Hoppa till huvudinnehåll

Jessica fick köttallergi efter fästingbett

Jessica Shanthi Säll står framför kameran.
Jessica Shanthi Säll fick vänta länge på rätt diagnos. Jessica Shanthi Säll står framför kameran. Bild: Totte Vesterlund, Ålands Radio/TV fästingar,Fästingburna sjukdomar,Köttallergi

Fästingbett kan leda till köttallergi. Det har forskare i Sverige kunnat visa på för nästan tio år sedan. Ålands Radios reporter Jessica Shanthi Säll är en av de drabbade.

Det är forskare vid bland annat Karolinska Institutet och Södersjukhuset i Stockholm, Sverige, som visat på sambandet mellan fästingbett och köttallergi. SVT har tidigare rapporterat om sambandet och uppger att antalet fall i Sverige har tiofaldigats.

Det är kolhydraten alfa-gal som orsakar allergin. Den finns i fästingarnas mag- och tarmkanal såväl som i rött kött.

”Arg och irriterad”

Om en fästing sprutar in det i kroppen så kan en allergisk reaktion uppstå. Men det är mycket ovanligt. I Sverige räknar man med ett hundratal fall.

Magont och nässelutslag är vanliga symptom på allergin.

En som drabbats av köttallergi till följd av fästingbett är Ålands Radios reporter Jessica Shanthi Säll, som kommer från Sverige.

En fästing har sugit sig fast på huden
Fästingar tros kunna ge köttallergi. En fästing har sugit sig fast på huden Bild: AOP fästingar,Fästingburna sjukdomar,Bromacetylen,borrelios

Hon fick magkramper och utslag och kräktes efter att ha ätit kött och sökte information på internet. Där såg hon att det gjorts studier om detta på Karolinska Institutet och Södersjukhuset.

Diagnosen fick hon först efter att ha remitterats till specialsjukvård från vårdcentralen.

- Jag har varit jättearg och irriterad över det här, men å andra sidan så är det skönt att ha fått det bekräftat, säger hon.

- Vårdcentralen trodde att det var en massa andra saker. Att jag kanske egentligen var allergisk mot något läkemedel eller bara hittade på.

Inga fall på Åland

På Åland finns ännu inga kända fall av köttallergi till följd av fästingbett. Men åländske professorn Dag Nyman har hört talas om det.

- Det finns här och där anekdotiska fall av köttallergi som möjligen kan vara kopplat också till fästingbett, säger åländske professorn Dag Nyman.

Dag Nyman står framför en vägg.
Professor Dag Nyman. Dag Nyman står framför en vägg. Bild: Tomas Tornefjell, Ålands Radio/TV fästingar,professorer,fästingburna sjukdomar,dag nyman

Gillar värme och fukt

Enligt professor Dag Nyman är det generella fästingläget på Åland oförändrat. På sina ställen finns det många och på andra ställen färre.

Fästingarna finns där det är fukt i marken och där det har varit över sju grader varmt. Torrt och kallt är dåligt för fästingarna.

- När det är lämplig fukt och lämplig värme klättrar de upp på ett grässtrå och sitter där och väntar på att nåt ska komma förbi, säger Nyman.

Nyman säger också att fästingarna är väldigt uthålliga och att de kan vänta ett år eller två under marken på gynnsamma förhållanden.

Text: Totte Vesterlund, Ålands Radio/TV

Läs mera:

Fästingar – kan du 5-5-regeln?

Hur ska man veta om ett fästingbett behöver kollas upp av en läkare eller inte? Infektionsläkaren Peter Klemets kommer med ett enkelt knep – den så kallade fem-fem-regeln.