Hoppa till huvudinnehåll

”Vi är inte ense på alla punkter” – Angela Merkel öppnade G20-mötet

Världsledarna samlas på G20-mötet i Hamburg.
Världsledarna samlas på G20-mötet i Hamburg. Världsledarna samlas på G20-mötet i Hamburg. Bild: AFP / Lehtikuva G20

G20-toppmötet i Hamburg i Tyskland har kommit igång på allvar idag på förmiddagen. Klimatfrågan och hur man ska bekämpa terrorismen står på agendan under den första dagen. Dessutom blir det en länge väntad träff mellan två presidenter.

– Vi känner alla till de stora globala utmaningarna och vi kan nå lösningar bara om vi är beredda att gå in för kompromisser, konstaterade Tysklands förbundskansler Angela Merkel i sitt öppningsanförande.

Hon var ändå mån om att genast poängtera att man trots all kompromissberedskap inte ska behöva backa på alla punkter. För det finns åsiktskillnader i flera frågor, betonade Merkel.

Under förmiddagen var terrorismbekämpning på agendan och nu på eftermiddagen ska det handla om klimatet, som är ett viktigt tema under det tyska ordförandeskapet.

Och bland annat i klimatfrågan kommer det till de åsiktskillnader som Merkel var inne på.

USA:s president Donald Trump, som har slagit fast att USA kommer att lämna Parisavtalet kommer sannolikt inte överhuvudtaget att delta i diskussionen.

Trump har planerat in sitt första möte med Rysslands president Vladimir Putin just under de timmar som klimatet ska diskuteras.

Demonstranterna i Hamburg beskjuts med vattenkanoner.
Demonstranterna i Hamburg beskjuts med vattenkanoner av den tyska polisen. Närmare 160 poliser har skadats och 50 personer har gripits under protesterna. Hur många demonstranter som skadats är oklart. Demonstranterna i Hamburg beskjuts med vattenkanoner. Bild: AFP / Lehtikuva demonstration,G20

Protesterna fortsätter

Utanför mässcentret där statsledarna träffas har det samtidigt pågått demonstrationer hela dagen.

Man har försökt blockera vägarna hit till mässcentret och det har kommit till sammandrabbningar mellan polis och demonstranter.

En del demonstranter har också tänt eld på bilar som har stått parkerade på gatan. På grund av protesterna kunde inte den amerikanska presidentfrun Melania Trump delta i programmet som ordnades för G20-deltagarnas partners.

En talesperson för henne uppgav att polisen på grund av säkerhetsskäl inte hade gett henne tillstånd att lämna gästhuset där hon bodde.

Melania Trump twittrade under dagen att hon tänker på de som skadats i protesterna.

Polisen i Hamburg har bedömt situationen som så allvarlig att man har bett om förstärkningar från andra delar av landet.

Men för G20-ledarna, som inte ser eller hör mycket av de här protesterna så fortsätter programmet i kväll i Hamburgs nya konserthus Elbphilharmonie.