Hoppa till huvudinnehåll

Pulkkinen överens med Vegas – kan vara finländarens sista möjlighet att NHL-etablera sig

Teemu Pulkkinen poserar i samband med en tennisturnering.
För fjärde hösten i rad blir det spel i Nordamerika för Teemu Pulkkinen. Teemu Pulkkinen poserar i samband med en tennisturnering. Bild: Kari Pekonen / All Over Press Teemu Pulkkinen

Teemu Pulkkinen får ytterligare en chans i NHL. Den nya klubben Vegas Golden Knights har tecknat ett ettårskontrakt med finländaren.

Vegas blir den 25-årige finländarens fjärde NHL-klubb. Han tillhörde Detroit Red Wings organisation i tre hela säsonger men klubben hade inga större framtidsplaner för honom.

I oktober bar flyttlasset till Minnesota Wild, men inte heller där fick Pulkkinen luft under vingarna. När Pulkkinen i februari lämnade Minnesota för Arizona Coyotes, trodde många att det skulle bli finländarens sista NHL-chans.

Även i Arizona fick Pulkkinen huvudsakligen käka popcorn trots att anfallsbesättningen tillhörde NHL:s sämsta.

Ettårigt kontrakt

Många överraskades av att Vegas val föll på Pulkkinen då varje lag tappade en spelare till nykomlingslaget i expansionsdraften.

Vegas inte bara valde Pulkkinen, utan skrev också ett ettårigt NHL-kontrakt värt 700000 dollar.

Klubben meddelade inte huruvida det rör sig om ett en- eller tvåvägskontrakt. Den stora skillnaden är vanligtvis att lönen i farmarligan AHL är betydligt sämre för en spelare med tvåvägskontrakt.

Enligt Ilta-Sanomats Sami Hoffrén skulle det röra sig om ett tvåvägskontrakt.

I lördags sade sig Pulkkinen vänta på ett envägserbjudande.

– Vegas erbjöd ett basavtal, men det är ett tvåvägskontrakt. Min agent försöker förhandla om villkoren och så får vi se vad som erbjuds, sade Pulkkinen till Yle Urheilu.

Fick ingen ärlig chans i Arizona

Förra säsongen spelade Pulkkinen nio NHL-matcher i Minnesota Wild och fyra matcher i Arizona Coyotes. Poängsaldot blev ett mål i vardera tröja.

Pulklkinens match- och poängmässigt bästa säsong är 2015–2016 då finländaren noterades för 6+6=12 poäng på 36 NHL-matcher i Detroit.

25-åringen, som har spelat en VM-turnering, var med i laget som tog VM-silver våren 2016.

Under de senaste åren har Pulkkinen imponerat i farmarligan AHL. Våren 2013 vann han AHL-mästerskapet i Grand Rapids Griffins och säsongen därpå nykomlingarnas skytteliga med 31 strutar. Säsongen 2014–2015 blev anfallaren uttagen i ligans All Star-femma och vann dessutom skytteligan i slutspelet.