Hoppa till huvudinnehåll

”Välkommen till helvetet” – orolig natt inför G20-möte i Hamburg

En demonstrant kastar ett föremål in i en eld. Demonstranter i Hamburg protesterar mot G20-mötet.
En demonstrant kastar ett föremål in i en eld. Demonstranter i Hamburg protesterar mot G20-mötet. Bild: EPA/FILIP SINGER Hamburg,G20,demonstrationer (samhälleliga händelser)

Det har varit en orolig natt i Hamburg. Inför G20-toppmötet som inleds i dag drabbade polis och demonstranter samman. Vi följde med demonstrationen som urartade redan strax efter starten.

"Welcome to Hell" var namnet på demonstrationen som började i allt annat än helvetiska tecken.

- De mäktigaste i världen sitter här och delar upp kakan. Det är vad G20 handlar om och jag är här för att demonstrera mot den här orättvisan, säger Susanne.

En demonstrant står uppe på en container och blickar ner på kravallpoliser. Över polisernas huvuden syns vattenkanoner.
1 En demonstrant står uppe på en container och blickar ner på kravallpoliser. Över polisernas huvuden syns vattenkanoner. Bild: Yle/Johnny Sjöblom Hamburg,G20,demonstrationer (samhälleliga händelser)

- Jag är här för att protestera mot att hela staden har tagits som gisslan bara för att de här ledarna ska få träffas, säger Katja.

Efter starten kom demonstrationståget bara ett par hundra meter framåt och så var det stopp i polismuren.

Enligt polisen vägrade man släppa fram de maskerade demonstranterna i de första leden och efter nästan en timmes väntan tog man till vattenkanoner och pepparsprej.

Svartklädda demonstranter, en del maskerade, i Hamburg inför G20-mötet. Bilden är tagen uppifrån.
Enligt polisen var många av demonstranterna maskerade. Svartklädda demonstranter, en del maskerade, i Hamburg inför G20-mötet. Bilden är tagen uppifrån. Bild: Yle/Johnny Sjöblom Hamburg,G20,demonstrationer (samhälleliga händelser)
Tysk kravallpolis använder vattenkanoner för att skingra våldsamma demonstranter i Hamburg.
Polisen använde sig bland annat av vattenkanoner för att skingra demonstranter. Tysk kravallpolis använder vattenkanoner för att skingra våldsamma demonstranter i Hamburg. Bild: EPA/RONALD WITTEK Hamburg,G20,demonstrationer (samhälleliga händelser)

Från demonstranternas sida kastades flaskor mot polisen, som svarade med vattenkanoner och batonger.

Flera skadade fördes bort från platsen.

Polisen slår till hårt

Ett skärrat ögonvittne jag träffade i tumultet säger att det inte förekom några provokationer från demonstranternas sida.

Också den allmänna bedömningen bland journalister på plats var att det var polisen som slog till först.

En demonstrant viftar med en rödgul flagga, framför en eld som demonstranterna startat på gatan i Hamburg.
En demonstrant viftar med en rödgul flagga, framför en eld som demonstranterna startat på gatan i Hamburg. Bild: EPA/RONALD WITTEK Hamburg,G20,demonstrationer (samhälleliga händelser)

Redan före gårdagens demonstration har polisens hårda linje gällande protesterna mot mötet väckt en hel del kritik.

- Jag har aldrig upplevt liknande polisinsatser tidigare. Det är som om man medvetet provocerar för att sedan själv kunna slå till, säger Susanne.

70 skadade poliser

Efter sammandrabbningarna fick demonstrationen lov att fortsätta och under den sena kvällen och natten kom det till mer oroligheter.

Flera demonstranter och över 70 poliser har skadats i sammandrabbningarna. Skadorna uppges i huvudsak vara lindriga, men några har förts till sjukhus.

Demonstranter i motljus, en eld och vatten från vattenkanoner syns i omgivningen. En demonstrant visar tydligt mittfingret mot kameran.
Demonstranter i motljus, en eld och vatten från vattenkanoner syns i omgivningen. En demonstrant visar tydligt mittfingret mot kameran. Bild: EPA/FELIPE TRUEBA Hamburg,G20,demonstrationer (samhälleliga händelser)

Demonstranterna har bland annat tänt eld på bilar och byggt upp barrikader.

20 000 kravallpoliser patrullerar under veckoslutet i Hamburg. Tysk polis uppskattar att upp till 100 000 människor från flera europeiska länder kommer att delta i de ungefär 30 demonstrationer som ordnas i samband med G20.

Källor: AFP, Reuters, Yle

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes