningslokalen Hembygdens väl där föreställningen ska hållas.

De plockar, bär, drar och lyfter.

- God natt, jag går och sova nu, säger kapten Andersin mitt i allt medan de andra jobbar med att stuva lådorna ur båten.

En kapten vilar i kajutan.
Dags för kapten Andersin att ta en lur. En kapten vilar i kajutan. Bild: Tove Virta / Yle Bromarv,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,teater,båtar,Kapten,Kajuta,frej andersin

Hans väckarklocka ringde 4.30 i Hangö i morse. Då sov de andra gott under däck ytterligare några timmar medan han startade färden mot Bromarv.

Efter föreställningen i Bromarv är det dags att ta ner allt igen för att följande dag befinna sig på resa och sedan igen vara på en ny plats och göra samma sak. Packa upp och packa ner.

- Vi gör allt själv, alla vet nog att det gäller att hjälpa till och alla har varit med tidigare. Man måste vilja det här, säger Amanda Nyman.

Ett matbord och ett skåp under däcket på en båt.
Samlingsplatsen under däck, "matsalen". Ett matbord och ett skåp under däcket på en båt. Bild: Tove Virta / Yle Bromarv,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,teater,båtar,Flyttlådor,kök,skärgårdshamnen i bromarv

Det är tufft att försöka anpassa varje föreställning till väldigt olika lokaler.

- Vissa scener lutar lite, andra är tre eller sju meter breda, säger Tom Rejström.

Flyttlådor och packning på en brygga.
Alla grejer till föreställningen väntar i Skärgårdshamnen på att bli avhämtade med traktor. Flyttlådor och packning på en brygga. Bild: Tove Virta / Yle Bromarv,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,teater,båtar,Flyttlådor,brygga,skärgårdshamnen i bromarv

I år har gänget en extra utmaning då de testar på att spela en föreställning ute.

- Ibland är det knepigt men vi löser nog problemen, säger Karlsson.

Det praktiska möter det kreativa

Mellan allt städande, fixande, ätande och bärande så sjuder kollektivet av kreativitet. Det är ändå trots allt teatern som konst och den nyskrivna pjäsen Vi är på läger! som står i fokus.

- Vi skapade en pjäs som skulle passa bra in i den miljö som Skärgårdsteatern är. Vi tänkte på föreningshusen och den miljön, förklarar pjäsförfattare Samuel Karlsson.

Tre personer på däck i en skuta.
Från vänster Samuel Karlsson, Ole Øwre och Tom Rejström. Tre personer på däck i en skuta. Bild: Tove Virta / Yle Bromarv,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,teater,båtar,Flyttlådor,Samuel Karlsson,tom rejström

Pjäsen skulle ta fasta på den idylliska sommarlägerbilden. Men som kanske inte blir vad den ser ut att vara.

- Dessutom så är vi ju helt konkret på läger, vi lever ju helt konkret i vår egen lilla skäribubbla från och med nu, säger Tom Rejström.

Gänget lever alltså en månad dubbelläger. De spelar ett läger och så har de läger på båten.

Skådespelare, tr personer bakom, en ligger och sover.
Ur pjäsen Vi är på läger!. Skådespelare, tr personer bakom, en ligger och sover. Bild: Skärgårdsteatern Bromarv,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,teater,båtar,Pjäs,vi är på läger

Men ge en vink, vad händer på lägret i pjäsen?

- Oj, vad händer inte? säger Rejström.

En liten gnutta avslöjar han. Det börjar med fyra figurer som kommer till ett läger men ingen av dem vet riktigt varför de är där.

- Så börjar det hända en massa mystiska grejer, säger han och skrattar.

Mer vill inte pjäsförfattarna, skådespelarna och allt i allona avslöja.

Skådespelare, mannen i mitten har en discokula.
Ur pjäsen Vi är på läger!. Skådespelare, mannen i mitten har en discokula. Bild: Skärgårdsteatern Bromarv,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,teater,båtar,vi är på läger

Premiären hölls 30.6 i Spjutsund och den sista föreställningen hålls 29.7 i Barösund. Under den kommande månaden åker Skärgårdsteatern runt i den åboländska och åländska skärgården.

Skärgårdsteaterns turnéplan hittar du på teaterns webbplats.

Artikeln korrigerades 12.7 klockan 13.30 med uppgiften att Skärgårdsteatern turné inleddes sista juni.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland