Hoppa till huvudinnehåll

Wasa Football Cup har kört i gång

En spelare från SJK springer i kapp med en spelare från Kuffen under ett anfall under en fotbollsmatch.
Här mötte SJK Kuffen på fredag förmiddag. En spelare från SJK springer i kapp med en spelare från Kuffen under ett anfall under en fotbollsmatch. Bild: Yle/Jukka Tyni

På fredag förmiddag spelades de första matcherna av årets upplaga av Wasa Football Cup. Totalt ska 850 matcher spelas av 273 lag, som består av drygt 5000 spelare och ledare.

Det är den tiden på året igen när Vasa fylls av barn och unga som spelar fotboll. Arrangörerna är nöjda med deltagarantalet.

- Det är i paritet med de senaste åren. I fjol hade vi 280 lag, säger Johan Byholm, en av arrangörerna.

En del av lagen kommer även från utlandet. I år representeras dem av bland annat Lettland, Estland och Sverige.

Johan Byholm och Putte Lindroos stpr bredvid varandra och talar på en fotbollsplan. De bär båda fotbollskläder.
Johan Byholm och Putte Lindroos. Johan Byholm och Putte Lindroos stpr bredvid varandra och talar på en fotbollsplan. De bär båda fotbollskläder. Bild: Yle/ Axel Brink Wasa Footballcup

Allt arbete kring cupen bygger på talkokrafter. Några hundra jobbar frivilligt för att allt ska löpa så smidigt som möjligt.

- Utan talkokrafterna skulle det vara omöljigt att ordna den här turneringen, säger Putte Lindroos, en annan av arrangörerna.

De många matcherna spelas i dagarna tre runt om i Vasa. Största delen av matcherna spelas på allaktivitetsplanen på Krutkällarvägen, men en annan populär arena finns betydligt mer centralt.

- Torget är ett jättepopulärt ställe att titta på fotboll på, säger Byholm.

Årets turnering är den 29:e i ordningen - med andra ord blir det jubileum nästa sommar. Även om man ännu inte vill avslöja vad det kommer att innebära, så funderar Byholm att man skulle arrangera cupen med också annat än fotboll i åtanke.

Årets turnering avslutas på söndagen med finaler för de olika åldersklasserna.

En av FC Komus spelare har nyss sparkat bollen mot målet på Vasa torg. På bilden är hon fångad i luften mitt i ett hopp
På Vasa torg mötte Kuffen FC Komu. En av FC Komus spelare har nyss sparkat bollen mot målet på Vasa torg. På bilden är hon fångad i luften mitt i ett hopp Bild: Yle/Jukka Tyni Wasa Footballcup
VPS mötte FS Metta från Lettland på fredagförmiddagen vid allaktivitetsplan.
VPS mötte FS Metta från Lettland på fredagförmiddagen vid allaktivitetsplan. VPS mötte FS Metta från Lettland på fredagförmiddagen vid allaktivitetsplan. Bild: Yle/Jukka Tyni Wasa Footballcup

Uppdaterad 12:51 med fler bilder