Hoppa till huvudinnehåll

Tesla bygger världens största batteri

Elon Musk och södra Australiens regeringschef Jay Weatherill.
Elon Musk och södra Australiens regeringschef Jay Weatherill diskuterar batteriprojektet på en presskonferens i Adelaide på fredagen. Elon Musk och södra Australiens regeringschef Jay Weatherill. Bild: EPA/Ben Macmahon Elon Musk,Australien,Tesla Motors,Jay Weatherill

Teslas grundare, Elon Musk, har lovat bygga världens största litiumjonbatteri. Enligt Musk kommer batteriet att vara tre gånger så effektivt som något annat existerande batteri.

Batteriet byggs i södra Australien där ett strömavbrott orsakat av en kraftig storm 2016 ledde till att 1,7 miljoner människor var utan el.

Arbetet görs i samarbete med det franska energiföretaget Neoen. Musk har på Twitter lovat leverera batteriet inom hundra dagar.

Hoppa över Twitterpostning

Om inte batteriet blir klart inom utsatt tid kommer det att ges till delstaten South Australia gratis.

Ett misslyckande skulle kosta Tesla och Neoen ungefär 50 miljoner dollar.

På fredag bekräftade den australienska regeringen projektet. Batteriet kommer att byggas i närheten av Jamestown i anslutning till en vindkraftspark.

Batteriet ska ha en kapacitet på 100 megawatt och kan ge 129 Mwh med energi till södra Australien. Det här betyder att man kommer kunna förse 30 000 hushåll med el.

Enligt delstatens regeringschef och försteminister Jay Weatherill utgör batteriet en avgörande del i regeringens nya energiplan.

Artikel korrigerad klockan 13.36 med ytterligare information om batteriets energiomvandling.

Källor: The Guardian, AFP

Läs också