Hoppa till huvudinnehåll

Över 120 länder godkänner FN-avtal om kärnvapen

Irans president Hassan Rouhani talar inför FN
Irans president Hassan Rouhani talar inför FN Bild: EPA/JASON SZENES hassan rouhani

På fredagen röstade 122 länder för ett internationellt avtal som förbjuder kärnvapen. Men de nio kärnvapenstaterna, däribland USA, Ryssland och Kina, undertecknade inte avtalet.

Nederländerna var det enda landet som deltog i omröstningen som röstade nej.

Enligt nyhetsbyrån AP är Nederländerna dessutom det enda landet som deltog i avtalsförhandlingarna och samtidigt har kärnvapen placerade på sitt territorium.

Nederländerna är medlem i Nato och USA har kärnvapen i landet.

Finland inte med vid förhandlingarna

Finland deltog liksom flera andra EU-länder inte i förhandlingarna.

Utrikesministeriet konstaterar i ett utlåtande på riksdagens webbplats att Finland förhåller sig ljummet till förhandlingar där kärnvapenstaterna inte deltar.

- Finland anser att det möjliga avtalet inte konkret skulle minska antalet kärnvapen eller hotet som de orsakar, konstaterar ministeriet.

Finland anser att icke-spridningsavtalet från 1968 är det viktigaste verktyget för att minska mängden kärnvapen.

Avtalet strävar efter att hindra att nya länder utvecklar kärnvapen och kräver att kärnvapenmakterna minskar sina arsenaler.

Anhängarna av det nya avtalet hoppas att det nya avtalet ska ändra inställningen till kärnvapen och med tiden göra det svårt för kärnvapenmakterna att berättiga sina kärnvapen.

Deltagarländerna ska underteckna avtalet i höst. Avtalet träder i kraft då det undertecknats och ratificerats av 50 länder.

Källor: FNB-AFP

Läs också