Hoppa till huvudinnehåll

Runsalavarvet öppnar gästhamn

Joakim Håkans vid Runsala varv.
Joakim Håkans. Joakim Håkans vid Runsala varv. Bild: Yle/Lina Frisk gästhamnar,runsala varv

På flera år hände det inte mycket på varvet i Runsala. År 2013 tog företaget Alfons Håkans över området. Nu kombineras varvsindustri med turism på området.

I sommar har en gästhamn med rum för cirka 60 båtar öppnats vid det gamla varvsområdet. Hamnen är en del av Alfons Håkans Runsalavarv, som fortsätter den historiska varvsverksamheten som pågick på området i Åbo Båtvarfs regi 1889-1954.

Joakim Håkans, Alfons Håkans direktör och sjökapten, säger att planen var redan från början att öppna dörrarna till varvet.

- När vi flyttade hit 2013 såg vi det som en möjlighet att göra det öppet för allmänheten. Det är ett så fint ställe så varför ska man hålla det bara för sig själv?

Under de år som Alfons Håkans tagit hand om varvet har det skett mycket på området.

- Den största förändringen är kanske bryggorna. De var i jättedåligt skick. De har vi byggt om under två års tid. Sen har vi renoverat husen som finns här runtomkring och bytt från oljevärme till jordvärme.

Bryggorna vid varvet har byggts om helt.
Bryggorna vid varvet har byggts om helt. Bryggorna vid varvet har byggts om helt. Bild: Yle/Lina Frisk gästhamnar,runsala varv

Sen 2014 har det funnits ett café, inredningsbutik och en stor festlokal på området i kombination med varvet. Nu finns det också en gästhamn och pizzerian Sergio’s. Småbåtshamnen kommer tillsvidare att fungera som en dagshamn eftersom de ännu inte har all infrastruktur som behövs.

- Vi har inte ström och vatten till bryggorna, så vi kommer att ha det som en dagshamn. Det betyder inte att man måste åka bort till natten. Men det finns inte allt som det finns vid de modernaste hamnarna, såsom bastu och duschar. Det är som en skärgårdshamn.

Håkans säger att djupaste stället vid hamnen är tre och en halv meter så alla båtar kan komma till hamnen.

Ett varv med långa anor

Runsalavarvet grundades under namnet Åbo Båtvarf år 1889 av Alexander Crichton. Fram till 1954, när hamnen tog över verksamheten, byggdes 5800 fartyg vid varvet. Alfons Håkans har köpt några av byggnaderna vid varvet, men marken hyr de. Hyreskontraktet gäller fram till 2062.

- Vi vill bevara traditionen på varvet. Vi har vissa platser vid hamnen som är reserverade för klassiska träbåtar. Helst skulle vi ju vilja ha båtar som blivit byggda här, och vi har faktiskt en.

Runsalavarvet.
Vid varvsområdet ryms både ett aktivt varv och turism. Runsalavarvet. Bild: Yle/Lina Frisk runsalavarvet

Håkans säger att de bevarar traditionen genom att kombinera gammalt och nytt.

- Vi har ett aktivt varv på ena sida och en turistsida på andra. De här bryggorna har vi restaurerat traditionsenligt.

Under sommaren kommen den nya gästhamnen vid Runsala att samarbeta med Åbo gästhamn som ligger vid Aura å.

- Den är mycket populär så den är fullbokad hela tiden. Medan vi försiktigt startar vår verksamhet i år fungerar vi kanske lite mer som tilläggskapacitet. Då det är fullt där kommer båtar hit.

Håkans säger att han hoppas att platsen blir ett levande ställe.

- Jag vill att det ska vara ett ställe som är öppet för allmänheten, men att vi ändå kan jobba och ha ett industriellt område här bredvid. Jag vill att det ska användas året runt på ett eller annat sätt, och att det hålls snyggt och fint.

Enligt Håkans är det ännu oklart hur länge gästhamnen kommer att vara öppen i sommar. Vädret får avgöra, säger han.

Runsalavarvets bryggor helt nya.
Runsalavarvets bryggor helt nya. Bild: Yle/Lina Frisk runsalavarvet