Hoppa till huvudinnehåll

Storevenemang lockar hundratusentals till Åbo

Tall ships race i Åbo 2003
Tall Ships Races i Åbo 2003. Tall ships race i Åbo 2003 Bild: Åbo stad segelfartyg,Åbo

Åbo stad vill positionera sig som en evenemangsstad framför andra. Därför har staden jobbat hårt för att få ordna flera av sommarens finländska storevenemang.

Årets största publikhändelse är Tall Ships Races, som arrangeras 20-23 juli. Med ett väntat besökarantal på 500 000 blir det publikmässigt det största evenemanget under Finlands 100-årsjubileum. För Åbo stad innebär det mycket arbete.

- Vi har jobbat med det här i tre år, och arbetet kulminerar i den mest hektiska perioden nu under sommaren. Det är en jättestor sak att ha hand om och många är på jobb ännu i juli, berättar Åbo stads kommunikationsdirektör Saara Malila.

Världens största segelfartyg Sedov
Tall Ships Races i Åbo 2009. Världens största segelfartyg Sedov Bild: YLE/Marcus Nordström sedov,Åbo

En evenemangsstad av rang

Genast därpå, 26-30 juli, ordnas dansfestivalen Europeade. Då kommer 6 000 dansare till Åbo. Malila menar att Åbo har visat sina färdigheter då det kommer till att ordna evenemang med massiv publik.

- Vi visade vad vi kan under kulturhuvudstadsåret, och sedan dess har antalet storevenemang i staden bara ökat. Konkurrensen mellan städerna är hård och Åboborna kan vara stolta över att det händer så mycket just i vår stad.

Varför är det då så viktigt att få ha de här publikhändelserna?

- Dels är det viktigt för stadens image att det händer saker i Åbo, för stadens dragningskraft och för Åboborna själva. Dels innebär de stora evenemangen inkomster för bland annat hotell-, restaurang- och taxibranschen. Det är som sagt en hård kamp om att få vara värd för de här evenemangen.

Det är nära över från Stockholm till Åbo. Hur mycket satsar ni på den svenska marknaden?

- Vi tänker på det i vårt arbete. Visit Turku sköter marknadsföringen, och de har allt material på svenska. På koncernförvaltningen strävar vi också till att översätta alla texter, men på grund av resurser är det inte alltid möjligt.

Traditionsevenemang lika viktiga

Helgen 7-9 juli ordnas den årliga festivalen Ruisrock på Runsala, för 48:e gången. Festivalen har andra arrangörer men för med sig positiva effekter också för Åbo stad.

- Det är sommarens viktigaste händelse för lobbying och intressebevakning, då ministrar och regeringsrepresentanter kommer hit från Helsingfors. Vi kommer att ha ett möte med dem nu på lördagen, berättar Malila.

Saara Manila.
Saara Malila. Saara Manila. Bild: Yle/Fredrik Häggman saara manila

Också stadigvarande attraktioner lockar turister

Många av turisterna kommer ändå till staden utan tanke på de stora evenemangen. En av dem är Anna Stenling, som tillsammans med sin familj kommit till Åbo för att se muminvärlden. Marknadsföringen för Tall Ships Races och de andra händelserna har inte nått henne.

- Muminvärlden är bekant och lockar säkert mycket barnfamiljer, men annars har vi inte sett så mycket marknadsföring om Åbo. Men vi bor i norra Sverige, är man från Stockholm är det säkert annorlunda då man bara behöver ta färjan över. Sen har jag hört generellt att Åbo ska vara fint, och det stämmer ju bra hittills.

Anna Stenling med barn.
Anna Stenling med barn. Anna Stenling med barn. Bild: Yle/Fredrik Häggman Anna Stenling