Hoppa till huvudinnehåll

Tre döms för bombdåd i Göteborg

Polisavspärrning i Eskilstuna.
Polisavspärrning i Eskilstuna. Bild: EPA/PONTUS STENBERG SWEDEN OUT avspärrning

Tre personer med tidigare kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen döms till fängelse för flera bombdåd i Göteborg. De frias dock för flera av brotten som åklagaren anser att de har begått.

Den 5 januari i år fick en anställd livshotande skador i sitt högra ben när en sprängladdning detonerade vid ett flyktingboende i Västra Frölunda.

Kammaråklagare Mats Ljungqvist yrkade under rättegången att två av de åtalade männen skulle dömas för mordförsök, men Göteborgs tingsrätt väljer att fria båda från den åtalspunkten.

Enligt tingsrätten bör männen ha insett att sprängladdningarna skulle kunna innebära fara för människors liv eller hälsa. Rätten anser dock att det finns en osäkerhet kring männens eventuella uppsåt och friar därför.

Får skadestånd

Därmed blir också fängelsestraffen lägre än vad åklagare ville. Båda männen, en 23-åring och en 50-åring, ska dock betala skadestånd på drygt 197 000 kronor (drygt 21 000 euro) till mannen.

Männen döms för tre dåd i Göteborg mellan november förra året och januari i år. Två av bomberna, vid en lokal för Syndikalisterna respektive flyktingboendet i Västra Frölunda, detonerade. Den tredje bomben, vid ett annat flyktingboende, utlöstes aldrig.

En av männen, 23-åringen, har enligt rätten medverkat som gärningsman i alla tre fallen och han döms till fängelse i åtta år och sex månader. 50-åringen döms för medhjälp för ett av de fullbordade brotten och för försöksbrottet till fängelse i fem år.

Den tredje mannen, en 20-åring, döms för medhjälp till ett av brotten till fängelse i ett år och sex månader.

Politiska motiv

Enligt kammaråklagare Mats Ljungqvist hade männen, som har en gemensam bakgrund i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, politiska motiv.

Tingsrättens dom var inte enhällig. Ordföranden ville fria 23-åringen och 50-åringen från allmänfarlig ödeläggelse vid en av händelserna.

Källa: FNB