Hoppa till huvudinnehåll

Matchhjälten Strandvall: Efter en halv timme insåg vi att det är smartare om vi försvarar lägre

Sebastian Strandvall, VPS
Sebastian Strandvall blev matchhjälte i VPS: Sebastian Strandvall, VPS Bild: Matti Raivio/All Over Press Sebastian Strandvall,Vaasan Palloseura

Sebastian Strandvalls 1–0 mål räckte till en storskräll mot NK Olimpija Ljubljana. Efter en lång sovmorgon var Strandvall lyrisk över VPS laginsats i Slovenien. Väldigt bra taktiskt genomförd match och dessutom en kämpainsats, sade han till Yle Sporten.

Det var inte lätt att få tag i någon i VPS på fredagsmorgonen. Förklaringen var enkel. Matchen i Slovenien tog slut efter klockan 22.00 lokal tid och därefter tog det tid innan spelarna fick sömn.

– Vi hade lite halvt sovmorgon och sov till 9.30 lokal tid.

– Efter matchen åt vi med laget och därefter gick man upp på rummet och började kolla telefon och internet. Det tog ganska länge, man var ganska uppe i varv, sade Strandvall till Yle Sporten.

VPS vann bortamatchen i Ljubljana med 1–0 och gick vidare med 2–0 totalt.

– En fantastisk laginsats. Det är väldigt starkt av laget att inte släppa in ett enda mål mot ett så starkt lag. Framför allt igår då de hade ett bra hemmastöd, ett enormt tryck både väder- och publikmässigt.

Reservplanen fungerade

Bakom succén var lagets reservplan. VPS hade egentligen för avsikt att spela mer offensivt, något som inte visade sig fungera.

– Vi stod upp jättebra och lyckades med vår reservplan. Vår förstaplan var att försöka pressa dem högt och tvinga dem till misstag, hålla mera boll själv.

– Vi insåg ungefär efter en halv timme att det är smartare om vi börjar försvara lägre och bara låter dem komma till oss istället.

Matchen var 30-åringen bara oerhört nöjd med.

– Väldigt bra taktiskt genomförd match och dessutom en kämpainsats.

Tudelat att sitta på bänken

Strandvall fick sitta på bänken i över en timme men behövde efter sitt inhopp bara en minut för att ge VPS ledningen med 1–0.

– Det kändes lite tudelat. Klart att man skulle ha velat vara på planen och försöka hjälpa till. Visst hade killarna det tufft i första halvlek.

– Det var en ganska bra anstormning av NK Olimpija Ljubljana. Vi är så sammansvetsade att man försöker stötta och heja på kompisarna tills man själv kom in.

"De var frustrerade"

Efter Strandvalls 1–0-strut hade varken 1–1 eller 2–1 räckt för slovenerna. De hade behövt vinna med två mål, det vill säga 3–1, för att gå vidare. VPS kände doften av avancemang rätt tidigt.

– Fem minuter efter målet, med 15-20 kvar kändes det rätt så säkert. Att vi klarade av den korta tiden efter vårt ledningsmål var viktigast. Då började det kännas lugnt.

– Vi var så kompakta där nere att de inte skapade något mer under de sista 10–15 utan de började istället göra misstag. Man märkte att de var frustrerade, hemmapubliken applåderade lite sarkastiskt åt dem i vissa lägen då de tappade bollen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport