Hoppa till huvudinnehåll

Alla tiders lärare: Lärarna vi minns - finns din lärare med?

Glad matematiklärare räknar vid tavlan.
Glad matematiklärare räknar vid tavlan. Bild: Mostphotos klassrumsarbete,inlärning,lärare,studerande,skolor

Här samlas alla minnen av lärare som inspirerat oss, sporrat oss och påverkat våra liv. En del av materialet kommer att bearbetas vidare till olika slags personporträtt och inslag under hösten 2017. Tack för alla fina och gripande berättelser - fortsätt gärna tipsa oss!

När du tipsar oss ber vi att du använder vårt formulär för ändamålet. Kommentarer på den här artikeln som har namn eller annan identifierande information kan tyvärr inte publiceras.

Artikeln uppdateras regelbundet med nya berättelser. Vi samlar in nya berättelser till 31.7.2017.

Klicka på din region för att läsa lärarberättelserna i alfabetisk ordning enligt efternamn:

Österbotten
Åboland
Åland
Västnyland
Huvudstadsregionen
Östnyland
Övriga Finland

Uppdatering 10.7.2017 kl. 16.05: Lärarhistorierna är sorterade enligt region och i alfabetisk ordning.

Olika färgers kritor ligger ovanpå en svart tavla.
Österbotten

Här samlar vi lärarhistorierna från Österbotten i alfabetisk ordning.

Birgitta Abbor, Kronoby högstadium och gymnasium, Kronoby

En motivering: Birgitta utlyste entusiasm, kunskap och kärlek för sitt ämne, biologi. Hon såg oss elever och ville skapa kontakt med oss. Hon är en rollmodell åt mig. Birgitta var på många sätt före sin tid som lärare och pedagog. Tack vare henne är jag själv lärare idag!

Ett minne 1987-1989: Birgitta tog oss på en utfärd till Skalas träsk för att observera alla möjliga insekter och djur som levde i vattnet. Vi lånade skolans gamla cyklar och spenderade en förmiddag vid träsket! Det är en av mina starkaste högstadieminnen. Birgitta var den första lärare som tog oss elever ut i naturen för att studera naturen. Det var alldeles fantastiskt!

En hälsning: Kära Birgitta,
Ditt genuina sätt och din entusiasm för biologi och läraryrket och livet överhuvudtaget har varit en stor inspiration för mig. Varje gång jag får frågan: "Vilken lärare kommer du bäst ihåg?" så tänker jag genast på ditt vänliga leende och hur du alltid kom till lektionen med energi och entusiasm. Minns du när du tog oss på exkursion till Skalas träsk? Det är mitt favoritminne under hela högstadietiden och vet du vad? I år har jag jobbat i 20 år som Science lärare. Jag är övertygad om att du inspirerade mig att bli lärare i naturvetenskap. Jag strävar att komma till varje lektion med ett leende och samma värme och entusiasm som du gav oss elever i Kronoby Högstadium på 80-talet!

En till motivering: Birgitta är bara världens bästa lärare. Tror inte att det finns någon på hennes lektioner som inte lyssnade. Vattnets kretslopp, celldelning, rymdkropparnas banor och allt där emellan blev bara så intressant när hon började på. Man ville inte missa biologin eller geografin, man visste att man skulle lära sig något och gå miste om en superbra lektion. Man fick svara fel och ändå blev det rätt i slutändan då hon sade vad man egentligen menat.

Hon uppmuntrade och lärde känna sina elever på ett sätt som ingen annan. Ännu idag får man varma kramar och glada skratt när man träffar henne!

Ett till minne 2003-2006: Jag hade pratat om att bli frissa eller designer, det sista jag skulle bli vad lärare. Mig veterligen hade jag inte berättat det direkt åt Birgitta men hon hade stenkoll.

Efter att jag hade hållit ett föredrag på biologilektionen tog Birgitta ett stadigt grepp om min arm och drog iväg med mig till vindfånget i skolan. Hon tittade bestämt på mig och sade att hon hört om mina framtidsplaner men "Du skall inte bli varken frissa eller designer. Du ska bli lärare. Det kom jag underfund med då du höll föredraget idag." Jag försökte argumentera för mina planer men hon var bombsäker på sin sak.

Idag är jag lärare, och älskar mitt yrke. Tack Birgitta!

En till hälsning: Gitta - du är en stor inspiationskälla för mig och mitt lärande. Om jag lyckas hälften så bra som du är jag nöjd! Kram

Görel Ahlnäs, Kristliga folkhögskolan i Nykarleby, Nykarleby

En motivering: Görel är en person med hjärtat på rätta stället. Hon är utan tvekan den bästa läraren jag nånsin haft, och jag vet att många andra också känner så. Under studietiden fungerade hon, inte bara för mig, men också för många andra som en extramamma. Hon var en sann pedagog som på ett fantastiskt sätt genom sin egen livserfarenhet kunde vägleda sina unga, ibland vilsna, elever in i livet. Hon hade alltid ett klokt råd att ge då man kände osäkerhet, alltid ett tröstande ord då man var ledsen. Hon var rättvis, snäll men bestämd och visste hur hon skulle ta var och en av sina elever.
Hon är en verkligt klok kvinna och jag önskar att fler lärare ger sina elever den tryggheten Görel har gett sina elever!

Ett minne 2003-2006: Det finns så många minnen och intressanta berättelser (ibland var Görel själv mer fascinerad över sina historier än vad hennes elever var), det går inte att få ner allt i text.
Men det första alla lade märke till när man första gången såg Görel måste nog ha varit hennes hår. Hennes underbara Görel-frisyr med två stycken knäppen i. Jag minns när hon två år in i utbildningen en dag endast hade ett hårknäppe istället för två. Vilken chock det blev för hela klassen!

Tom Andtbacka, Edsevö skola, Pedersöre

En motivering: Han var rättvis och hade glimten i ögat. Tom kunde också vara sträng när deg behövdes. Han förstod att ta oss "tuffa" sexor på rätt sätt. Och han hade förmågan att göra tråkiga lektioner intressanta genom berättelser, båda sanna och påhittade.

Ett minne 1988-1989: På mattelektionerna berättade Tom många gånger intressanta påhittade historier som tvingade oss till huvudräkning. Det blev helt enkelt roligt att räkna.
Och gymnastiklektionerna var roliga. Det syntes verkligen att Tom hade ett genuint intresse för idrotten. Och idrottsklubbarna Tom drog efter skoltid... jag blir glad bara jag tänker på det.
Och jag glömmer inte heller när klockan ringde in och rasten var slut men vi fortsatte spela fotboll. (Detta hände relativt ofta). Men en gång ropade Tom in oss och vi blev utskällda efter noter. Oj vad vi skämdes. Men vi behövde nog en utskällning den gången. Tack för det.

En hälsning: Tack för att du såg den enskilde eleven. Du fick t.o.m. multiplikations tabellerna att bli intressanta. Din tro på mig gjorde också att jag insåg min kapacitet inom idrotten och fick en framgånsrik idrottskarriär.

Juha Juuso Anttila, Nykarleby Högstadium, Nykarleby

En motivering: Juusos religionslektioner blev aldrig tråkiga. Han lärde ut det trista ämnet på ett roligt vis och ofta spårade det ur och slutade med suddgummikrig. Han retades ofta extra mycket med mig eftersom jag lätt blev arg och gav mångfalt tillbaka. Han var som en jobbig storebror som jag såg upp till och som alltid fick mig att skratta samtidigt som han retade gallfeber på mig.

Ett minne 2003-2006: Vi hade skriftligt förhör och frågorna stod på tavlan. Juuso stod så att han skymde frågorna lite så jag frågade om han kan flytta på sig. Då ställde han sig mitt framför mig, och som den storkäftade tonåring som jag var så kallade jag honom nåt riktigt fult. Det var första och enda (?) gången jag såg Juuso arg. Det resulterade i en kvarsittning (min enda under hela högstadietiden).

En hälsning: Tack Juuso för att du gjorde en extremt jobbig tid i mitt liv så mycket lättare och roligare, trots att vi hade alltför få lektioner med dig. Du är bäst!

Elly Appel, Sundby skola, Pedersöre

En motivering: Elly Appel. En mild och god lärarinna, som behandlade alla lika, trodde på oss och uppmuntrade oss.

Ett minne 1959: År 1959 gick jag i fjärde klass i Sundby skola och min lärarinna Elly Appel uppmuntrade mig, att söka in till Nykarleby samskola. Hon ingav mig mod. Det har resulterat i att jag vågat ta nya utmaningar, som berikat mitt liv.

En hälsning: Tack Elly för att du trodde på mig och uppmuntrade mig, att söka in till Nykarleby samskola. Det är jag så tacksam för. Jag tror, att det gav grunden till, att jag senare i livet också vågat ta emot utmaningar, som berikat mitt liv.

Katarina Back, Replot Skola, Korsholm

En motivering: Min lågstadietid förgylldes av det att jag hade en helt fantastisk lärare. Hon var en solstråle och hon fick en att gilla ämnena hon undervisade.

ett minne 2005-2011: Jag fick min allra första 10 med denna lärare. Jag minns hon påpekade att hon hade tyckt att det var ett ovanligt svårt prov.

En till motivering: Hon hade förmågan att plocka fram det bästa hos varje elev, hon var noga med att alltid se och bekräfta alla i klassrummet. En mer empatisk lärare hittar man inte, hon har många gånger fungerar som förebild för mig i min egen yrkesroll som lärare.

Ett minne från 1992: Katarina visade alltid ett genuint intresse för sina elever, och det jag bäst kommer ihåg är att hon alltid tog sig tid att diskutera med oss, hon fick en att känna sig viktig!

Kim Backlund, Sursik skola, Pedersöre

En motivering: Kim får även det tråkigaste att bli intressant. Han lärde oss respekt och varje lektion började med att han sa: "Nu stiger vi upp och sträcker på benen" precis som det var förr. Att man skulle respektera läraren. Och det gjorde vi. Ingen tjafsade emot Kim, der var bara så.

Ett minne 2008-2011: Saker som lämnat starkt i minnet att när han berättade om någon historisk person och dennes liv fick alltid en elev ur klassen gestalta dem. På så vis minns man mycket från historielektionerna än.
Han hade samma anteckningar på samma OH-papper år ut och år in, historien ändrar ju inte liksom. De var korta anteckningar med bara stödpukter för oss att skriva ner. Det var själva berättandet som ändå lärde. Någon gång om vi hade tid så fick vi se på gamla inspelningar på kasetter från "Parlamentet". Det var jätteroligt. Själv stog Kim och småskrattade genom hela fast han säkert sätt det många gånger.
Därifrån började jag också gilla ståuppkomik

En hälsning:Kim, du fick mig att älska historia o religion. Även om jag inte utbildade mig inom det så har jag nytta av det.
Jag älskar att titta på gamla dokumenterer fortfarande.

Lars "Lasse" Backlund, Yrkeshögskolan Novia, tekniska, Vasa

En motivering: Han är en jättebra lärare som kan sin sak och lär ut det till oss på ett intressant sätt. Han ser sig inte som bättre än oss elever utan håller sig på samma nivå och tar det med ro. Trots alla problem och annat elände så är han alltid lika glad när man ser honom i skolan och han gör sitt bästa för att se till att det går bra för oss och att vi klarar oss. En av de bästa lärarna jag haft.

Ett minne 2016- : När jag blev diagnostiserad med depression blev jag såklart tvungen att underrätta lärarna om saken. Det var inget jag såg fram emot så jag började med den jag tyckte skulle bli enklast, nämligen Lasse. Vi hade en lång pratstund och av den pratstunden mådde jag mycket bättre än efter ett psykologbesök. Han har hjälpt mig att må bättre utan att han vet om det själv.

En hälsning: Tack för att du, utan att veta det, har hjälpt mig orka och känna mig bättre. Du har varit i mina tankar en hel del på senaste tiden (av förekommen anledning) och jag hoppas vi ses i skolan igen till hösten.

Göran Backman, Centrumskolan i Oravais, Oravais/Vörå

En motivering:En lärare som alltid var rättvis men bestämd. Gjorde man bort sig fick man alltid en andra chans fast man visste att han väntade sig en förklaring. Han hade ordning och reda i klassrummet men behövde aldrig höja rösten för någon utskällning. Han gjorde bl.a. historian så levande med sin inlevelserika berättarkunskap. En fantastisk lärare!

Ett minne 1990-talet:Melodifestivalen i Centrumskolan var alltid en höjdpunkt och där var Göran en som hejade på oss alla och uppmintrade oss att vara med.

Johan Bergkull, Närpes gymnasium, Närpes

En motivering: Johan Bergkull var en utmärkt historielärare. Han var lugn, saklig, tålmodig och kunnig. Lektionerna med Johan var väldigt lärorika och tiden gick snabbt, kommer jag ihåg. Han väckte mitt och många andra elevers intresse för ämnet historia.

Ett minne 1987-1990: Kommer väl ihåg hur Johan stod på karakteristiskt Johan-vis med läroboken uppslagen i handen och lugnt och sakligt berättade, medan vi elever flitigt antecknade. Johans anteckningar var alltid välstrukturerade och användbara. Johan tränade oss ofta i att göra egna små forskningsprojekt, något många av oss hade stor nytta av i våra fortsatta akademiska studier.

En hälsning: Tack för din inspirerande undervisning Johan. Du har betytt mycket för mig och starkt bidragit till att jag själv blev hissalärare.

Barbro Berglund, Kronoby gymnasium, Kronoby

En motivering: Denna lärare såg alla i klassen, hade en förmåga att kunna diskutera även utanför ramarna. Många lektioner diskuterades olika apekter i livet, även sådant som inte tillhörde läroplanen just då men som gav oss elever lärdom för livet.

Ett minne 1987-1990: När min mamma dog i en olycka när jag gick första året i gymnasiet fick jag ett varmt tröstande handskrivet brev av min lärare.

En hälsning: Tack Barbro!
Du såg oss alla, lika värdefulla varenda en av oss. Du lärde oss så mycket om livet!

Edwin Bernas, Centralskolan i Övermark, Övermark (då - nuvarande Närpes)

En motivering: I mitten på 1960-talet var den finländska skolan ännu ganska konservativ och avståndet mellan lärare och elever var stort. På fjärde klassen i den nya stora centralskolan, i en sammansatt klass med 40 elever, fick vi en ny lärare med ett för oss elever ovanligt förhållningssätt till oss. Han var genuint intresserad av oss elever. Han lyssnade till oss och han tog våra synpunkter på allvar. Han införde också nya, mera demokratiska arbetsmetoder, bl.a. genom att samtal med oss. Han gav mig tillit till att jag kunde, att jag klarade av saker! Och så var han musikalisk och inspirerade oss också i den riktningen!

Ett minne 1965: Ett konkret minne är då denna lärare deltog i snöbollskriget på rasten! Det var helt sanslöst radikalt i vår skola, på den tiden!

En hälsning: Tack, Edwin! Det är mycket tack vare dig som jag själv valde att utbilda mig till lärare! Och senare i livet, som lärarutbildare, har du fortsättningsvis varit en förebild i det att du inte lät dig fastna i ett traditionellt lärarmönster, utan fördomsfritt och nyfiket utforskade ditt eget lärarskap!

Sandra Bernas, Vasa Övningsskola, Vasa

En motivering:
Jag hade lyckan att få ha Sandra som både klassföreståndare och modersmålslärare. Hon var en lärare som faktiskt såg alla sina elever, uppmuntrade och krävde att man gjorde bra ifrån sig. Det ville man också, för uppgifterna vi fick av Sandra var intressanta och roliga och det märktes att hon verkligen ville att vi skulle utvecklas och göra bra ifrån oss. Vilket enormt arbete hon gjorde som läste igenom alla våra texter, rättade recensioner och läste loggböcker, och alltid fick vi konkret feedback. Att jag dessutom fick ha Sandra som klassföreståndare är jag otroligt tacksam för. Sandra hängde med i hur allt stod till och diskuterade gärna med en om man funderade på något.

Ett minne 2008-2010: När vi gick ut högstadiet skrev Sandra en liten personlig hälsning till alla i klassen. Jag minns hur stolt jag blev över orden hon skrivit till mig och det händer sig då och då att jag plockar fram min gamla loggbok från moddan, där hälsningen finns instucken, för att läsa dem igen.

En hälsning: Tack Sandra för att du uppmuntrade mig!

Kerstin Björkas, Högstadiet och gymnasiet i Petalax, Malax

En motivering: Hon fick eleverna motiverade och det kändes som att alla eleverna i klassen var koncentrerade på hennes lektioner. Kerstin hade alltid humor med i undervisningen. Hennes lektioner var aldrig tråkiga.

Ett minne 1999-2005: Kerstin berättade att ekvatorn var en röd linje som löpte runt hela jorden, på en meters avstånd. Alla i klassen nickade med fast de flesta kanske visste att detta inte stämde. Där fick man ju lära sig att vara kritisk och inte tro på allt man hör. Gissar att vi elever var lite okoncentrerade just den lektionen och hon ville ha vår uppmärksamhet.

En hälsning: Dina lektioner var roliga och lärorika. Du såg alla elever.

En till motivering 2010-2013: Hon kunde undervisa på ett sätt ingen annan kan! Hon hade humor och fick alla i klassen intresserade av sitt ämne. Hon såg den enskilda eleven. Världens bästa lärare!

Ebba Björkell, Båtsmans Special Skola , Jakobstad

En motivering: Ebba Björkell var min klassföreståndare i 5 på Båtsmans Skola i Jakobstad.

Ett minne från 1990-talet: Jag och mina klasskamrater ville skratta och hon sa skratta får ni men när jag säger sluta skratta och börja jobba så börjar ni jobba. Sagt och gjort vi började arbeta pga att hon är en naturlig auktoritet. Hon tyckte om sina elever och vi tyckte om henne!

En hälsning:Tack för att du såg mig och mina klasskamrater.

Christina Blomqvist , Oxhamns skola, Jakobstad

En motivering: Christina var en lärare som lyckades se varenda elev. hon fick respekt från första stund, även av högstadiets busigaste killar för att hon gav dem respekt. Hon lyssnade alltid på elevers åsikter och kunde konsten att kompromissa utan att utbildningen blev lidande.
"Ni lär er inte för mig eller för min skull, utan för livet!" - hon kunde motivera varje sak hon krävde att man gjorde så bra att ingen ifrågasatte utan istället kämpade vidare. Hon berömde de som gjort störst framsteg, inte de som fått bäst betyg.

Ett minne 2003-2005: "Men framförallt så är vi människor!" Det svaret har jag burit med mig och återkommit till flera gånger i mitt liv. Jag kommer inte ihåg den exakta händelsen men något som hänt i staden var stor diskussion bland oss i klassen. Många var oroliga och Christina förstod att det det här behövde få sin tid. Så hon satte lektionsplaneringen åt sidan och mötte oss i våra tankar och funderingar den lektionen. När någon frågade om vi inte behövde göra "skoljobb" egentligen så var hennes svar: "Skoljobb kan man göra vilken dag som helst, men ibland måste man bara få vara människa och idag är vi framförallt människor, inte lärare och elev."
Jag minns att jag tänkte att det var klokt att bara få vara människa och inget annat. Ju äldre jag blir desto mer inser jag hur sant det är.

En sista hälsning: Din begravning sa allt. Ett större blomsterhav tror jag aldrig en lärare fått över sin kista. Jag sa till min mamma på begravningen att hon får vila på ett blomsterhav. Så lugnt och fridfullt som det lugn och den trygghet hon gett så många elever både innan och efter mig. Christina Blomqvist har gått bort i cancer men förtjänas att hyllas för det fantastiska arbete hon gjort för otaliga unga människor i Jakobstad.

En till motivering: Christina var helt enkelt en exceptionellt empatisk lärare, och vi hade mycket roligt på lektionerna.

Ett till minne 1998-2001: I regel var lärarna i min hemstad Jakobstad ytterst kompetenta och bra under min skoltid, men Christina var något utöver det vanliga. Jag hade det lite kämpigt i högstadiet och hon "såg på mina ögon" att något var fel och tog mig till sidan för att prata. Hon hade verkligen förmågan att se varenda elev. Hon är en förebild för mig än idag.

Göran Blomqvist, Jakobstads gymnasium, Jakobstad

En motivering:Han fick hela klassen att följa med på hans lektioner. Mycket kunnig och undervisade på ett intressant sätt och med humor. Alltid roligt att få ha biologi och geografi. Veckans höjdpunkt !

Ett minne 1985-1987:Har inget speciellt minne som sticker ut. Han var en glad lärare,alltid. Vänlig och rättvis.

Johanna Bonäs, Vasa Övningsskola, Vasa

En motivering: Hon har inte varit min lärare, men mina barn har haft henne och jag vet att hon har betytt mycket för dem. Speciellt sonen var kanske inte den mest skolmotiverade då han gick i högstadiet. Han hade problem med ganska många lärare och inte så speciellt bra vitsord. Men då han fick Johanna i historia hände något. Han läsa och intressera sig för något och åtminstone nånting blev viktigt. Vet inte vad hon gjorde men hon lyckades sporra honom att bry sig om åtminstone ett ämne och det var guld värt för oss just då i den situationen. Han insåg att han kunde lyckas om han bara försökte. Han fortsatte sedan att studera i gymnasiet och klarar sig riktigt bra idag. Det skulle vi aldrig ha trott då han började sjuan.

Ett minne 2008-2011: Har hört många av hennes historier återberättas där hemma, men ska inte börja återge dem här:)

En hälsning: Stort tack till dig! Hoppas du mår bra och fortsätter att inspirera dina elever.

En till motivering: Superschysst och helcool! En fenomenal berättare som verkligen kunde få annars trista och svåra saker att verka intressanta och spännande. Det blev sällan tråkigt på Johannas lektioner. Kunde förklara så att man verkligen förstod. Tyckte inte att samhällslära var speciellt intressant i högstadiet, men med Johanna som lärare i gymnasiet blev det ett av favoritämnena.

Ett till minne 2009-2012: Alla gånger som du sade : Det här hör egentligen inte hit... och så kom det en vits eller en helsjuk historia! Alla roliga resor och exkursioner som du ordnade. Ditt glada och trevliga sätt!

En till motivering: Johanna Bonäs är alla tiders hisssalärare! Bonäs kunde vara sträng och kräva mycket men också rättvis. Kunde berätta bra så att man förstod och vågade bjuda på sig själv. Blev inte tråkigt på lektionerna.

Ett minne från 2010-14:
Lagkunskapskursen var bra och gjorde mig intresserad av juridik som jag sedan också började studera.

Tarja Boström, Kristinestads högstadieskola, Kristinestad 1980-talet till 2000-talet

En motivering:En dam med pondus och med rättvisan sittande på axeln. Engagerade sig i sitt ämne och alla elever samt i rättvisan på arbetsplatsen.

Ett minne: Hade aldrig Tarja som lärare men som kollega. Hon kunde handleda och motivera en i arbetet som ny lärare. Dessutom var hon en sån lärare som engagera sig i elever som var omotiverade och stökiga. Hon hämtade eleverna p morgonen och gjorde allt för att stöda och hjälpa eleverna.

En hälsning: Du kunde inspirera, motivera, ifrågasätta och hålla på rättvisa. En förebild!

Martina Broberg, Ådalens skola och Kronoby gymnasium, Kronoby

En motivering: Martina var allt en speciell lärare, hon hade sin sprudlande energi och brann verkligen för läraryrket. Hon såg alla elever och visste precis vad var och en behövde. Under hennes lektioner kunde vi diskutera allt mellan himmel och jord och hon hade alltid något klokt att flika in. Sen hade hon alltid någon rolig historia att berätta och det uppskattades alltid. Hennes sätt att undervisa religion och musik gjorde att det blev veckans höjdpunkter när det äntligen var dags för en lektion med henne.

Ett minne 2011-2016:
Martina, du är en lärare som alltid ställer upp och som man kan vända sig till om man behöver ventilera något. När jag började ettan i gymnasiet hade jag oerhört mycket på hjärtat men du lyssnade och såg mig. Du hjälpte mig att ge mig modet att göra en polisanmälan, du var mitt stora stöd, en riktig klippa och trygghet. Än idag ser jag dig som en beskyddande fågelmamma trots att jag lämnat Kronoby och Finland, men ofta tänker jag på vilken tur jag hade som fick dig som lärare. Utan dig hade jag inte tagit mig så här långt.

En hälsning: Tack Martina för att du är du och för att du såg mig!

Bo Broström, Borgaregatans högstadium, Vasa

En motivering: Bo Brosröm var DEN BÄSTA läraren eftersom HAN hörde min gåva att sjunga så han tipsade mig att börja sjunga i kör: Jag blev mobbad i 4 år före så jag bara sjöng hemma, men tack vare Bo's råd så började jag sjunga i körer och har sjungit solo många gånger i kyrkor och på radio och sett mycket mer än trott.

Ulla-Britt Brännbacka, Sursik skola, Pedersöre

En motivering: Därför att hon alltid såg att vi inte bara är elever utan även ungdomar som behöver formas till självständiga och ansvarstagande individer

Ett minne 2001:Alla gympatimmar då man har sett sig sedd även om man inte var den bästa inom idrott... hon ville vetkligen försöka skapa ett intresse.

Inger Damlin, Centumskolan, Oravais

En motivering: Hon jobbade inte enbart pedagogiskt, hon hade hjärtat med i undervisningen också.

Ett minne ca 1995: Istället för att skälla på oss när vi var bökiga i klassen frågade hon i stället om vi hade fått spunk. (Från pippi långstrump) En gång tog hon med sig råg? till skolan så fick vi skala av fröna och tugga på dem tills de blev tuggummi, så gjorde man förr. Otrolig på att peppa de som var lite svagare i gymnastiken!

En hälsning: Hej Inger Damlin, född Saffans! :)
Jag minns rättvisan och din otroliga humor. Du hade hjärtat på rätta stället!

Katrina Domars-Brännkärr, Vasa Övningsskolas gymnasium, Vasa

En motivering: Queen of övis = Bränä! ​Jag har inte haft en enda tråkig lektion med henne eftersom hennes humor är i världsklass. Hennes skämt och kommentarer har gjort min skolgång mycket bättre och roligare. Hon är väldigt omtänksam och snäll och bryr sig mycket om sina elever. Jag vet att det är många som tycker om henne och det förstår jag, hon är en person som är svår att inte tycka om.

Ett minne 2014-2017: En gång under en lektion då vi fick öva på prov lämnade Bränä klassrummet och sade att hon kommer tillbaka snart, utan att berätta vad det var hon skulle göra. När hon kom tillbaka sade hon: "jag har varit o köpt potatis!!!" Det var så roligt att jag ännu då jag kom hem från skolan skrattade åt det.

En hälsning: Tack för allt! Du kommer alltid vara speciell för mig!

Marlene Ehnström, Borgaregatans skola (Vasa svenska högstadieskola), Vasa

En motivering: Hon fick mig att våga ta ut svängarna i mina uppsatser. Hon uppmuntrade min kreativitet samtidigt som hon berömde min strävan efter korrekt språk. Hon krävde mycket av mig samtidigt som hon lärde mig att fokusera på varje framsteg. När jag skrev min första bok tänkte jag på hennes uppmuntran varje gång jag började tvivla på min förmåga.

Ett minne 1977-1978: Jag hade fått på pälsen av en vikarie för att jag använt ordet morsan i ett citat. Jag frågade min lärare vad hon ansåg. Hon förklarade att jag skapat en tydlig karaktär i min berättelse och att dialogen stärkte trovärdigheten. (Den lärdomen hade jag stor nytta av när jag skrev en av mina första noveller och med den vann en tävling i Sverige.)

En hälsning: Tack för att du ställde krav samtidigt som du uppmuntrade mig!

Margareta Ehrman, V-O-M högatadieskola (som det hette då), Vörå

En motivering: Alla tiders lärare är Molly som vi kallade henne. Hon var alltid positiv, glad och en hejare på att lära ut bla finska på ett sätt som till och med jag med mina inlärningssvårigheter hängde med i och klarade av att förstå.

Ett minne ca 1998:Molly skällde nästan aldrig på någon trots att detta var i högstadiet och pojkarna i klassen var mer vilda än tama.
Kommer ihåg att hon vänligt men bestämt bad dem sätta sig ner och inte prata när hon pratade. Hon hade en förmåga att skoja till det mesta så vi fann hennes lektioner roliga och lärorika. Hela hennes sätt att undervisa och hennes inställning är i sig ett fint minne :) Hon berättade även ibland om hennes egen barndom och hela klassen satt som trollbundna och lyssnade.

Roger Eriksson, Pedersöre gymnasium

En motivering 2002: Han tog sig alltid tiden att diskutera saker och ting med oss elever och gjorde sina undervisningsämnen religion och psykologi intressanta.

En till motivering 1991-1997Älskad av alla, hatad av ingen. Glad, rolig och inspirerande, gillade minsann sitt ämne.

Ett minne: Deltog en gång i KSG:s möte på skolrasten, man fick liksom intryck av att denhär läraren är på "vårt lag".

En hälsning: Du var den bästa av lärare, nu ska du njuta av din pension.

Ingvar "IFA" Fagerholm, Borgaregatans skola, Vasa

En motivering: För at han alltid hade humorn med och fick fram styrkorna i alla, han hade också en förmåga att "hålla ordning i kaoset". IFA hade en otrolig respekt (kanske också pga. att han är nästan 2m lång...) och kunde med et pekfinger eller en allvarlig blick få 20 stycken bökiga tonåringar tysta. Sättet vi jobbade på var modernt och intresserande. Han hade också en otrolig förmåga att få allt att kännas användbart också i "riktiga livet" och var jättebra på att använda exempel och egna erfarenheter. Inte bara biologi och geografi fick man lära sig, men också enormt mycket annan livsvisdom.

Ett minne 2014-2016:Alla otaliga "resor världen över på Google Maps street view" på geografitimmarna, youtubevideor vi såg för å lära oss saker på ett roligare och - til tonåringar - bättre sätt. Han fattade att vi följer med om det är någonting vi själva tycker att är användbart. "Kahen kilon siika" glömmer jag aldrig!

En hälsning:Tack för att du fick alla att känna sig bra på någonting! Du hittade specialkunskaper och saker i alla, som du uppmuntrade oss att berätta om till varandra. Fortfarande i många situationer kan jag släppa ur mig kommentaren "dehä lärd IFA mig" :)

Solveig Finell, Vikinga lågstadium, Vasa

En motivering: Hon var fantastisk på alla sätt. Sträng men peppande, man ville verkligen prestera och ge allt.

Ett minne 2002-2003:Jag blev så självsäker när hon verkligen trodde på mig. Hon lärde oss hålla bra föredrag, vilket varit till otrolig nytta både i skola och arbete.

En hälsning: Du är guld. Tack för en bra start i livet.

Annika Forsman, Cronhjelmskola, Larsmo

En motivering: Under hela min skoltid, från lågstadiet till universitetet, har jag aldrig haft en så glad och engagerad lärare inom naturvetenskaperna. Hon gjorde det kul att följa med på lektionerna och att fysik & kemi lektionerna blev dagens höjdpunkt.

Ett minne 2009-2012:Minns fortfarande hur roligt det var att galvanisera 5 centsmynt och tillverka ammoniumklorid (salmiak).
Att kolla MacGyver på lektionstid var också en höjdare.

En hälsning: Hej Annika!
Ville bara tacka dig för att du förgyllde min högstadietid och sporrade mitt intresse för fysik & kemi. Tror inte jag skulle vara där jag är idag utan dig.
Fortsätt i samma goda anda!

Christer Forsström, Nedervetil skola, Kronoby

En motivering: Christer hade ett humant och sympatiskt grepp om sina undervisningsgrupper samtidigt som han var en enastående historieberättare. Ett lika stadigt grepp hade han också om Nedervetilhumorn som han lät genomsyra många berättelser.

Ett minne 1991-1993: Historielektionerna var bäst! Man fick bara sitta och njuta av all den kunskap han förmedlade genom sitt fina berättande.

Anders Fransén, Vasa Övningsskola, Vasa

En motivering: Anders fångade alltid elevers uppmärksamhet med lugn, respekt samt humor. Han fick alla att göra sitt bästa samtidigt som han förberedde eleverna för framtida högskolestudier.

Ett minne 2013-2016:Anders hittade alltid på nya sätt att lära ut, bland annat gjorde han ett nationalromantiskt frågespel via en länk som han lade upp på projektorn som fick alla elever att kämpa, skratta och interagera med varandra.

Något annat som fick mig att se upp till Anders var hans stora respekt för eleverna, alla var värda att bli tagna på allvar och han avfärdade aldrig en fråga. Ingen elev fick heller en utskällning på grund av försening till lektionen utan bemöttes alltid med ett varmt "välkommen" eller efter ett försiktigt "ursäkta" under en försening svarade han med ett leende "för all del".

En hälsning:Tack Anders för att du är en fenomenal lärare/pedagog som fått mig att inse att man vinner respekt genom att vara en god och lugn medmänniska och att alla är värda att tas på allvar.

Christina Frilund, Donnerska Skolan, Karleby

En motivering: Christina var den enda läraren som tog mobbning och trakasserier seriöst. Jag kunde lita på henne och berätta för henne vad som hände i skolan och hon fick direkt stopp på det. Utöver det så var hon otroligt bra på att undervisa. Lektionerna var alltid intressanta när vi hade henne och hon kunde få vår vilda klass att vara lugn.

Ett minne 2012: Det var fösta lektionen för dagen och jag skulle ha historia med Christina. Dagen före hade jag blivit trakasserad via facebook av några som gick i min skola och jag mådde väldigt dåligt. Jag bestämde mig för att berätta för Christina för jag visste att hon skulle ta det seriöst så när alla hade gått in frågade jag henne om jag fick prata med henne, och jag började gråta. Hon verkade se att det var något seriöst så hon sa åt mig att sätta mig och att hon skulle sätta på en film för resten av klassen och att hon sedan skulle komma och prata med mig. När hon hade startat filmen kom hon ut ur klassen och ledde mig till en tyst och undangömd del av skolan så att vi skulle få prata ifred. Jag berättade för henne vad som hade hänt dagen innan och hon lyssnade. När jag var färdig sa hon att hon ska föra saken vidare åt rektorn och att hon ska få stopp på det. Sedan kramade hon mig och frågade om jag vill stanna i skolan eller åka hem, när jag sa att jag ville åka hem sa hon att hon skulle fixa så att det var okej. Efter att jag berättade för henne om mobbningen och trakasserierna tvingades mobbarna att prata med rektorn, och mobbningen och trakasserierna slutade helt, inte bara för mig utan för alla andra som hade blivit utsatta för deras mobbning och trakasserier.

En hälsning:
Tack Christina för att du lyssnade på mig och tog mig seriöst. Tack även för din underbara undervisning som gjorde mig intresserad av alla dina ämnen!

Ebba Granström, Yrkesakademin i Österbotten, Närpes

En motivering: Vi som tar examen via fristående examen har också examensmästare, Ebba Granström var det till mig ett flertal gånger. Hon har en enastående begåvning att lyfta fram kunskaper hos en som man inte ens visste att man hade själv :)

Ett minne 2016: Ebba hjälpte mig genom en snårig examen till närvårdare med inlärning som passade mig som individ. Hon litade på att man kunde själv leta sin kunskap och gav en självförtroende att lita på sig själv och den egna förmågan.
Tack Ebba

En hälsning: Tack, Ebba. Du har gjort väldigt mycket för mig och det är uppskattat skall du veta.

Övriga kommentarer: Vill också tacka andra lärare på YA, Anette, Kent, Britt- Marie och Carola. Ni gör ett super jobb :)

Barbro Grannabba, Såka skola, Karleby

En motivering:Barbro hade hjärtat med i det arbete hon gjorde. Hon såg våra styrkor och svagheter. Hon var rättvis och tålmodig och gav också oss elever ansvar. Såka skola skulle inte vara Såka skola utan Barbro. Barbro undervisade årskurserna 1-2 och en bättre skolstart kunde man inte ha önskat sig. Tack vare Barbro fick jag och många, många andra en stabil grund för våra kommande skolår. Inte bara pedagogiskt sett, utan hon fick också skolan att kännas som något tryggt, välkomnande, motiverande och roligt; som ett andra hem. DET är guld värt.

Ett minne: Alla jul- och vårfester. Det låg mycket jobb bakom varje fest och Barbro hade säkert fullt upp med att få allting att fungera. Men när vi elever sen stod på scenen och tog emot applåder efter något framförande såg jag alltid på Barbro; de ansiktsuttrycken som hon hade i de stunderna kommer jag aldrig att glömma. En blick fylld av stolthet, glädje och värme. De små, korta, ögonblicken betydde väldigt mycket.

En hälsning: Tack Barbro för allt som du gjort för Såka skola och samtidigt för hela byn. Tack för att du såg mina styrkor och svagheter. Du har alltid varit en stor förebild för mig, både yrkesmässigt och som person. Ett stort och varmt, TACK!

Johan Gulin, Närpes gymnasium, Närpes

En motivering: Sättet du kunde berätta om historia på slår ingen. Lektionerna försvann i ett nafs och jag behövde inte läsa läxorna över huvudtaget, eftersom allt fanns i minnnet från dina spännande skildringar. Du är anledningen till att jag nu också har blivit historialärare. Tack!

Ett minne 2008-2009: Minns speciellt bra då det bara var jag som ville läsa en tillvals-historiakurs i gymnasiet, och i vanliga fall skulle kursen inte blivit av, men du sa att du kunde hålla kursen enbart för mig då. Så där satt vi, och du berättade precis lika bra, fast det bara var jag som lyssnade, och oj vad jag lyssnade!

En hälsning: Tack för att du inspirerade mig till att finna ett yrke jag verkligen brinner för, och för att du verkligen fick upp mina ögon för det magiska med historia.

Stefan Hagman, Borgaregatans högstadium, Vasa

En motivering: Han var både sträng och otroligt bra att undervisa fick mig att älska historia och läsa mig till tior i alla kurser, bästa läraren någonsin.

Ett minne 1996-1999: Minns första dagen vi hade honom, blev livrädd jag e känd att vara sträng o kan ha oförberedda förhör. Minns jag var livrädd, att vad detta sku bli.

En hälsning: Du kommer alltid att finnas i mit minne, bättre lärare finns inte, fick mig att älska historia

Tom Hagström, Sursik skola, Pedersöre

En motivering: Tom såg alla elever och ville alltid hjälpa, han frågade hur vi hade det och brydde sig verkligen. Han motiverade och uppmuntrade, speciellt de elever som hade det svårare i ämnen och fick oss att tro på oss själva. Han visste att matte inte var en självklarhet för alla och förklarade noggrant och ville att alla skulle förstå. Tom tyckte om sitt jobb och sa alltid att han aldrig vill gå i pension.

Ett minne 2013-2016: Tom brukade ta med sig choklad till mattetimmarna ibland, vilket alltid var uppskattat. En gång fick hela klassen komma till hans villa på sommaren.

En hälsning: Hej Tom, hoppas du har det bra, njut av din pension när du får den!

Annica Haldin, Yrkesakademin, Pedersöre

En motivering: Annica stöttade alltid då det behövdes, ibland också fast dottern själv borde ha tänkt till. Annica är genuin och mer människa än lärare, hon bryr sig på riktigt, en god lyssnare, hon kan vara rolig, allvarlig, bestämd, säger saker på ett sätt som känns bra.

Ett minne från 2014-17: Dimission 2017 hade hon elevernas favorit gröna klänning med olika papegojor på. I sitt tal sade hon så fint att varje elev är en av papegojorna och dem bär hon med i sitt hjärta alltid. Detta visar att hon ser alla elever som de är.
Ett annat minne då hon skickade åt dottern som var frånvarande en dag sms som inleddes med "saknade dig idag" i stället för att skriva Och var e du idag, nu missar du.....

Ann Hanhikoski, Terjärv skola, Kronoby

En motivering: Hon kunde avbryta en lektion med att låta oss sätta oss i en ring och sjunga en rörelsesång eller leka en lek om hon märkte att vi blev okoncentrerade. Detta var i början på -80 talet, ganska ovanligt på den tiden. Hennes glada skratt och härliga humor smittade av sig.

Ett minne 1983:Hon lärde oss hur vi ska agera om vi är tvungna att ringa kretsalarmcentralen, att man kan vara så nervös att man glömmer vissa viktiga saker om man inte övar före. Hon lärde oss av sin erfarenhet, inte alltid bara ur läroboken. Det var learning by doing och hon gav oss ansvar för olika uppgifter

Stina Heimdahl, Lagmans skola, Jakobstad

En motivering: Min lärare ingav mig trygghet. Vi hade en ganska strulig barndom, med syskon och halvsyskon och jobbiga relationer. Jag var antagligen en begåvad elev men psykiskt labil. Det hade inte förbättrats av att jag inte kom överens med min första lärare. Vi bytte skola pga en omändring i skolväsendet i kommunen. Det visade sig vara lyckligt. Vi kom till en större skola, vilket var bra. Vi hade min lärare i 4 år. Trots att hon var mycket sjuk och vi gång på gång hade vikariers vikarier och det kom elever till från andra skolor, var den här läraren ändå för mig som en klippa i tillvaron. Därtill var hon en van pedagog med förmåga att se eleven. Jag behövde hennes stöd just i den tiden och det sammanhanget och det har burit mig vidare genom livet.

Ett minne från 1976-80: Det skulle kanske vara när vi tog avsked efter skolavslutningen på åk 6. Vi var på skolgården hon, min mamma, min bror och jag. Trots att hon hade bråttom till sin egen sons dimission från yrkesskolan tog hon sig tid att ta ett ordentligt avsked av oss. Det var ganska smärtsamt, men jag var tacksam för vad jag fått.

En hälsning: Tyvärr hann du inte läsa det här men jag vill säga TACK!

Jessica Hemming, Sundom skola, Vasa

En motivering: för att jag har dyslexi och min lärare uupmuntrade mig att läsa och skriva fast jag tukte det var tråkit. Hon hjälpte mig att hitta passliga böcker åt mig och jag tuker om att läsa böcker idag och vasabladet.

Ett minne 2015:Att hon alltid var glad och uppmuntande. Hon hittade på många saker med hela klassen och lärde ut alla ämnen på ett bra sätt.

En hälsning: du är värdens bästa. Håppas att du ser det här. tack för allt.

En till motivering:För att vår lärare skapade trygghet i klassen och förklarade på ett sådant sätt att alla förstod. Hon tog genast itu med mobbning och lärde oss samtidigt vad som faktiskt är det viktigaste i livet.

Ett till minne 2014: Vårt underbara julfestprogram som vi skrev ihop tillsammans och när hon bjöd hem hela klassen till sig på pizza-perjantai.

En till hälsning: Tack för att du gjorde så att jag fick kompisar Önskar att alla elever i världen fick känna samma trygghet som vi fick med Jessica

En till motivering:För att hon verkligen tog fram det bästa i oss alla! Vi hade en fantastisk sammanhållning i klassen och varje dag i skolan var så rolig! Ännu idag har vi kontakt.

Ett till minne 2015: När hon ordnade en klassutfärd till Umeå och von kom med på sin fritid. Det är att verkligen satsa på kvaliteten för hela klassen.

En till hälsning: Tack för ALLT! Jag glömmer dig aldrig! Det finns INGEN som har fått mig att känna mig så trygg som hon. Det bidrog också till att jag fick lättare att lära mig och vågade svara fel ibland

En till motivering:Jessica Hemming! Hon är utan tvekan den bästa läraren! Vi hade en sådan enorm klasssammanhållning som hon byggt upp. Hon är noga med att rätt ska vara rätt. Om du uppför dig kommer du även att belönas. Då vi i klassen respekterade henne, respekterade hon även oss. Vi har fortfarande klassträffar även om vi nu går i högstadiet. Hon bjuder hem oss på pizzakväll hela klassen. Hon är mån om att en välmående elev i klassen lär sig bättre. För mig som elev tyckte jag att alla dagar i skolan på lågstadiet va roliga. För att vi fick träffa Jessica. Hon är inte bara en lärare hon är en så sjukt viktig person för mig. Därför känns detta som en så liten sak för mig att få tipsa om henne! Jag kommer aldig glömma allt det hon gjorde för mig och min klass! Världens bästa lärare Jessica

Ett till minne 2015-2016: Ett minne jag aldrig kommer att glömma är då vi skulle sluta 6:an i lågstadiet. Jessica fick beskedet om att hon inte längre får fortsätta som lärare i Sundom skola. Hon älskade verkligen sitt jobb och har en sån enorm passion som lärare! Men hon ville ändå träffa min klass en grillkväll i Malax. Vi hade en så fin kväll hela klassen tillsammans. Vi grät och hon grät. Jag kommer aldrig glömma dig Jessica!

En till motivering:Hon bryr sig om allt och alla. Man har alltid lika roligt med henne.

Ett till minne 2015-2016: Umeå, Åminne och pizzakvällen

En till motivering:För att hon såg alla elever. Även fast jag hade självmordstankar så hjälpte hon mig vidare. Hon orkade alltid peppa och uppmuntra oberoende om det var kaos i klassen

Ett till minne 2016:Hennes sång och tal till oss med parallelläraren Matias Granfors när vi gick ut åk 6. Det var det vackraste jag någonsin hört.

En till hälsning:Tack från botten av mitt hjärta för ALLT
En till motivering: Hon var den bästa läraren som undervisat mig. Jessica var kunnig i alla ämnen som hon lärde ut till oss. Och om det uppstod mobbning/bråk i klassen tog hon genast tag i det.

Ett till minne 2012-2015: En unik grej för Jessica är att hon åkte på hembesök till alla elever i klassen för att diskutera vår skolgång.

Ett annat minne är klassträffen i Malax simhall som vi ordnade med tanke på en elevs förälders bortgång i klassen. Klassen fick tillsammans ha kul och glömma bort sorgligheter.

En till hälsning: Hoppas du trivs på ditt nya jobb och hoppas vi ses! Kraam

En till motivering: För hon bryr sig om allt och alla, hon ställer upp för sina elever, hon får oss att känna sig trygg och vill oss alltid det bästa!

Ett minne 2015-2016: Alla resor vi gjorde, Åminne, pizzakvällen, Umeå och när vi hyrde malaxsimall + lektioner man hade med dig!

En till hälsning: Vi saknar dig Jessica jättemyki
Läs mera om Jessica här!

Pia Hildén, Vörå samgymnasium, Vörå

En motivering: Pia gjorde alltid lektionerna intressanta, och såg varje enskild elev. Hon hade lätt till skratt och hennes humor höll alltid eleverna alerta. Hon lyckades alltid förklara saker på ett spännande och enkelt sätt.

Ett minne 2008-2009: Jag kommer aldrig att glömma Pia Hildén. När jag hade det tungt och kämpigt både hemma och i skolan med ensamhet och utfrysning såg hon mig. Hon var den enda som brydde sig om att fråga hur det var fatt när mina vänner övergett mig, och det betydde otroligt mycket för mig att kunna prata av mig till henne, om än bara för en halvtimme. Jag hade inga vuxna i mitt liv som brydde sig på det sättet, eller som såg att jag mådde dåligt, och inga vänner längre att vända mig till. Tack Pia!

En till motivering: Pia väckte mitt intresse för biologi. Med ett genuint engagemang lyckades hon förmedla kunskapen på ett inspirerande sätt. Pias medmänsklighet och humor gjorde mina skoldagar mycket bättre i fler än ett fall. Min gymnasietid var ganska kaotisk med mobbning och ensamhet - Pia var min solstråle under många mörka dagar.

Ett till minne 2008-2011: När vi åkte till Berlin på klassresa år 2010 åkte vi buss ner till Helsingfors tidigt på morgonen. Vi elever ville sova. Klockan 07:00 tyckte Pia inte att vi skulle sova längre, så hon la på Rammstein. Högt. Just då var hon inte omtyckt, men det gick över snabbt.

En hälsning: Pia! Det behövs fler som du.

Frank Hjulfors, Ytteresse skola, Pedersöre

En motivering: Han fick alla elever delaktiga, även de som inte kanske var så intresserade av ämnet vi höll på med just då.

Ett minne: Jag minns när vi i slutet av vårterminen skulle hoppa på cyklarna och cykla iväg på hamburgare till Jakobstad. Under hela läsåret hade vi påpekat hur gammal och rostig Franks bil var, så fort tillfälle bara gavs. Vi hade även fått testa hur många elever det krävs för att orka dra hans Nissan under en mattelektion. Den där Nissan fanns med i bakhuvudet hela tiden. Hursomhelst, halvvägs till Jakobstad såg vi än en gång en chans att bråka med Frank och hans Nissan. Konversationen gick väl till ungefär så här: "På fridan, tå köper ja an!" "Vad ska du köpa?" "Biiln denn, för tå får ja 2€ i vikopeng!".

Ann-Louise Holmgren, Vasa Övningsskola, gymnasiet Vasa

En motivering: Hon brann verkligen för litteraturen och gjorde modersmålsundervisningen underhållande och inspirerande. Hon hade alltid humorn med i undervisningen och hade ett närvarande sätt att undervisa och en härligt sätt att bemöta eleverna.

Ett minne 2003-2005:Alla de gånger du verkligen lyssnade på dina elevers verk och gav feedback som fick en att älska skrivande.

En hälsning: Tack för underhållande lektioner och för att du väckte intresset för litteratur hos åtminstone denna elev

Torbjörn "Tobbe" Holmgren, Kvevlax Skola, Korsholm

En motivering: Han lyckades med att förklara tråkiga saker på ett kul sätt. Han gick jättebra att prata med. Helt enkelt en jättebra lärare

Ett minne 2016-2017:Ett konkret exempel på hans humor är då han i allvarligt tonfall brukade säga "senast jag gjorde ett misstag var år 1979 på hösten"

En hälsning: Du var bästa läraren!

Carola Holmlund, Vasa yrkesinstitut, VYI, Vasa

En motivering: Vi hade Carola under hela vår tid vid VYI och jag har nog aldrig stött på en lärare som henne. Hon gav sitt allt för att lära oss så mycket som möjligt. Vi hade även en väldigt bra klass som utmanade både varandra och Carola och genom denna kombination så var de tre åren av bokföringsstudier väldigt intressant men även väldigt roliga.

Ett minne 2010-2013: Carola stöttade alla i vått o torrt. Det spelade ingen roll hur många gånger hon behövde förklara något, alla skulle få chansen att förstå. Minns alla gånger när hela klassen och Carola har brutit ut i skratt då något roligt har hänt och även de gånger vi stöttat varandra när det behövts.

En hälsning: Hoppas att du har en riktigt fin sommar, njut av den! Tack för att du gjorde vår yrkestid så bra!

Birgitta Högback, Gymnasiet i Petalax, Malax

En motivering: Hon kämpade hårt för att vi skulle lära oss finska alla dar i gymnasiet.

Ett minne 2002-2005:T.o.m under sommaren innan höstens studentskrivningar fick vi sända henne finska uppsatser som hon korrigerade, så vi fick öva under sommaren också.

En hälsning:Tack! Du motiverade mig att lära mig finska och att ha en positiv inställning till den.

En till motivering: Att kunna lära ut finska i en svenskspråkig kommun. Hon brydde sig om den enskilda eleven.

Ett till minne 1993-1997: Att titta på finska program/nyheter och redovisa i klassen dagen efter... hon visste nog om man skrivit av text-tv:n på morgonen innan man satte sig på bussen... eller delade med kompisen. :)

En till hälsning: Tack för att du fick mig att prata finska!

Heikki "Hippi" Hovi, Borgaregatans skola, Vasa

En motivering: Än i dag en sådan otroligt fin personlighet. Positiv , peppande och ägare av otrolig bra humor. Vill alla väl, empatisk och vill genuint att alla lyckas. Hippi var så otroligt stöttande och kunde ta oss ungdomar på rätt sätt. Även fast man ibland var något stor i mun och försökte vara så, så "tuff" tog han aldrig illa upp utan ledde ens tankar och beteende till rätt håll och fick en att se saker och ting från rätt perspektiv. Man kände att man var accepterad, respekterad och det bl a gjorde att man faktiskt intresserade sig fär ämnena han lärde.

Ett minne från 1987: En musiklektion då han kommenterade till mig, med glimten i ögat, att :" för att vara så där stor och fräck i mun och ord skulle man ju kunna tro att sångrösten vore lite bättre. Satsa på att få ut dina känslor i sång istället ".

En hälsning: Vi var den första 10de klassen i finlandssvensk skola år 1987. Du lärde oss i musik och engelska. Vi lärde oss i praktiken och satt t ex och pratade engelska på timmarna. Men du lärde oss även så mycket annat, något man förstått först i mera vuxen ålder. Tusen tack Hippi för all empati, förståelse och berättelser om livet. Det blev en förståndig människa av mig också och vågar säga att jag lyckats bra i livet och arbetslivet. Det är härligt att få se dig i olika sammanhang än idag och att du också kommer ihåg mig och alltid önskar mig gott. Jag har det bra, är lycklig och jag har så mycket att tacka dig för, TACK!

Kurt Högnäs, Kristinestads gymnasium, Kristinestad

En motivering: Kurt var otroligt målmedveten i att lära oss engelska och tyska. Han satte en ära i att vi skulle lära oss språken, få ett stort ordförråd. Det fanns en yrkesstolthet som smittade av sig och som vi tog med oss - Gör det du gör bra och med hela ditt hjärta. En fantastisk lärare på den tiden som satte oss elever i centrum för hans arbete. En sådan språklärare som gjorde språken intressanta.

Ett minne 1970-1973: Var ett prov som gick dåligt för många och vi tyckte synd om honom, för vi såg hur han led av att inte ha lyckats lära oss någon klurighet i språket. Och vi ansåg minst av allt att felet låg hos honom.

En hälsning: Det är med värme och tacksamhet vi tänker på den insats du gjorde för oss. Det var något enastående och vi var lyckligt lottade som fick ha dig.

Gun Jakobsson, Sursik högstadium, Pedersöre

En motivering: Hon kom som ny ung engagerad lärare i biologi och geografi. Hon hade det senaste tänket inom pedagogik och det fungerade för mig. Jag trivdes och tror att alla fick en chans att göra sitt bästa. Kanske var det här grunden, till mitt intresse för studier och min tro på min förmåga, lades.

Ett minne 1978-1980: Gun var vår klasslärare men också ämneslärare i biologi och geografi. Det var mina bästa ämnen. Hon var inte personlig men verkligt professionell. Man fick visa att man kan på något sätt. Och man fick tydlig bekräftelse. Klass 8 är ett svårt år i en svår ålder. Jag minns att Gun ordnade en möjlighet för oss i nian att åka till Helsingfors och protestera mot kärnkraft 1980 eller 81. Vi var en handfull som åkte. Spännande och lärorikt.

Karl-Johan Jansson, Närpes högstadium och gymnasium, Närpes

En motivering: Han älskade sina ämnen, matematik, fysik och kemi. Han var lugn och pedagogisk. Hade alltid ett varmt leende på läpparna och var genuint intresserad av varje enskild elev. Inspirerade mig att själv bli mattelärare. Han är min förebild!

Ett minne 1978-1979: Inget minne är förmer än något annat. Det var hans utstrålning som genomsyrade varje lektion som var det speciella.

En hälsning: Tack Karl-Johan för att du gjorde matten så pass intressant att jag nu själv är mattelärare. Tack för din vänlighet, ditt genuina intresse för oss som elever och för din humor samt ditt oändliga tålamod. Hoppas att jag kan vara åtminstone hälften så bra som du var. Då är jag nöjd. Du var fantastisk!

En till motivering: Han var en väldigt smidig pedagog som kunde ta olika elever på rätt sätt och se till att alla hängde med. På hans lektioner rådde en bra stämning, många gånger kryddad med en hel del humor, men framför allt lärde vi oss bra.

Ett till minne 1984-1990: För mig var matte genom skolåren ett knepigt ämne, som jag i grund och botten inte gillade speciellt mycket, och där vitsorden ofta var lite sämre än i övriga ämnen. Lyckligtvis fick jag mot slutet av min gymnasietid Karl-Johan som mattelärare, och då lossnade inlärningen på ett helt annat sätt. Jag minns hur han ofta, redan efter ganska enkla beräkningar checkade att "e ni med?" Han gjorde tröskeln låg att fråga när man inte halde allt på klart och man fick på så sätt en stabil grund att bygga vidare kunskaper på.

Ulf-Göran Jansson, Yrkesskolan (gamla SYI, Brändö Vasa) Vasa

En motivering: U-G, som han kallades hade inte bara en sällsynt pedagogisk förmåga utan även allmänbildning som saknar motstycke. Han kunde allt om allt och gjorde varje lektion intressant. Då jag hade en tid av ångest uppmuntrade han mig och motiverade mig att satsa vidare till den graden att jag idag är chef på ett företag

Ett minne 1996:15 år efter examen träffas vi på vanda flygfält och han kunde ännu mitt namn och visste vad jag gjorde!

En hälsning: Tack för att du såg mig och trodde på mig mera än jag gjorde på mig själv!

Tore Jungerstam, Sundby skola, Pedersöre

En motivering: Tore var min dotters lärare, han lyfte ut undervisningen ur klassrummet ut i verkligheten, han lärde således känna alla enskilda elever, vem de är, vad de är intresserade av o triggades därav att själv fortsätta utveckla eleverna till följande nivå. De blev trygga i sig själv, utmanades hitta sig själva o bygga upp självförtroende de var inte alltid ens medvetna om hur mycket de lärde sig under de olika utfärderna och projekten. Han jobbade redan då i enlighet med dagens läroplan.

Ett minne 2009-2011: Tore var med åk 5-6 på stafettkarnevalsresa till Helsingfors, han gav tydliga order om att kliva ur bussen på Mannerheimvägen i hopp om att vi får rött ljus. Eleverna som var vana från tidigare utfärder litade på Tore och av- och påstigning gick på räls.

Ett annat fint minne från Tore då han ställde till julfestteater där även rollen som ett träd blev väldigt stor och viktig. Han såg till sina elevers möjligheter och gjorde att alla kände sig lika viktiga.

En hälsning: Tack Tore för det du gav dina elever. Ännu idag minns vår dotter dig som sin bästa lärare, upplevelserna minns hon, likaså alla utfärder, följer dig då du rapporterar vad du sysslat med sen.

Övriga kommentarer: Fortsätt vara den du är!

Lisbeth Jungner, Kronoby högstadium & gymnasium, Kronoby, Gymnasiet i Petalax, Malax

En motivering: Lisbeth var min lärare i engelska och franska och hade ett engagerande sätt att undervisa både helheter och detaljer - samhälle, kultur, språk. Kommer ihåg vissa lektioner som var så intressanta och utmanande att det nästan var en besvikelse när lektionen var slut och man måste slita sig från det man arbetade med. I efterhand har jag insett att hon var fenomenal på att ge oss rätt verktyg för att bli intresserade och inspirerade att fortsätta upptäcka språken.

Ett minne 1994-2001:
Ett minne från högstadietiden: Lisbeth var vår klassföreståndare och vi var en vild klass som de flesta lärare var trötta på. Det var därför särskilt förvånande och imponerande att Lisbeth alltid fick oss att jobba lugnt och tyst, och jag kommer inte ihåg att hon någonsin ens behövde höja rösten - respekten för henne fanns alltid där.

En till motivering: Jag var en ganska oinspirerad elev när jag började i gymnasiet men på Lisbeths timmar var det annorlunda. Hon undervisade i engelska och franska och till hennes lektioner pluggade jag så att jag kunde allt som ett rinnande vatten. Hon krävde mycket men gav också mycket beröm när vi lyckades. Jag tog till och med efter hennes fina handstil!

Ett till minne 1972-75: Jag kom en vecka för sent till skolan inför tredje läsåret efter att ha varit på min första tågluff i Europa. På första lektionen bestämde hon att jag skulle berätta om min resa på engelska och det gjorde jag.

Anne-Mie "Ami" Järvinen, Borgaregatans skola, Vasa

Ett minne: Ami är en högstadielärare, som knappast har lämnat någon av sina elever oberörd. Hon hade otrolig auktoritet och ordning, vilket gjorde en del avskräckta. De flesta såg ändå hennes charm; en erfaren, krävande och humoristisk personlighet, som hade en genuin vilja att uppfostra sina elever till att klara sig i livet. Hon var rak på sak och kunde även diskutera tabubelagda ämnen naturligt. Detta var till speciellt stor nytta under etikettregels- samt sexualundervisningstimmarna, som hon hade förutom hycklan under min skoltid. Ami såg under skalet på sina elever och lät en få höra om hon märkte att man hade utvecklats eller om hon var bekymrad över en. Hon är en intuitiv och vettig kvinna med "balls of steel" - även en bra rollmodell för oss unga kvinnor.

Ett minne från 2004-07: Ami hade en hel del klockrena formuleringar som man alltid kommer att minnas, såsom "här ser det ut som kom ska vi gå!" och "hela havet stormar!", när hon syftade på en dyblöt yta :D

Hannah Kaihovirta, Åbo Akademi, Vasa

En motivering: Hannah är alla tiders lärare för hon är en så otroligt härlig person och ger sina elever så mycket, hon är jätte duktig på sitt ämne och inspirerar oss inte bara inom bildkonsten utan också till att bli bättre som personer! Hon lägger ner sin tid på att vi ska få uppleva så mycket som möjligt inom en kurs och hon lyssnar på vad vi är intresserade av och vad vi vill uppleva. Hon tar hänsyn till alla sina elever och ser till så att alla känner sig sedda. Hon är dessutom alltid glad och positiv vilket också smittar av sig på lektionerna till gruppen som hon undervisar.

Ett minne 2013-2017: Vi pratade om ämnet historia i skolan och jag satt och gnällde över att det nog inte var mitt starkaste ämne och att jag aldrig kom ihåg vad alla historie gubbar hette, min motivering var att "varför ska jag komma ihåg vad alla de gubbarna heter då de inte vet vem jag är" var av min lärare svarar "det där är en bra motivering, jag gillar hur du tänker".

En hälsning: Hannah, Tusen tack för allt du gör för dina elever! Du har gjort mina studier så mycket lättare och framför allt roligare och jag vet att många andra av dina elever känner likadant! Vi kommer att sakna dig! Ha det bäst!

Mikael Kangas, Pedersöre Gymnasium, Pedersöre

En motivering: Han uppmuntrade och inspirerade mig att lära mig finska. Intresset för finskan föddes under hans år som min lärare.

Ett minne 1987-1988:
Mikael var min finskalärare -87 och -88. Jag var mycket dålig i finska. Att översätta en mening från svenska till finska blev alltid katastrof. Jag kommer ihåg min frustration över att aldrig översätta rätt. MEN böja ord det kunde jag och det märkte Mikael. Skulle ett ord böjas fick jag ofta svara. På basen av mina katastroföversättningar skulle vitsordet definitivt ha blivit 4. Men jag fick 5 för jag kunde böja. Det sporrade mig att vilja lära mig mera.

En hälsning: Tack Kangas! Du gav mig inspiration att lära mig finska. Pitää jotakin jonakin! Ditt sätt att undervisa uppmuntrade mig att kämpa vidare i motvind.

En till motivering: Varje gång jag skriver en längre text på finska sänder jag dej en tacksamhetens tanke!

Elisabeth "Bettan" Karp, V-O-M högstadieskola, Vörå

En motivering: Så inspirerande, kunnig och pedagogisk. Hade humorn med men var också bestämd. Lektionerna var aldrig tråkiga fast jag annars inte var intresserad av historia. En av mina personliga förebilder.

Ett minne 1998: Då hon gjorde harakiri på nallen i sitt klassrum.

En hälsning: Jag vet att du är en fantastisk lärare som värnar om dina elever och som såg alla i klassen. Hoppas du fortsätter ge eleverna samma värdefulla lärdomar som du gav oss i slutet av 90-talet!

Benita Kavander, Vasa Övningsskolas lågstadium, Vasa

En motivering: Benita är utan tvekan den lärare som haft störst påverkan på mitt liv. Inte enbart som pedagog, utan även som en person som faktiskt uppmuntrade och stöttade dig i allt du tog på dig. Hon kunde vara sträng och tuff, men samtidigt kunde även vi elever se hur äkta hennes engagemang för oss var. Mycket av det jag lärde mig i skolan lärde jag mig av Benita, men framför allt lärde hon mig även att tänka självständigt, våga debattera och fortsätta läsa och bilda mig själv. Det är lärdomar jag bär med mig resten av livet.

Ett minne 2006-2009:Benita är ju en legend vid Vasa Övningsskola, och det cirkulerar säkert massvis av anekdoter med henne i huvudrollen. Men mina bästa minnen är dock alla de gånger vi diskuterade böcker jag just läst. Benita var en fantastisk diskussionspartner, för hon tog mig alltid seriöst. Det gjorde inte alla vuxna då man var 12 eller 13.

Leena Kroksjö, Sursik skola, Pedersöre

En motivering: Ett stort hjärta och en otrolig pedagog!

Ett minne från år 2000: Utan dej hade jag knappast klarat gymnasiefinskan.

Bo Kronqvist, Nykarleby högstadieskola, Nykarleby

En motivering:Bosse var en lärare som höll pli och ordning i klassen, men med glimten i ögat. En förebild för mig själv när jag i tiderna jobbade som högstadielärare.

Ett minne 2000-2003: Jag glömmer aldrig den första lektionen med Bosse, som gjorde reglerna i hans klass klara på en gång. Och det var ord och inga visor. Jag blev så skrämd av hans brandtal att jag följande lektion försökte smita in till den kvinnliga läraren som undervisade paralellklassen. Därifrån blev jag omedelbart tillbakaföst till min rätta klass. Benen skakade när jag gick in i klassen försenad pga mitt utbrytarförsök. Kom dock snabbt underfund med att Bosses brandtal inte var så allvarligt menat och med tiden kom han att bli min absoluta favorit bland lärarna. En lärare jag aldrig kommer att glömma.

En hälsning:Tack Bosse för alla inspirerande språklektioner, finska och engelska slagdängor vi sjöng (minns dom flesta fortfarande), för några tillrättavisningar och en kvarsittning. Du var helt enkelt bäst!

En till motivering: Bosse Kronqvist är en lärare alla borde få uppleva. Han lyckades med konststycket att få finska och engelska att verka åtminstone lite kul fastän man själv var urusel på språk.

Ett till minne 2000-2003: Han var hård på ett rättvist och snällt sätt. Om man inte kunde läxan gav han hela klassen "straff" i form av t.ex. stiga upp på pulpeten och sjunga nationalsången, alla verser, medan han själv satt vid katedern med fötterna på bordet med ett brett leende och låtsades dirigera i otakt :)

En till hälsning:Du är en förebild för alla, visade att det går att få pli på tonåringar utan att vara barsk och trist plus att du lyckades plita in 20+ former av oregelbundna verb utan att man själv visste hur de fastnade?!?

En till motivering: Bosse var alltid fullt engagerad. Såg alla och uppmuntrade alla. Bosse glädjs med andras framgång utan egen prestige. Bryr sig. Alltid, alltid positiv. Det är han ännu idag. Bästa livsfilosofin!

Ett till minne 1985-1987: Språk lärdes ut med sång och övning i tal inte bara grammatik. Trevligare och lättare.

Ett till minne, mitten av 80-talet: Du är en lärare jag minns med enbart positiva minnen! Alla behandlades lika

En till hälsning: Tack för inspirerande finska och engelska lektioner

Eva Kronqvist, Särkimo skola, Malax

En motivering: Alla borde någon gång få ha en lärare som Eva. Hon undervisade från hjärtat. En speciell person som verkligen passade att undervisa i årskurs 1 och 2. Hon var inte bara en bra pedagog utan hon brydde sig verkligen om oss. Jag minns tillbaka på den tiden med värme.

Ett minne 1990: Jag minns att man alltid kunde få en kram av Eva då man var ledsen. Jag såg upp till henne och tyckte att hon hade världens finaste sångröst.

Mikael Kullas, Tegengrenskolan, Vörå

En motivering: Han undervisade med glimten i ögat, var pedagogisk och varierade med olika typer av inlärningstekniker så att det fanns något som passade alla. En lärare vars lektioner man alltid såg fram emot!

Ett minne 2009: Kort efter att han kom till Vörå och började undervisa där skapades en Facebookgrupp med namnet "Vi som älskar Mikael Kullas". Största delen av skolan gick in och gillade sidan och även gamla elever från andra skolor lade märke till den, gillade och delade med sig av goda minnen. Det märktes tydligt att han var omtyckt och uppskattad av sina elever!

En hälsning: Tack för att du gjorde biologin och geografin så intressant och bidrog till att jag idag valt en yrkesutbildning inom det området!

En till motivering: Michael Kullas är en suveren lärare. Han peppar alltid sina elever. Skämtade alltid om olika saker. Han har ett speciellt sätt att lära ut som alla älskar. Om man hade en tråkig skoldag och hade Michael under dagen blev hela dagen bättre. Han kunde skämta hela timmen om alla hade 'Lejdon'. När han lärde oss om olika djur och länder skämtade han alltid om det han lärde ut. Gav hela klassen otroligt bra motivation att lära sig mera om geografi och biologi.

Ett minne från 2013-16: Jag minns när hela klassen blev underkönd förutom jag som fick 5. Han blev inte arg eller något han sa bara. Bättre att en är godkönd än hela klassen och så skrattade han.

En till hälsning: Fortsätt med att skämta och undervisa så som du gör. Det ger alla elever mera motivation till att lyssna på timmen

En till motivering: Han var en väldigt humoristisk,sprallig, rolig samt jätte trevlig.

Ett minne från 2016:
Vi hade geografi och jag fick äran att baka en sacher tårta till lektionen och han tyckte väldigt mycket om den.

Lisen Kullas-Nyman, Yrkeshögskolan Novia, Vasa

En motivering: Lisen hade en underbar personlighet Och fick alla i klassen att verkligen vilja lära sig mer och mer

Ett minne 2012-2015:Varje lektion var en fröjd!

En hälsning: Saknar dej Lisen

En till motivering:
Hon såg alla, hon fanns på elevernas nivå. När Lisen kom in i rummet som en strålande sol så kunde man inte annat en bli glad. Hon höll alltid upp humöret o såg allt från den positiva sidan. Även det att hon mindes ens namn trots att hon hade flerhundra elever betydde mycket!

Ett till minne 2013-2016:Minns när jag var ledsen o fick en stor kram, du såg och du förstod.

En till hälsning: Tack Lisen! Vi kommer aldrigaldrig glömma dig, alla borde få ha en lärare som du. Vi kmr aldrig glömma dig. Eller ljudet av dig och dina klackar när du kommer i korridoren! :)

Lotta Kåll, Carleborgsskolan, Nykarleby

En motivering: Lotta har i sitt arbete som speciallärare ett stort engagemang för sina elever, ett engagemang som sträcker sig långt utöver vad som krävs i arbetet. Hon är kunnig, ung och kreativ i sina undervisningsmetoder och ser elevernas starka sidor. Hon kan ställa krav och sporrar eleverna till att kämpa och lyckas i skolan.

Ett minne från 2016-17: Lotta arbetar oförtröttligt mot nätmobbning på skolan och har en aktiv kontakt med föräldrarna. Hon är glad och positiv och ingenting är omöjligt eller tungt för henne, hon ser möjligheter i stället för problem. Glad att mitt barn får ha henne som sin lärare.

Ruth Lawast, Vasa svenska samskola, Vasa

En motivering: Ruth Lawast var en mycket kunnig och charmant lärare i religion och psykologi i Vasa svenska samskola. Hon var alltid glad och mycket uppmärksam mot eleverna. Hennes ljusa människosyn genomsyrade hennes undervisning. Hon gjorde det ganska torra ämnet och för en del elever ointressanta ämnet religion intressant och levande. Hon hade en diskuterande och reflekterande undervisningsstil som också gällde ämnet psykologi. Psykologin var ett populärt ämne.

Ett minne från 1963-71: Ett vågat grepp som Ruth hade var att bjuda in olika trosinriktningars representanter för att informera om deras religiösa åskådning (det här var 1960-talet). Då hade eleverna möjlighet att ställa frågor direkt till dem. Särskilt pojkarna visade sig då på styva linan.

En hälsning: Den diskuterande stilen var ett mycket bra sätt att öppna upp olika etiska frågor, som i grunden intresserar ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern.

En till motivering: Ruth Lawast var lärare i religion och psykologi i Vasa svenska samskola, senare i Korsholms gymnasium.
Ruth Lawast var engagerad och inspirerande, såg sina elever, något som inte var så vanligt på 60- och 70-talen. Hennes glädje genomsyrade undervisningen, hon var lärare med hela sin personlighet. Klasserna var stora den tiden, upp till 40 elever i klassrummen, men Ruth lyckades skapa en känsla av samhörighet och vi-anda, samtidigt som hon fick i gång levande diskussioner. Vi diskuterade allt, allt från existentiella frågor till barnuppfostran. Hon bidrog med sin livserfarenhet, blev ett slags mentor för oss, hela tiden så intresserad av oss och vårt sätt att se på livet. Detta mänskointresse präglar Ruth ännu i dag. Hon kommer i håg oss elever, är genuint intresserad av hur det gått för oss och minns! Efter ett möte med Ruth blir man så glad, tänk att det finns sådana lärare.
Också vad gällde kunskaper och insikter fick vi en god grund att stå på i Ruths ämnen. Jag tror många av oss skrev just religion och psykologi i realen. I min studentklass var vi många som utbildade oss till lärare, något som säkert inte var en tillfällighet. Lärarna i Vasa svenska samskola, och inte minst Ruth Lawast, blev för oss goda, inspirerande föredömen.

Ett minne från 1965-73: Jag kommer i håg våra diskussioner om döden i religion. Diskussionen var livlig och Ruth hon klargjorde den kristna synen på döden på ett alldeles utmärkt sätt. Vi fick komma med våra funderingar, Ruth lyssnade, kommenterade, och efteråt tror jag alla tyckte, att vi hade berört något viktigt.

En hälsning: Tack, Ruth!
Tack för givande pratstunden, när vi möts på gatan.
Tack för ditt engagemang!

Annica Lehtonen, Tegengrensskolan, Vörå

En motivering: Annica är den bästa läraren för att hon alltid har varit artig och har det bästa tålamodet. Hon orkar med allt och alla och släpper sig aldrig. Händer någon olycka i huslig ekonomi, räddar hon alltid upp situationen och allt löser sig. Hon vill alltid allas bästa och jag vet att Annica kan sin grej.

Ett minne från 2013-17: Jag har inget konkret minne men Annica har alltid funnits där och hjälpt till om något recept varit svårt och jag haft noll koll på vad jag ska göra. Hon sa alltid att jag ska tro på mig själv och att jag kan mera än jag tror. Tack för att du lärde mig massor om mat och bakning under min högstadietid och ökade mitt intresse för både matlagning & bakning massor!

En hälsning: Du är den bästa husaläraren och jag vet att alla kommer dra sin matlagning till en högre nivå när de blir stora när de får ha dig som lärare.

Tom Lillas, Korsholms vuxeninstitut, Korsholm

En motivering: Han kan sitt ämne och kan koncentrera sig på att se den vuxnes behov av nytt kunnande. Detta gäller isynnerhet it, som många vuxna och särskilt de äldre inte haft på sitt skolschema. Däremot borde alla behärska olika it funktioner i dagens samhälle.

Ett minne 2010: Han uppmuntrade att ta sig an också svårare it-kurser. Dessutom lyckas han skapa en så god stämning i klassen med sitt glada sätt att se på problemen. Han reder ut alla problem som uppstår då man tryckt på fel knapp eller kanske inte tryckt på någon alls. Oerhört viktigt att medborgarinstituten nu erbjuder it-utbildning för seniorer.

En hälsning: Fortsätt med ditt glada sätt att angripa it-problemen i klassrummet!

Henna Lillhonga, Vasa gymnasium, Vasa

En motivering: Hon är snäll, hjälpsam, stöttande och en som verkligen ser till att alla eleverna har det bra. Om det är något kan man bara gå och tala med henne och hon förstår en och ser var och en som person och individ. Hon är lugn och tålmodig men även rättvis. Lektionerna i långmatte och kemi är klart de bästa i veckan, om något är svårt förklarar hon så alla förstår, hon är inte bara en lärare utan som en vän som finns där för en, som på tex. skolutfärder är den som ser till att alla har det bra och är som en extra mor. Hon stöttar och hjälper även om något prov gått dåligt eller vitsorden inte är man väntat sig, oavsett hur svårt det är klarar man sig igenom det med henne som en fantastisk, lyssnande och stöttande lärare!

Ett minne 2016-2017: En dag då min pojkvän plötsligt gjort slut och jag bara grät och grät, visste inte vad jag skulle ta mig till, varken kurator eller hälsovårdare var på plats så jag beslöt mig för att gå till någon lärare. Det självklara valet var Henna, där satt jag i nästan en halvtimme, grät och berättade hur jag kände, hon stöttade mig, kramade om mig och allt kändes så mycket bättre. Fick åka hem och behövde inte komma på mattelektionen om jag inte orkade men tack vare henne kom jag i alla fall. Hon fanns där och lyssnade då jag inte visste till vem jag skulle vända mig.

En hälsning:
Tack för alla roliga lektioner med dig, för att du finns där för eleverna då det behövs och tar dig den tid det behövs i klassrummet. För att du motiverar mig och många andra elever, för de roliga timmar vi haft och som du kunnigt undervisat, märks verkligen att du kan det du undervisar och säger aldrig nej till att hjälpa då man behöver hjälp.

Henrik Lindgrén, Vasa övningsskolas gymnasium, Vasa

En motivering: Han lärde mig matematik, utan den kunskapen skulle jag inte högst troligen studera och jobba med det som jag gör nu. Henrik var så bra på att lära ut på ett enkelt och konkret sätt att matematiken blev snabbt det roligaste ämnet. Dessutom behandlade han alla elever enligt deras förmåga, jag var väldigt pratglad och yr på timmarna men han blev aldrig arg utan snarare skrattade med mej då jag inte förstod en uppgift.

Ett minne 2011-2014: Inget konkret minne utan Henrik var alltid hjälpsam, snäll och glad.

En hälsning: Tack för att du inte blev arg då jag pratade mycket, tack för att du fick mig att förstå matematik, idag är siffror en stor del av min vardag.

En till motivering: Henrik var den allmänt snällaste och vänligaste läraren av alla i gymnasiet. Henrik gav inte upp när elever hade svårigheter. Han förklarade och förklarade tills alla var med på kärran.
Henrik stannade kvar efter lektionerna för att ge individuell handledning och hjälp till mig då när andra lärare hade rusat iväg till lärarrummet eller nästa lektion. Henrik lämnade ingen ensam. Det gör Henrik till alla tiders bästa lärare.

Ett till minne 1994-1997: Jag minns Henrik som den unga nyutexaminerade matematikläraren som alltid mötte oss elever lika glatt. Henrik hade ett kännspakt skratt, en kännspak svart mustasch.
Jag kommer ihåg hur jag våndades inför studentexamensskrivningarna, matematiken. Henrik ordnade extra lektioner (har ingen aning om han ens fick ngn ersättning för det) för oss som hade det svårt med matematiken. Alla skulle klara studenten. När vi fick examensresultaten, kommer jag ihåg hur jag sökte upp Henrik och gav honom en stor kram för att jag hade klarat matematiken. Jag glömmer aldrig de tårar av glädje som föll både hos mig och Henrik.

En till hälsning: Tack Henrik för att du inte gav upp. Tack vare dig klarade jag studenten! Du är idag en av mina förebilder då jag själv jobbar som lärare och undervisar elever med
inlärningssvårigheter. Mitt favoritämne idag är matematik. Allt gott!

Erik Lindgård, Tegengrensskolan (V-O-M högstadiet), Vörå

En motivering:Jag tycker den här läraren är alla tiders lärare för ingen lärare under hela min skolgång har nånsin ställt upp för, och pratat med mig på det viset. Han såg mig som en Person och inte bara som en elev, det är något man inte glömmer.

Ett minne från 2008-2009:Jag hade väl inte världens bästa skolgång under högstadiet, alla verkade tänka samma sak: "Du är ju tvilling, du behöver inga andra vänner?"
Jag satt ofta för mig själv på rasterna, intill ett värmebatteri. Utstött och mobbad... tills en lärare såg detta... ja kanske han såg min ensamhet?
Han började prata med mig, mest nyfiken på att jag som tjej var intresserad av jakt & fiske samt matematik.
Efter en tid inne i terminerna kunde vi prata om nästan vad som helst rörande våra favoritämnen, kändes väldigt häftigt.
På lektionerna var han det lilla extra.
Den lugna, glada lärarn som hade tid att hjälpa Alla, bänk för bänk, om man hade problem.
Han rörde sig fritt i klassrummet och visade Alla hur man skulle gå till väga med fingret i boken. Fungerade inte den metoden kunde han låna pennan, och då förstod man allt.
Proven var på en lagom nivå och man fick oftast veta nästan en hel månad på förhand i en "låt stå" ruta om datum, kändes tryggt, för alla har ju lyckats slarva sina anteckningar då och då.
En Stoor bonus med dig som lärare var att efter ett prov så blev det genomgång och rättande i Datorsalen eller en film, såna lektioner kunde man alltid se fram emot.
Tack för de 3 år du gett mig och många många fler i både Matematik, fysik & kemi, datatillval & jakt&fiske tillval.
Tack Erik, Tack!!

En hälsning:Jag kan inte skicka någon bättre hälsning än TACK för de fina åren och tack för att man fått lära känna dig.

Britt-Marie Lindqvist, Yrkesakademin (YA!) i Kristinestad, Kristinestad

Ett minne: Hon var hjälpsam, entusiastisk och lekfull, energisk och humoristisk! Hon hade ofta läxförhör som hon sade till om på förhand. Hon ville att alla skulle lyckas så bra som möjligt. Med henne kunde jag prata om allt. Hon lyssnade och förstod ens problem. Ibland tänkte jag att hon måste vara tankeläsare. Hade jag en dålig dag frågade hon genast. Hur är det med dig idag? Är det något jag kan hjälpa dig med eller vill du berätta?

Hon är en som bryr sig om alla och ger aldrig upp. Hon hade höga krav och var rakt på sak. På hennes timmar blev vi en sammansvetsad grupp. Hon var som en coach. Vi jobbade hårt och hittade på nya projekt och nya metoder. Det skall vara roligt att studera sa hon ofta. Vi tar det jobbiga först och sen det roliga. Djupa diskussioner om människors beteende, sjukdomar och död med många praktiska exempel var det ett nöje att lyssna på.

Hon var ett levande uppslagsverk och hon ville att vi skulle lära oss nyaste nytt. På hennes timmar har det varit både skratt och gråt. Hon berörde en djupt och hon hade ett stort hjärta. Aforismer och musikstycken som skulle analyseras hörde till hennes favoriter.

Ett minne 2011-2013:
Minns en gång då jag hade skräck för injektioner. En gång gömde jag mig där ute och Britt-Marie kom efter mig. Vi skall fixa detta nu sa hon. Jag lovar dig att det går bra. Hon stod bredvid mig då jag darrade och skakade och räknade till 10. Det var många försök men du gav inte upp. Den dagen glömmer jag aldrig. Om du inte hade varit sådär envis och bestämd hade jag nog slutat skolan.

En hälsning:
Tack Britt-Marie för allt. Du är en förebild för mig och många andra. Hos dig kände jag mig förstådd och du har gett mig många olika synvinklar. Tro, hopp och kärlek kan göra under. Det är viktigt att tro på människans utvecklingspotential sade du också ofta.

Du gav mig kämparandan. Du planterade ett trots mot det negativa och ett fortsatt studieintresse. Att tänka kritiskt har jag också försökt ta till mig. Allt är möjligt sade du ofta fast det ibland verkar omöjligt och det brukar jag tänka på i jobbiga stunder. Jag tror ingen somnat på dina lektioner.

Carola Lithén, Fria Kristliga Folkhögskolan, Vasa

En motivering:Vår lärare Carola var den som fick varje studerande intresserad av alla hennes ämnen. Hon kombinerade sin undervisning med en lämplig mängd humor, och oftast så märkte jag inte att jag hade lärt mig något. Hennes förmåga att smyga in undervisning i vår "pratstund" gjorde att skoldagen aldrig kändes tråkig med henne. Carola var den som fick mig att studera till klasslärare, även om "jag aldrig skulle bli lärare".

Ett minne 2007-2009:Det är svårt att ens lägga fingret på VAD som gör Carola så bra. Hon var ändå den som alltid såg oss, som individer, som utvecklades på olika områden. Då vi skulle skriva våra slutarbeten hade vi naturligtvis en deadline. Hon tyckte inte det var något konstigt med att vi skrev på slutarbetet ända tills 2 min innan deadlinen som var kl. 23.59. När vi var klara fick vi köra hem till henne och lämna slutarbetet i postlådan, eller knacka på och komma in för ett glas saft och gråta en skvätt för att vi var så trötta. Hon var nog den enda läraren som faktiskt gav sitt allt för att vi skulle lyckas i våra studier, och i våra liv. Hon har också kommit ihåg alla hennes studeranden, och efter skolans slut har jag besökt Carola hemma hos henne, tillsammans med mina klasskamrater.

En hälsning: Tusen tack för att du fanns till för oss små 16-åringar som flyttat hemifrån och kämpade med livet och studierna. PS. Förlåt för att vi alltid tryckte på tutan på din rullstol, men det var ju så himla roligt. :)

Rune Lygdbäck, Vörå samgymnasium, Vörå 1988

En motivering:Rune är ytterst sakkunnig, saklig och engagerad i sitt jobb, vänlig och uppmuntrande samtidigt.

Ett minne 1988:Min pappa hade insjuknat psykiskt ett år innan och hela vår familj var i kris. Själv hade jag svårt att koncentrera mig överhuvudtaget på 2-3 året på gymnasiet. Innan läslovet inför studentskrivningarna, ville Rune uppmuntra mig och sa att han förväntade sig en Laudatur av mig i både engelska och tyska. Det gav mig en tankeställare och jag fick inspirationen att förbereda mig ordentligt. Studentskrivningarna gick över alla förväntningar. Det här minns jag än i dag i mitt jobb som lärare och studiehandledare. Ibland är det allt som behövs, en vänlig uppmuntrande tanke, för att hjälpa någon framåt i livet.
En hälsning: Rune du var en så fin och sakkunnig lärare i gymnasiet och nu en förebild för mig i mitt eget jobb som lärare och studiehandledare. Jag använder dig som exempel på en utomordentlig lärare när jag föreläser om bla. lösningsfokuserade metoder för andra lärare.

Karl-David Långbacka, Vasa Övningsskola - högstadium

En motivering: Historielärare: Mycket duktig pedagog, fenomenal på att berätta. Mycket sträng, det var enda timmen som vår annard så stökiga klass hade arbetsro. Alla satt och lyssnade. Respekten för Daffe var stor.

Ett minne 1993-1995: Han berättade om andra världskriget och hoppade upp på katedern för att med sin kropp illustrera utvecklingen av bombflygplan. Han var en fantastisk berättare.

Margaretha Långs, Vörå

En motivering:Hon lyckades göra historia och samhällskunskap både roligt och utmanande. Utan henne skulle jag aldrig ha hittat det politiska livet och intresset. Hon undervisade med en röst som gjorde allt intressant!

Ett minne 1992-1994:Minns hennes kalvor på OH:n i högstadiet och minns att hon berättade både ingående kring samhällsfrågor och pedagogiskt vilket gjorde att de flesta kunde greppa ämnet. Minns att hon lutade mot en pulpet och log ofta. En unik lärare som jag alltid kommer att minnas.

En hälsning: Din mjuka framtoning, din snällhet men ändå grundlighet i allt gjorde att jag alltid väntade på dina timmar! Jag kastade mig över böckerna och läste på mera och mera... du var också alltid väldigt stöttande och man vågade fråga och närma sig dig. DU förnedrade aldrig, skällde aldrig utan lyssnade. Tack Margaretha!

Stefan Mannsen, Närpes högstadieskola, Närpes

En motivering:Han engagerade sig i elever och deras välmående och kom med helt nytt sätt att undervisa matematiken på. Kreativt tänkande och laborativt arbete. Dessutom en kollega som stod stadigt i alla stormar. En trygg person med mycket värme.

Ett minne 1985-2016:Alltid det positiva tänkandet som genomsyrade undervisningen. Hade ett tålamod av sällan skådat slag och kunde motivera och få oss att jobba utan att vi själva märkte det.

En hälsning: Du är bara bäst - engagerar dig och tar ansvar. Vi saknar klippan i stormen - tryggheten och lugnet själv.

Bengt Mattjus, Ådalens skola, Kronoby

En motivering: Han missa garanterat int en elev i heila skolan, å tala jämnt å "dzeevlast" me all.

Ett minne 2004: Tå Bengt sko sej na i högtalarn sa an oftast "my name is Bengt, Bengt Mattjus".

Joakim Mattsson, Carleborgsskolan och Topeliusgymnasiet, Nykarleby

En motivering: Mattsson är en lärare som man inte kan annat än respektera! Under de sex åren som jag fick ha honom som lärare så undervisade han i biologi, historia och engelska. Han fick alltid allt att låta intressant och hans lektioner var något man såg framemot (trots att biologi inte var ett ämne som var så speciellt roligt). Engelska har alltid varit ett av mina favoritämnen och under gymnasiet var hans timmar mina absoluta favoriter. Han har bra humor, finns där för eleverna och kan sin sak! En riktigt, riktigt bra lärare helt enkelt!

Ett minne 2005-2008, 2008-2011: Under högstadiet kommer jag ihåg att mitt intresse för det engelska språket väcktes, men att jag trots det var lite rädd för att prata på engelska. Under en lektion vågade jag trots min lilla rädsla berätta på engelska, vad ett visst teaterstycke handlade om och berömmen jag fick av Joakim öppnade ögonen för mig och fick mig att förstå att jag faktiskt inte hade något att vara rädd för! Joakims beröm och uppmuntrande ord har alltid betytt mycket! Tack!

Carola Myllykangas, Optima, Jakobstad

En Motivering: Carola var den som skötte undervisningen med bravur, med glimten i ögat. Hennes sätt att undervisa och spelögat med jobbiga tonåringar uppskattas ännu idag.

Ett minne från 2004-07: Alla pratstunder även utanför klassrummet, hon gav oss alla ett bra exempel på en god förebild och medborgare. Dessutom bjöd hon på sig sjäv, precis på det sätt som en tonåring uppskattar. Tack Carola.

Janne Nedergård, Vasa Yrkesinstitut, Vasa

En motivering: Janne fick alla i klassen att delta, oavsett om man var skoltrött eller inte. Han såg oss som individer men motiverade oss som en hel klass.

Ett minne 2013: Varje fredag sa han "tänk på va do jäär så int du jäär va du tänker!" innan vi gick hem från sista lektionen.

Alf Nickull, Vörå samgymnasium/Vörå idrottsgymnasium, Vörå

En motivering:Alf kunde konsten att lugnt och metodiskt förklara varje steg i uträkningarna i långmatten o fysiken och leendet var alltid nära. Borde definitivt ha belönats med "årets lärare-titeln".

Ett minne 1993-1996:
Alf brukade alltid bjuda alla som skrev långmatte på kaka ifall alla skrev minst M i långmatten :) Han visade alltid pågående studentskrivningar i långmatte o fysik och gick igenom dem på en lektion för att visa att proven inte var ngt att fasa inför.

En hälsning: Bästa läraren jag någonsin haft!

Mikaela Nickull, Korsholms högstadium, Korsholm

En motivering: Efter att ha haft en annan matematiklärare i sjuan så fick vi Mikaela som lärare i åttan och nian. Det tog inte länge innan man märkte hur hela klassens motivation för matematik steg och attityden till matematik ändrades. Vi hade en väldigt diversifierad klass med elever som lärde sig i olika takt och kunde olika mycket men det här skötte Mikaela galant och jag tror att vi alla kände att hon såg varje person och gjorde så att alla förstod matematiken, hennes tålamod är ett av de bästa jag har sett!

Ett minne 2011-2013: Det finns egentligen alldeles för många minnen för att bara nämna ett. Det som ändå kanske mest har påverkat mig är när man både upplevde och såg att medstuderande med hjälp av Mikaela lärde sig något och då log lite triumferande, både studerande och Mikaela blev lite stolta. Vi fick verkligen se att alla kan lära sig!

En hälsning: Hoppas du har en riktigt trevlig sommar och tack för allt som du har lärt oss!

En till motivering: Hon gjorde matematiken förståelig och intressant, hon var allt som oftast på gott humör och hade nära till skratt. Hon ville verkligen att vi skulle förstå, och förklarade tills vi också gjorde det!

Ett till minne 2008-2011: Mikaela var också lärare i fysik och kemi, men min klass hade tyvärr inte henne i dessa ämnen. En matematiklektion före fysikprovet märkte hon hur osäker hela klassen var inför provet, och ägnade halva timmen åt att svara på våra frågor. Det räddade många!

En till hälsning: Tusen tack Mikaela för din briljanta undervisning och för att du är du!

Niels Nielsen, Jakobstads samskola, Jakobstad

En motivering: Jag tyckte kanske inte att han var min bästa lärare just då han var min lärare...utan det var först senare när jag märkte att JAG KUNDE och förstod grammatik.Det var under studier vid H:fors uni som jag märkte att jag kanske var den enda på kursen som VERKLIGEN förstod vad föreläsaren pratade om. Jag hade ju haft en fenomenal lärare

Ett minne från 1960-talet: Jag kommer ihåg att han hörde dåligt och att vi skojade med honom för det, barnsliga och oförståndiga som vi var. Han ville att alla skulle förstå och brydde sig.

Maria Nirkkonen, Högstadiet och Gymnasiet i Petalax, Malax

En motivering: Hon gjorde verkligen allt för att alla skulle känna sig involverade under gymnastiklektionerna, och man märkte att hennes engagemang kom från hjärtat. Hon fokuserade på allas personliga framsteg och även när en sport eller gren man tyckte mindre om stod på schemat, kunde man sällan undvika att svepas med av hennes positivitet.

Ett minne 2008-2014: En solig vinterdag i skidspåret kunde ha blivit en ren pina av jobbig blötsnö. Men när man mötte Maria, som sken ikapp med solen och varje varv peppade och hejade på en, gjorde det allt så mycket lättare. Tillbaka från spåret kom vi; totalt utpumpade och genomsvettiga, men glada.

En hälsning: Du gjorde mera för mig än du var tvungen, och du gav mig mera än du vet om. Jag kommer alltid att minnas dig!

Matias Norrgrann, Mano, Korsholms Högstadium

En motivering: Matias Norrgran gjorde historia och samhällslära kul och väckte mitt personliga stora politiska intresse. Alla som någonsin haft honom talar positivt om hans rollspel av historiska händelser, förståeliga förklaringar och medryckande skildringar.

Ett minne 2009: Jag minns hur han när han berättade om andra världskriget själv låtsades vara en soldat.

En till motivering: Han fick hissa och samhällslektionerna att gå så snabbt. Timmarna var roliga på samma gång som de var lärorika, det var viktigt för Matias att vi skulle lära oss men på samma gång inte ha för tråkiga timmar. Hans timmar var en blandning av historia/samhällslära och humor.

Ett till minne 2008-2011:Jag kommer aldrig att glömma betydelsen av ordet retirera! Matias står där framför hela klassen och har just visat oss var ryssarna står medan han sedan börjar backa undan duckandes med händerna i luften - för att visa just hur man retirerar.

En hälsning:Hoppas du har det bra och fortfarande älskar att undervisa!

En till motivering: Fick mig från att frukta historielektionerna med alla årtal och namn till att se på lektionerna som de bästa på veckan. Från knappa godkänt i lågstadiet och högsta betyg på slutbetyget allt tack vare hans inspirerande lärorika lektioner

Ett till minne 2014: Det var en av våra första lektioner i 7an. Jag minns det skulle varit Napoleon vi pratade om, jag halvsov längst bak mot väggen när han plötsligt slänger ett lim i golvet och ropar till. Efter den lektion somnade jag aldrig på Manos lektioner igen, det var även då historia intresset tog sin fart.

En till motivering: ag hade Matias då jag gick andra året i Närpes gymnasium i slutet av 1990-talet, jag tror att det var ett av de första läraruppdragen han hade. Matias hade ett intressant sätt att förklara historien och jag kommer speciellt ihåg hur han med dramaturgisk övertygelse visade hur ryssarna försökte fånga upp vilka finska pojkar som reste till Tyskland för jägarutbildning, "int e ju du nån scout" utropade den ryska myndighetspersonen i form av magister Norrgrann.

Ett minne från 1997-98: Jag kommer även ihåg att han i lärarnas julfestskådespel gjorde en intagande tolkning av en skugga. Fascinerande att det jag kommer bäst ihåg från det skådespelet är en skugga.

En hälsning: Jag kom senare själv att studera historia vid ÅA och jag tänker att Matias inlevelsefulla tolkning av ämnet var en bidragande orsak till att studievalet blev som det blev.

Läs mer om Matias här!

Bjarne Nybond, Närpes kommunala mellanskola, Närpes högstadium, Närpes

En motivering: Han var fördomsfri på den tiden (60-talet). Såg framåt. Ordnade tex. korgbollslag och fotbollslag och tom. Danskurser (Åke Blomqvist) för elevernas fritid. Ovanligt då och jag tror att det fortfarande skulle vara ovanligt. Dessutom en utomordentlig historielärare.

Ett minne från 1985-88:Bjarne skrev krönikor i sydin under signaturen Bom, var mycket roligt att läsa om händelser eller vad som blivit sagt under lektionerna i dem. Alltid med en rolig tvist. Lyckades alltså väcka ett intresse för att läsa dagstidningar som sitter i än.

Kurt Nykvist, Oxhamns skola, Jakobstad

En motivering: Han inspirerade alla att räkna matematik med logiska exempel och systematiska metoder.

Ett minne 1989-1992: Efter varje prov meddelade Kurt vem som fick "plättar med sylt" (10) och plättar uan sylt (9)

En hälsning: Tack för alla roliga mattetimmar! Det var ett nöje att få ha dig som lärare!

Nils-Erik Nykvist, Korsholms gymnasium

En motivering:Nils-Erik Nykvist! Han var min lärare i historia på Korsholms Gymnasium 1986-1989 och utöver den fantastiska berättarkonst han ägde lärde han mig en hel del hyfs. Han sa bl.a. att för att kunna lägga sig nöjd på kvällen borde man 1) ha svettats 2) ha lärt sig något nytt och 3) ha varit snäll mot någon! De goda råden tog jag med mig och jag har försökt att även leva efter dem även om det är svårare än det låter. Nisse kunde röka en cigarett på tre drag och han brukade starta lektionerna med att titta ut genom fönstret och säga: "Jag ser bra ut!" Nisse är en av mina tre stora förebilder i livet och en anledning till att jag själv valde läraryrket. Tack Nisse! Du var fantastisk!

Ett minne 1986-1989:Jag minns den första lektionen väldigt väl. Förväntningarna var skyhöga och respekten (läs 'rädslan' just då) satt i händerna som jag strök över knäna gång efter annan för att åtminstone försöka få bort handsvetten.

Nils-Erik entrade salen, rakryggad och med en min som bara den försatte hela mitt inre i darrning. Den mannen var verkligen stenhård. Han förklarade att till hans lektioner kom man påläst. Varje gång. Vidare sade han att vi under inga omständigheter fick svara "jag vet inte" under ett läxförhör MEN om det mot förmodan skulle komma att inträffa, det att någon i klassen inte kunde svaret på en av de frågor som ställdes, så var denne person tvungen att svara "nescio" vilket på latin betyder "jag vet inte".

Jag lade "nescio" på minnet och undrade samtidigt om det var fler än jag som hade handflator som det nästintill dröp om. Nescio! Jag läste alltid på. Alla läste på och under tre år användes "nescio" endast en gång och jag kommer ihåg det som igår. Spänningen.

Vi var en klass med 24 tjejer. En sa "nescio"! Vad skulle hända sen? Frågan gick vidare till nästa tjej och världen fortsatte snurra på precis som den alltid hade gjort. Jo, jag var rädd i början, just den där första lektionen och faktum var att det tog några lektioner innan händerna förblev torra men vartefter tiden gick förstod jag Nils-Eriks briljans.

Ryktet förekom honom och gjorde oss alerta. Vi la undan alla andra tankar och riktade blickarna och öronen mot vår lärare som inte svek oss en enda minut.

Hans sätt att få oss att förstå vad som hade hänt i världen före vår ankomst var underhållande, dramatisk, spännande och intressant. Diskussionerna oss emellan innan lektionerna, jämförelser av våra anteckningar efter lektionerna och det gemensamma pluggandet innan proven, vi levde historia genom vår lärare och, vad vi förstod senare, gode pedagog och vän Nils-Erik Nykvist. Han var på rätt plats. Han gjorde skillnad.

En hälsning:Hejsan Nisse!
Du träffar mamma ibland och jag vet att hon har fört fram hälsningar till dig från mig genom åren men jag vill ju ändå passa på nu då jag har detta fina och lite speciella tillfälle. Under min tid i skolan (1977-1989) hade jag många duktiga pedagoger men ingen som hade förmågan att trollbinda en hel klass genom berättelser, anekdoter och hisnande historier som du. Du fick mig att känna varje bondes plågade rygg och varje soldats längtan efter frihet. Genom den lilla människan kunde jag nå ut till det stora. Tack för alla intressanta och roliga lektioner! Tack också för alla visdomsord och goda livsråd! Allt gott till dig Nisse!

En till motivering: Han var som en levande bok i historia. En enorm kompetens, fick lektionerna i gymnasiet att leva.

Ett till minne 1994: Han tog ut mig ur klassrummet inför en lektion och sa att jag var en slarver. Orsak: du lånar alltid pennor av andra. Man måste alltid se till att ha en penna, sa han till mig. Vi skulle få resultaten i en tent och jag sa att jag trodde att han ville diskutera provet för att det hade gått dåligt för mig. Nå, inte gick det så bra det heller, sa han lite sarkastiskt. Jag tror jag fick 8.5 i provet :). Men efter det såg jag till att alltid ha pennor med. Och glömmer aldrig den stunden när jag fick en befogad och framför allt saklig uppläxning som jag minns fortfarande.

En till hälsning: Du gjorde ett enormt intryck på alla. En mycket bra lärare. En av de bästa jag haft.

Övriga kommentarer: Otroligt duktig lärare med en enorm kunskap i sitt ämne historia. Behövde inga böcker utan lektionerna byggde på att han berättade och vi studerande antecknade. Mycket lärorikt.

Heidi Nylund, Topeliusgymnasiet i Nykarleby

En motivering: För att hon är så energisk och genuint intresserad samtidigt som hon var på något vis på samma nivå på oss och kunde prata om lite allt möjligt med oss eftersom hon var yngst i lärarkåren. Vi skrattade tillsammans på lektionerna och vår långmatteklass bondade verkligen tack vare henne. Dessutom var hon duktig på att lära ut och kunde prata med oss om saker kring studierna t.ex. vikten av att sova, äta osv, hur det är att studera på universitet och sa alltid att vi får skicka åt henne (t.o.m. på loven) ifall vi har ett matteproblem.

Ett minne 2014: "Nu ska ni få se något vackert!" sa hon och skrev en ekvation på tavlan. En annan gång fick hon ett riktigt drömmande uttryck när en i klassen frågade henne vilken hennes favoritformel var.

(Det är mera stämningen än konkreta grejer jag har.)

Bengt Nynäs, Rådmans, Jakobstad

En motivering 1998: Han kunde historien så otroligt bra och berättade på ett sätt så att det blev mycket intressant. Han hade också själv rest mycket och besökt de platser som han berättade om.

En till motivering: Under högstadietiden med stora hormonstinna klasser var det inte någon enkel match att hålla pli på klassen och det var få lärare som hade en naturlig auktoritet och som eleverna från dag 1 hade respekt för. Men det lyckades Bengt med - och dessutom utan att förstöra stämningen i klassen. Bengt var dessutom en utmärkt berättare och förmedlade historien på ett intressant sätt.

Ett till minne 1993-1995: Bengt hade gjort upp egna kompendier om lokalhistorien i Jakobstad och jag tackar dig för mitt stora historieintresse idag. Du gjorde historien levande!

Carl-Erik Näsman, Vasa svenska samskola, Korsholms gymnasium Vasa, Korsholm

En motivering: Carl-Erik Näsman var en trevlig, inspirerande och bra lärare. Han var inte för sträng, inte heller för slapp. Eftersom det när som helst kunde vara läxförhör, så läste man läxorna ordentligt.

Ett minne 1969-1977 I början av nästan varje lektion tog Cake fram en krita, som han gömde i ena handen. Han bad en elev peka på en av hans händer. Om kritan fanns i den, blev det läxförhör. Då utbrast han "Papper och penna!"

En hälsning: Cake, du var en otroligt bra och inspirerande lärare! Tack vare dig blev jag intresserad av biologi och naturvetenskaper i allmänhet, och började studera biologi och kemi vid universitetet. Jag är väldigt nöjd med mitt val.

Ingman Näsman, Purmo skola, Pedersöre

En motivering: För att han mest av alla lärare under min lågstadietid lyckats inspirera åtminstone mig att prova på saker jag då egentligen inte vågade.

Ett minne från ungefär 1982-83: När vi gick i sexan var vi på utfärd till Lostenen. Jag minns inte mera varför, men vi skulle krypa genom de hål som de stora stenarna bildade. Läraren kröp först- och han sade att de som hade glasögon skulle krypa först i "tåget" (jag och en flicka till var de enda som på den tiden hade glasögon ). Jag tänkte inte mera på saken då, men då jag berättade det för mamma gissade hon att orsaken till arrangemanget egentligen var att jag har diabetes och att läraren inte ville göra något extra ståhej av det hela.

Ethel Olaussen, Villa Skola, Karleby

En motivering: Min lärare lärde oss teckenspråk, vi kom en timme tidigare varje vecka till skolan för att lära oss teckna. Hon satte sin fritid på oss då vi åkte omkring i nejden för att uppträda på teckenspråk.

Ett minne 1980-1986: Hon gav oss fria händer då vi hade teckning. Vi fick ett ämne men sedan var det fritt fram. Kommer ihåg att jag en gång målade himlen röd och det tyckte hon var fint.

En hälsning: Tack Ethel för den tid du satte på oss. Du är alla tiders bästa lärare!

Niklas "Nikke" Palmberg, Gymnasiet i Petalax, Malax kommun

En motivering: Eftersom han gjorde det roligt och coolt att studera långmatematik i gymnasiet. Han är en otroligt humoristisk och glad typ och gjorde alltid matematiklektionerna extra intressanta. Eftersom han själv brinner för matematiken så tror jag det spred sig den känslan över att matte är roligt genom honom. Han fick elever att vilja gå och lära sig långmatematik även om de kanske inte först hade tänkt göra det bara eftersom han var så bra. Han höjde alltså matematikkunskapen i gymnasiet när man gick där.

Ett minne 2010-2013:Han hade alltid en tävling inför varje prov att den som har procentuellt ökat mest sitt vitsord från förra tenten man haft vann. Så om du hade fått en 6:a i förra matematikkursen och nu fick en 9 så uppmärksammade han förbättringen. Han tog också upp roliga exempel såsom den procentuella chansen att vinna på lotto och andra intressanta mattefenomen.

En hälsning:Du brukar vara så stor på dig att jag tror du redan vet att du är bäst, men för mig har du i alla fall gett en otrolig positiv syn på matematik. :)

Niklas Palmberg, Gymnasiet i Petalax, Malax

En motivering: Han lyckades göra matematik och fysiklektionerna både roliga och intressanta och kändes nästan mera som en kompis än som en typiskt lärare, men samtidigt hade man ändå full respekt för honom. Otroligt bra ämneskunskaper och förmåga att väcka ens intresse!

Ett minne 2012:Jag minns hur han ordnade speciella tillfällen bara för att lyfta intresset för sina ämnen. Bland annat besök till Powerpark med övernattning och roliga laborationer i både matematik och fysik!

En hälsning: Fortsätt i samma stil! Du är bäst!

Inger Pettersson, Kyrkoby skola, Pedersöre

En motivering: Inger var min "fröken" i lågstadiet, min klasslärare i ettan och tvåan. Hon kunde på ett intressant och inlevelserikt sätt ta klassen med i det hon undervisade om. Hon berättade ibland om egna upplevelser från sin barndom och fångade oss att lyssna och ta in.
Hon var så trygg och hade långt tålamod med oss småttingar.

Ett minne 1968: Jag gick tvåan och den här dagen hade vi religionsprov. Pennan bara sprang fram, det var så lätt att svara på frågorna. Jag hade ju läst inför provet. Men, så blev det stopp! Kunde bara inte komma på vad den där stora mannen som stred mot David hette. Kompisen, som satt nära mej, hade fyllt i svaret. Och, jaa! Förstås hette han Goljat! Jag lämnade nöjd i hågen upp provet, men det kändes inte riktigt bra.... Efter ett tag gick jag fram till fröken och berättade viskande vad jag gjort. Frökens reaktion var; jaha, men då får du ta suddet här och sudda ut det. Med vilka lätta steg jag gick tillbaka till min pulpet :-)!

En hälsning: Tack, Inger, för att jag fick känna mej så sedd och älskad av dej! Var välsignad!

Christian Porthin, Bonäs skola, Jakobstad

En motivering:Han hade alla elevers respekt. Han gjorde undervisningen rolig och vad jag kan minnas, kändes ingenting som ett måste under hans lektioner.

Ett minne 2008:När den sista skoldagen vid Bonäs var över, satte jag och en vän kvar på skolgården. Vi satt uppe på ett berg och grät tillsammans. Vi grät bland annat för att vi skulle byta skola. Men vi grät även för att vi visste att vi inte skulle få ha "Chridden" som lärare längre.

En till motivering: Chridden brydde sig om alla och lärde ut engelska på ett enkelt och roligt sätt.

Ett till minne 2002-2005: Jag hade Chridden i engelska under lågstadiet och han lärde ut engelska så bra att det efter det var mitt absoluta favoritämne i skolan. Han fick mig motiverad till att lära mig mer engelska på egen hand, vilket är en stor fördel idag.

Inger Portin, Bergö Lågstadium, Malax

En motivering: När jag gick i lågstadiet blev jag mobbad av eleverna och utfryst av lärarna. Förutom av en lärare. Hon såg mig, tröstade och uppmuntrade mig när ingen annan vuxen i skolan gjorde det.

Ett minne från 90-talet: Återigen sitter jag på wc och gråter. Känner mig uppgiven. otrygg. Orkar inte. Och förstår inte varför. Varför blir jag alltid utsatt? Jag hör att någon kommer in mitt hjärta börjar slå hårt...nej nej lämna mig ifred tänker jag. Men det var hon som kom. Satt sig ner bredvid mig, sätter handen på ryggen och tröstade mig. Hon försökte fråga vad som hade hänt. Men jag ville inte prata. Hon visste att jag blev utsatt. Då säger hon: du ska försöka vara som en anka. Va?! Tänkte jag. På en anka tränger inte vattnet igenom fjädrarna, förklarar hon. Du ska försöka vara som en anka. Låt inte dom elaka orden tränga igenom....

Jag kommer aldrig att glömma den stunden

En hälsning: Tack för att du var den enda vuxna personen på skolan som såg barnen och som såg mig. Jag kommer aldrig att glömma dig. Och jag vet att det fins några andra personer från samma skola som också är tacksamma för att du var där när dom själva var barn.

Anita Pörn, Tegengrenskolan, Vörå

En motivering: Har den gamla goda tidens respekt med sitt till synes stränga yttre, samtidigt som hon är den mest rättvisa läraren jag haft. Såg alltid träden framför skogen. Var alltid där. Tog ett hårt tag mot all form av mobbning. På föräldramötena lyssnade hon på allt jag hade att säga. Och hon tog sin ställning som klassföreståndare seriöst. Hon lyssnade inte bara. Hon gjorde även. All respekt till dig, det var en ära att ha dig som lärare!

Ett minne 2011-2013: Jag minns när mina vänner skröt inför mig om hur mycket pengar de har fått från barnbidrag och dylikt. Själv var jag inte lika bemedlad, och blev med all orätt besviken på min mor, som inte givit mig samma summa. Det var Anita Pörn som fick mig att inse hur mycket min ensamstående mor gjort för mig. Så mycket att det inte kan mätas i pengar. Då insåg jag misstaget jag begått och skämdes. Jag är tacksam för den tankeställaren och insikt som Anita Pörn gav mig.

En till motivering: Anita är en lärare som under många år som lärare månat om att eleverna skall må bra, hon har sett individen tagit itu med problem och mobbning när Anita har undervisning är det ordning och reda. Anita har också varit mån om att utveckla sin undervisning. Jag har själv haft Anita som lärare och mina barn har haft henne.

Minnen från 1982 och 2008-17:Anita fick också de busigaste att följa med på lektionerna, hon skojade och använde vardagsexempel som kändes bekanta.

En hälsning: Tack Anita för ditt engagemang under många år som lärare, för att du bryr dig och vågar ta tag i saker som inte är så lätta!

Sven-Olof Ray, Kronoby högstadium, Kronoby

En motivering: När jag gick i högstadiet hade jag förmånen att få ha Sven-Olof Ray i musik. Musik hade för mig varit ett ämne, där man bara sjöng sånger. Han lärde oss ungdomar mycket mera. Noter, som tidigare var konstiga prickar, fick nu en ny betydelse. Det var som att man skulle ha lärt sig att läsa. Ännu idag kan jag sjunga enligt noter. Han lärde mig också vad improvisation är och det har gjort att jag njuter av när man improviserar i ett musikstycke. Hur olika instrument låter, lärde han ut via att vi fick lyssna på musikstycken och han berättade på samma gång om instrumenten. Han berättade om opera, operetter och om musikaler. När jag blev äldre trodde jag att alla andra kunde samma sak som jag. Det kan de inte. Många har blivit imponerade över min kunskap och jag har alltid berättat att det var min musiklärare som lärde mig detta. Jag och mina klasskamrater fick en kunskap som är ovärderlig.

Ett minne från 1972-75: Sven-Olof var bestämd och hade ordning i klassen. På samma gång förstod han att vi tonåringar inte var de mest motiverade eleverna och hade förmågan att väcka intresse genom att variera undervisningen.

En hälsning: Jag har tackat dig personligen för all den kunskap du gav åt mig och mina kamrater, men jag vill också göra det här. Tack!

Staffan Rönnbacka, Rådmans skola, Jakobstad

En motivering:Han hade både humor och självironi. Han såg enskilda elever, inte bara dem som tog mycket plats.
Mitt självförtroende steg, jag kände att jag var duktig på att skriva och uttrycka mig. Viktigt i unga år att få mycket bekräftelse så man vågar tro att man både vill och kan.

Ett minne från 1988-1991: Minns bäst den glada stämningen på lektionerna. Modersmål var roligt, och disciplinen var god. Minns också positiv feedback på uppsatser, och att han trodde på mig och förutspådde en bra framtid. "Dig kommer det att bli något stort av". Det bär jag med mig.

Björn Sandbacka, Renlunds skola, Karleby

En motivering: Björn var glad, hade humor och satsade mycket på undervisningen. Han berättade historier, visste mycket och gjorde alla ämnen spännande. Kommer väl ihåg tidiga fågelutfärder, lägerskolan och hur vi övade på mötesteknik. Många av metoderna var kreativa och helhetstänkandet fanns i hans undervisning redan på 90-talet. Hans bästa styrka var dock att se eleven och visa att han bryr sig.

Ett minne 1989-1992: Vi hade en postlåda i klassen och skrev brev åt varandra. Björn skrev också brev åt alla elever i klassen. Kommer speciellt ihåg ett utförligt brev om sköldpaddor (som jag var intresserad av då) som han skrev åt mig. Kändes värdefullt att en lärare märkte vad som var viktigt för mig, sökte upp en massa spännande fakta och skrev ett brev om det åt mig.

En hälsning: Tack för uppmuntran under min lågstadietid, tack att du såg oss alla som individer och stödde oss i vår utveckling.

Torbjörn Sandén, Gerby lågstadium, Vasa

En motivering 1992-1995: Han lärde oss att ha förståelse och respekt för varandra och vår omgivning. Han ingav en naturlig respekt utan att kräva det. Han talade på ett sätt som fick oss 10-11-åringar att lyssna.

En till motivering:En lärare/rektor som undervisade med hjärtat. Tror att alla barn i skolan hade en jätte respekt för honom som person och dessutom tyckte att han var bästa läraren i världen.

Ett till minne 1996-1999: Jag minns då vi fick veta att just han skulle bli vår klassföreståndare, vår klass var stolta som tuppar.

Gladys Sandström, Chydenius lågstadium, Karleby

En motivering: Min klasslärare genom hela lågstadiet var en mycket mänsklig person som uppmuntrade oss var och en prestera och växa upp till det bästa. Hon tvingade ingen utan levde själv och lät oss elever också leva under skolåren. Hon mötte oss alla som individer och bjöd in föräldrarna i skolarbetet.

Ett minne 1974-1979: Min lärare uppskattade naturen och det friska livet. För henne var det naturligt att eleverna lär sig mycket utanför klassrummet. Därför arbetade hon hårt med att få oss elever till Lappland för en hel vecka på sk naturskola. Hon lyckades med det!

En hälsning: Tack Gladys!

Paul Sandström, Kimo skola, Vörå

En motivering: Paul Sandström är nog den sista läraren som faktiskt har benämnts som "lärarn". Vi sade aldrig Paul, det var lärarn som gällde. Han var av den äldre stammen som undervisade på ett mycket levande sätt, ett väldigt praktiskt pedagogiskt lärande. Han är en man som man visade respekt för. Han var rättvis och såg alla elever, även de svagare.

Ett minne 1999-2001: Ett av de de klaraste minnena är när han tog klassen med till Kimo Bruk och vi planterade lönnar. Det var biologi blandat med historia som berättades när vi grävde ner dem och framförallt förmågan att kunna samarbeta.

En hälsning: Ditt levande sätt att undervisa fick mitt intresse för historia och samhället väckt och det har följt mig ända ända sedan dess. Du var inte rädd för att ta tag i saker och du behandlade skolan som ditt andra hem. Saker skulle hållas i ordning och alla skulle bidra med att hålla det i ordning också. Många av dina uttryck lever kvar som du brukade säga "det är bara att spotta nävarna".

Övriga kommentarer: Du hade många talesätt och uttryck som fortfarande lever kvar som du brukade säga, t.ex. "det är bara att spotta nävarna".

Marcus Sandås, Borgaregatans högstadium, Vasa

En motivering: Otroligt bra på att lära ut historia på ett intressant sätt. Minnena och de vi lärt oss av dig sitter i. Sättet han lär ut på borde alla ta lärdom av, samt hur han peppade sina elever. Historia som ämne sitter fortfarande nära hjärtat för mig och det är nog allt tacka vare honom.

Ett minne 2007-2009: Hans prov, de va så intressant att läsa på de material vi fått av honom/skrivit upp i vårt häfte att jag fick 10 i nästan varenda prov. I studenten skrevs även historia även om det inte blev någon historiker av mig.

En hälsning: Fortsätt på samma sätt så lär nog de flesta av eleverna komma ihåg världshistorien som verkligen behövs nu mer än någonsin.

Christer Simons, Vasa gymnasium, Vasa

En motivering: Fixade problem i klassen genom att gå mot strömmen så att säga. Intressant att lyssna på också, även om vi hade endast ett fåtal lektioner med honom.

Ett minne 2000: Lärde mig att ... är och skall vara tre punkter, inte två eller fyra osv.

En hälsning: Bilar kan vara bra investeringar... :)

Andreas Sjöblom, Sundom lågstadium, Vasa

En motivering: Han lyssnade på oss elever och tog det vi sa på allvar, "fastän" det ibland bara var en liten 10-årings flummiga funderingar. Han förde med sig glädje till klassrummen, hade tålamod och alltid ett vänligt leende, men var också seriös och pedagogisk! Han exkluderade aldrig någon. En finurlig typ!

Ett minne 2002-2003: Jag kommer ihåg en gång när vår klass var väldigt stökiga och hade mycket oljud. Andra lärare kunde ha skrikit åt oss och blivit förbannade men Andreas log finurligt, satte på sig peltor-hörselskydd och lade sig ner på mattan längst fram i klassrummet utan att säga något. Det gav perfekt effekt; alla 10-åringarna tystnade, fattade noll och började skratta istället! Ingen blev sårad eller arg och plötsligt delade hela klassen en fin stund tillsammans som nog många av oss med ett leende kommer ihåg!

En hälsning: Andreas, när samtalsämnet "Vem var din favoritlärare?" dyker upp så är du alltid med på listan, både min och andras! Jag vet såå många som har uppskattat din pedagogik och ditt härligt glada humör i skolan och jag tror att du har varit en bra förebild för många elever under deras lågstadietid! Tack!

Carola Sjöblom, Sursik skola, Pedersöre

En motivering: Carola är absolut den bästa läraren jag haft. Jag hade henne som klassföreståndare. När jag började sjuan hade jag en uppfattning om att hon skulle vara jättesträng. Det hade man ju fått höra från de som gått tidigare i Sursik. Carola hade ordning från första stund hon klev in i klassrummet. Hon hade också hjärtat med sig i allt hon gjorde och såg oss elever och gav oss tid! Hon gjorde historia undervisningen så intressant. Och det viktigaste av allt: hon var en rättvis lärare.

Ett minne 2004: Jag glömmer aldrig när vi fick som läxa att lära oss Finlands presidenter utantill och vilka årtal de presiderade. Än idag kan jag räkna dem i rätt ordning.

En hälsning:Jag är själv lärare idag och är så tacksam över att jag fått ha dig som lärare Carola. Tack!

Richard Sjölund, rektor i Jakobstads Gymnasium, Jakobstad

En motivering: Richard förde in kontinentala vindar i Jakobstads Gymnasium. Förutom att vara en solidarisk rektor med hjärtat på rätt ställe agerade Richard även som en konnässör för kultur, konst och vetenskap. Richard introducerade opera, latinska citat, "casual Friday" och gastronomiska upplevelser (Choucroute och Crème brûlée) till oss ovetande tonåringar från småstaden. Richard gjorde oss till kulturellt medvetna individer och fick oss förstå att vi förutom finländare även i lika hög grad var européer.

Ett minne från 2007-10: Richard har en brinnande kärlek för Frankrike och när vi efter en studieresa skulle lämna staden Strasbourg sade han vemodigt med en mycket sorgsen blick ut genom tågfönstret "Det är alltid lika sorgligt att lämna Frankrike. Men som vi säger på franska, au revoir, inte farväl utan på återseende".

En hälsning: Richard var den allra mest omtänksamma rektorn som altid ville se till att alla hade det bra och blev behandlade rättvist och satte prägel på hela gymnasiet med sin härliga personlighet. Han såg även alltid de som fick kämpa lite extra med att orka i skolan och gav dom belöning för mödan.

Berit Sjöman, Gymnasiet i Petalax, Malax

En motivering: Berit undervisade modersmål på ett sätt så att knappast någon förstod att det var modersmål vi lärde oss på lektionerna. Jag kan fortfarande inte förstå hur allt vi gjorde och inte gjorde på lektionerna kunde resultera i så goda resultat i studentskrivningarna och så motiverade elever. När mina vänner i andra skolor lusläste Språkets värld och Bokskogen diskuterade vi på våra lektioner allt mellan himmel och jord, skrev lite texter ibland och fick träffsäker feedback. Jag tror faktiskt att jag aldrig öppnade en enda modersmålsbok under hela gymnasietiden. Berit hade ett förundransvärt sätt att få eleverna att lyckas med sina texter, och fast jag nog ännu inte har förstått vad en textkompetens är lyckades jag i studenten. Tack Berit för det!

Ett minne 2010-2013: Före studentskrivningen i modersmål fick man om man ville boka en tid och prata med Berit och få tips inför skrivningarna. Jag hade egentligen inte bokat någon tid men hängde med en kompis som hade gjort det, och Berit gav mig ett så skarpt och genomtänkt tips så jag var sen inte det minsta nervös inför skrivningen, och det gick jättebra. Hon kände och såg verkligen sina elever!

En hälsning: Fortsätt som du alltid har gjort Berit, och hoppas du får behålla din passion för eleverna och modersmålet! Tack för all skrivarglädje du gav, den håller i än.

Jeanette Slotte, Karleby svenska gymnasium, Karleby

En motivering: Jeanette, som var modersmålslärare, utmanade oss att läsa mycket. Hon öppnade en värld av litteratur och inspirerade oss att skriva. Dessutom kändes hon som en vän och en mentor.

Ett minne 1985:
Jeanette öppnade sitt hem för oss många fredagkvällar under gymnasietiden. Det innebar djupa samtal och utmanande diskussioner. Jag kände mig sedd och förstådd.

Ulf "Smetton" Smedberg, Nykarleby Högstadium, Nykarleby

En motivering: En levande legend, från första klassen skrämde eleverna upp varandra med historier om "Smetton" och hur sträng han var. Ett rykte som jag misstänker att han odlade, eller åtminstone exploaterade till fullo. Det var en efterlängtad ORDNING på hans lektioner.
Uffe gjorde med sin oefterhärmliga entusiasm och inlevelse, och en gedigen kunskap historielektionerna mycket intressanta.
Hans skicklighet och engagemang som teaterregissör räddade många "problem" elevers högstadietid :)

Ett minne från 80-talet: Ett av många fina minnen är utflykten till slagfältet i Oravais. Vandringen längs den grusvägen är nog den mest intressanta historielektion jag upplevt. Längst fram gick Uffe och berättade med hög röst om händelserna som inträffat just där vi gick, efter kom hela årskurs 9 och lyssnade hänfört. Spielberg kan slänga sej i väggen, så spännande var det!
2. Jag fick som 7:de klassare möjligheten att spela rollen som värdshusvärden i "Hjälten på den gröna ön" i skolans julfestprogram. Uffe regisserade och valde pjäs, pjäsvalet visade sej bli en ren skandal i lärarrummet och jag tror alla närvarande minns hur Uffe fick kämpa högljutt för att det hela skulle bli av. Vi fick sätta upp den och spelade på dialekt! Ni kan tänka er hur självkänslan hos alla medverkande påverkades av att genrepet slutade med att Uffe ståendes på sin stol applåderade och skrek; "BRA!!! FÖRBANNAT BRA!! Sen gick han runt till alla och tackade enskilt, såna lärare görs bara inte längre.

En hälsning: Hej Uffe, fölååt men ja kona it leta vara tå ja råka sii dähä siidon :)
Tom Nybäck

Henrik Smulter, Högstadiet i Petalax, Malax

En motivering: Du kunde konsten att berätta om vad som helst och du fick det att låta intressant. Även om du skulle ha hållit en tretimmarslektion i gräsklipparens historia så skulle vi ha lyssnat med lika stort intresse som då du undervisade om första eller andra världskriget. Varje dag man fick ha en lektion med dig var en dag man hade något att se fram emot. Du fick många elever att bli intresserade av historia, även om de annars inte skulle ha varit det.

Ett minne 2011-2014: Kan fortfarande inte förstå hur någon cool och respektabel lärare som du hade oss att se filmen Pearl Harbor, den var ju sämst.

En hälsning: Keep up the good work Henrik! Och fortsätt vara en lika bra förebild som du var för mig. Du e bäst!

Åsa Sourander, Kyrkbackens lågstadieskola, Karleby

En motivering: Hon såg varje elev. Hon var snäll och hade tålamod. Hon hade alltid tid och hon kunde förklara så man förstod. Hon verkligen brydde sig om oss.

Ett minne cirka 1981-1985: Åsa hade alltid benvärmare och träskor.

Edgar Stenbacka, Sursik högstadium och Pedersöre gymnasium, Pedersöre

En motivering: I högstadiet var man nästan lite rädd för honom men när vi sedan fick honom som klasslärare i gymnasiet och vi hade blivit lite äldre så förstod man att han har en fantastisk humor. Hans citat får mig fortfarande att skratta då jag tänker tillbaka. Ibland var de lånade och manipulerade och ibland var de nog hans egna. Edgar var bestämd, rättvis, inspirerande och framför allt hade han glimten i ögat.

Ett minne 1991-1994: Edgar berättade en gång om de franska influenserna på det svenska samhället under 1700-talet och hur allt skulle låta franskt inte minst då det gällde parfymer och dylikt. "Inte hade det gått att sälja någon parfym med namnet hajuvettä från Heinävesi på den tiden"

En hälsning: Tack Edgar för att du fick oss att skratta (tyst) under dina lektioner. Efter gymnasiet märkte jag till min häpnad att jag helt ovetande hade lärt mig ganska mycket historia. Tack för att du också ställde upp för oss som valde att rycka in i militären mitt i studentskrivningarna då tillfälle gavs 1994.

Kaj Staffans, Korsholms högstadium, Korsholm

En motivering: Han tog allt med ro och hade enorm humor. Behövde aldrig höja på rösten, det räckte med en blick så visste vi att det var dags att lugna ner sig.

Ett minne från 1995: Alla vitsar han berättade när klassen blev för stökig och vi inte orkade med matematiken, då satte han sig ner och berättade vitsar och historier... precis som högstadieungdomar ska tas.

Eivind Still, Jakobstads Samlyceum, Jakobstad

En motivering: Matte fysik kemi var kul tyckte vi alla! Vi fattade inte då hur lyckliga vi var då vi hade så kiva lärare.

Ett minne 1965: Han smälte svavel i ett provrör på katedern, hällde sen på ett vattenbad och drog sen upp plastiskt svavel som tuggummi och skojade med det. Själv blev jag sen kemiingenjör. Det var Eivinds förtjänst.

En hälsning: Hej Eivind! Du förstod oss fåniga snorvalpar minst lika bra som du begrep dej på att konstruera segelbåtar!

Barbara Strand, Vörå samgymnasium, Vörå

En motivering: Jag tycker att Barbara Strand är alla tiders lärare eftersom hon, medan hon kan vara sträng och respektingivande, samtidigt har ett väldigt empatiskt och gott inre. Hon är förståelsefull och ser sina elever som de människor de är. Hennes personlighet är vad som gör henne så älskad. Men det är inte allt. Hon tar även sitt arbete som lärare seriöst. Med sitt välbelästa huvud och kunnande kämpar hon för alla elevers rätt rätt till utbildning; såväl de mer begåvade som de mindre begåvade. Hon ger inte upp. Lyckas inte Barbara Strand lära ut en sak, ja då lyckas nog ingen annan heller. Tack än en gång Barbara Strand för min möjlighet att ha haft dig som lärare. Det var en ära och ett oförglömligt minne!

Ett minne 2014-2017: Det är inte minnena som givit mig mitt goda intryck. Snarare är det helhetsbilden. Helhetsbilden av hur Barbara Strand är som person och vad hon gjort för mig och alla andra elever. Därför vill jag inte reducera henne till en enskild händelse eller minnesbild. Hellre vill jag ära henne i hennes helhet, och tacka än en gång för allt! Det var en trevlig tid. Känslan av en god tid i gymnasiet är därför mitt bästa minne. Ett minne som Barbara Strand i mångt och mycket bidragit till!

Sture Sunabacka, Oxhamns skola, Jakobstad

En motivering: Sture kunde lära ut matematik systematiskt och pedagogiskt. Han ledde in vårt lärande med lätta exempel som successivt blev svårare. Utan att vi visste om det hade han lett in oss hur vi skulle tänka. Detta sätt att lära ut kanske låter enkelt men det är bara en sann pedagog som klarar av det.

Ett minne 1997-2000: Jag hade svaga resultat i matematik från lågstadiet. Jag brukar säga att Sture fick mig att tänka logiskt. Jag kommer ihåg hur han också verkade bli glad när jag första gången lyckades riktigt bra i ett matematikprov.

En till motivering: Sture var ganska sträng och det är egentligen först efteråt som jag förstått hur bra lärare han var. Han klarade av att hålla disciplinen i en annars väldigt stökig klass, något som alla lärare inte klarade av i högstadiet. Han fick alla att förstå matematiken på ett enkelt sätt.

Ett till minne 2007-2009: Sture lärde hela vår klass matte på 8:an och 9:an i högstadiet då hela vår klass var väldigt mycket efter alla andra jämnåriga i skolan pga att vi inte blivit lärda rätt tidigare. Sture fick mig att förstå matten och tycka att det var roligt att räkna! Det var en viktig grund för att lyckas med matematiken även i gymnasiet.

Christer Sundback, Högstadiet i Petalax, Malax

En motivering: Helt lysande i sin pedagogik! Kunde förklara samt inspirera eleverna att fördjupa sig samt engagera sig i ämnet! T.o.m. elever med uppenbara kognitiva problem fick insikter i dessa för en tonåring abstrakta ämnen, nämligen fysik och kemi! Alltid villig att hjälpa och lära, fanns alltid till hand för djupare diskussioner i ämnet, toppen lärare! Har säkert satt grunden till åtskilliga personers fina framtida prestationer samt doktorstitlar inom vetenskapen!

Ett minne från 1994-97: Hade ofta med sig sticksömmar som han arbetade med exempelvis under övervakning av prov, kul grej.

Carola Sundqvist, Korsholms Gymnasium, Korsholm

En motivering: För att hon är så varm och go, vill alla väl och ser en som hela personen man är och inte bara eleven med sina prestationer. Älskade också hennes imitationer och "rollspel" för att beskriva situationer och exemplifiera!

Ett minne 2013-2016: En av de första lektionerna jag hade med henne då hon skulle förklara hur vi gick till väga då vi var klara med en viss uppgift, detta genom att "rollspela" en måttligt motiverad elev och säga med lagom munter ton och bred dialekt - 'får mam fara tå man ha laga?', klassiker!

En hälsning: Heja dej, fortsätt som du gör för det gör du bäst!

Johan Sundqvist, Korsholms högstadium, Korsholm

En motivering: Kärleken och känslan för musiken visades så tydligt i varje ton på pianot och varje leende då en låt lyckades. Han tog in alla, oavsett om man var bra på musik eller inte. Han lyckades få en högstadiekör på närmare 200 personer att sjunga ett fyrstämmigt medley i 40 minuter på skolavslutningen, och det är inte det lättaste då en stor del bara valt musik som tillvalsämne för att det inte innehöll lika mycket läxor som tex något språk. Han lärde människor som inte vågade öppna munnen att sjunga och visade att de kan vara duktigast i klassen bara de vågar.

Ett minne 2008-2011: Jag minns den djupa respekt för honom jag fick då det gick upp för mig hur otroligt mycket jobb han gör på sin egen fritid. Skolavslutningarna med lååånga medleyn han arrangerat och alla övningar där hela kören var inträngda i musiksalen och inte en kvadratmeter av golvet var ledigt. Och Johan som stod och log åt alla - det var lycka.

En hälsning: Du är en stor inspiration både för mig och för många andra. Du gav alla en chans att glänsa och din talang är häpnadsväckande. Jag fick ha dig igen ett år i gymnasiet på Övis musiklinje och jag kände att glädjen och kärleken till musiken kom flödande tillbaka. Tusen tack för fyra år med dig som lärare!

Anita Svels (tidigare Glader), Vörå samskola, Vörå

En motivering: : Hon var bra, ungdomlig och vacker.

Ett minne från 1961:Efter första läsåret med finska skulle jag få villkor. Jag berättade åt Anita att det skulle vara bättre för mig att fara till sjöss och prata finska än att gå och läsa villkor på sommaren. Anita tycke likadant och gav mig en femma. Sen klarade jag mig något sånär med finskan.

En hälsning från Sven-Erik: Tack för att du var så duktig och insåg vad som var bäst för mig.

Lena Sågfors, Kronoby gymnasium, Kronoby

En motivering: Lena verkligen brann för sitt ämne och det smittade av sig på oss! Under dom två filosofikurserna jag läste i gymnasiet öppnades mina ögon för ett helt nytt tänk. Filosofi var annars inte (iaf då) känt för att vara ett omtyckt ämne. Och vilken iver hon hade när hon fick prata om det hon kunde så bra! Även om vi inte kunde mycket om filosofi fick hon oss att känna att vi visst kunde, och framförallt lärde hon oss mycket. För övrigt kommer jag nog inte ihåg så många filosofer eller deras teorier... Hehe. Men kurserna väckte ett stort intresse. Och något Lena i alla fall lärde mig var att ifrågasätta, reflektera och debattera på ett bra och konstruktivt sätt. Lena lyssnade alltid på alla, krävde motiveringar och försökte sätta sig in i våra tankesätt. Lena delade med sig mycket och var väldigt empatisk och verkligen hörde oss, vilket vi verkligen behövde i den åldern.

Tror att Lena, för mig iaf, lade grunden för ett intresse och ett visst tankesätt som jag tror har haft stor betydelse för bl.a.mitt yrkesval.

Ett minne 2006-2008: Jag minns att du sade till oss, mitt i värsta studentskrivningshetsen att "jag vet inte om jag borde säga såhär, men vet ni, de spelar inte så stor roll va ni skriver i studentskrivningarna, för de minns man inte om 10 år". Och oj, vad vi behövde få höra det då. Hur vi behövde att någon såg hur trötta och slitna vi var och gav oss lite tröst.

10 år senare kan jag säga: att detta var total sanning. Och budskapet förmedlar jag i denna dag även vidare åt andra prestationsprinsessor och prinsar.

En hälsning:
TACK! Du gjorde stor skillnad!

Maria Sämskar, Cronhjelmskolan, Larsmo

En motivering: Maria är alla tiders lärare, och rektor, eftersom hon alltid såg alla. Hon hade en ängels tålamod och var alltid rättvis.

Ett minne 2007-2010: Det är väldigt få morgnar Maria inte stått vid huvudingången eller gått runt i korridorerna för att hälsa varje elev god morgon. Hon kunde allas namn och frågade alltid hur man hade det.
Hon är även den som fick mig intresserad av svenska språket och dess grammatik.

En hälsning: Tusen tack Maria!

Linnéa Tallgård, Kronoby lågstadium, Kronoby

En motivering: Linnéa Tallgård var en engagerad och glad lärare som lät alla elever vara sig själva och utvecklas i egen takt. Det var roligt att gå till skolan och lära sig nya saker med Linnéa.

Ett minne 1976-1978: I lågstadiets 3:e klass var det svårt att stava förrän och fastän. Linnéa satte upp orden ovanför tavlan och täckte ibland över -än. Vid prov täckte hon över hela ordet men de hade fastnat i minnet. När vi skulle lära oss en svår psalm till julfesten så visualiserade hon den på tavlan och med inlevelse gick igenom bilderna medan vi sjöng. Det var roligt att sjunga en psalm!

En hälsning: Jag har alltid beundrat dig som lärare och önskar att nyblivna lärare kunde se dina metoder.

Fredrik Tast, Murick Skola, Nedervetil

En motivering: Vi hade Fredrik Tast som lärare i Nedervetil/Murick på 1950-1960 talet. Det han lärde oss har fört oss genom livet och sitter kvar för all evighet. Han var på alla sätt före sin tid .Vi högaktade honom som lärare.

Kalle Teir, Axxell Lappfjärd, Kristinestad

En motivering: Jag har under mina år fått undervisning av många av de lärare som har blivit uppräknade på denna lista och jag måste i ärlighetens namn påpeka att ingen av de lärare jag nånsin haft ens har kommit i närheten av samma klass som Kalle Teir och den övriga fantastiskt fenomenala personalen vid Axxell Lappfjärd. Aldrig tidigare har mina ögon bevittnat en lärare med en så starkt brinnande passion för sitt yrke. Om det finns någon som är bättre så är det bara löjligt...

Ett minne 2012-2016: Kalle har en väldigt bred repertoar av kreativa inlärningsmetoder och förmågan att ge varje elev den tid och det rum som behövs för att alla ska få lära sig och få utvecklas så mycket som möjligt. Monumentala äro de positiva energier och de synnerligen motiverande krafter som han runt sig sprider! Utöver detta så är det frågan om en gosse som har en kolossal kunskapsbank till sitt förfogande och en extraordinär kompetens som överskrider alla måttstockars och mätstickors maximalkapaciteter. Dessa förmågor har han fått till följd av livstids erfarenhet och dedikation.

En hälsning: Det är en ära att ha fått spendera tid vid Axxell Lappfjärd. Hela personalen är värda en ofantligt stor eloge för sitt hårda arbete och för sin dedikation. Ni har berikat tillvaron för väldigt många elever under årens lopp. Jag har aldrig känt mig så hemma i en skola som under mina år i Axxell Lappfjärd. Jag hoppas innerligt att skolan får vara kvar under många många år så att det ovärderliga arbetet ni gör får fortsätta. Länge leve Axxell Lappfjärd!

Inga-Lill Till, Gymnasiet i Petalax, Malax

En motivering: Inga-Lill undervisade i engelska och franska med stor passion och ambition. Hon hade en positiv inställning till oss elever och såg till att uppgifterna var mångsidiga och motiverande. Tillsammans med henne reste vi till London och fick upptäcka så mycket mer än man kan göra genom en textbok. Hon blev också vald till Årets lärare (minns ej vilket år) och var noga med elevrespons och elevernas delaktighet. Hon är en förebild för mig i mitt yrke som lärare.

Ett minne från 2001-03: Jag hade en period i mitt liv då jag kände mig lite vilsen och var allmänt omotiverad, trots att jag tyckte om att gå i skolan. Inga-Lill såg att jag underpresterade och bad mig stanna kvar i klassen för att berätta vad hon såg och uppmuntrade mig. Det kommer jag inte att glömma. Jag glömmer inte heller hennes kännspaka ljud av klackar i korridoren - då visste man att lektionen just ska börja.

En hälsning: Tack Inga-Lill för din fina insats som lärare! Det har säkert krävt hårt slit och stort tålamod. Vi är nog många som minns dig med tacksamhet.

Per-Erik Timrén, Sursik skola, Pedersöre

En motivering: Per-Erik Timren var rektor i min högstadieskola. Jag var svårt sjuk en längre period men tack vare rektorn, som var väldigt empatisk, kunde vi ordna undervisningen så det fungerade trots sjukdomen. Han såg människan bakom frånvarotimmarna och var mån om att jag skulle få mitt läsårsbetyg och slippa gå om. Jag är tacksam än idag!

Ett minne från 1990-talet:
"I Finland har vi läroplikt, inte skolplikt" var de ord han sa när vi diskuterade hur jag skulle göra för att lyckas få mitt betyg trots sjukdomen. Allt går att ordna om man har hjärtat på rätt ställe.

Stefan Törnqvist, Björkö lågstadium, Korsholm

En motivering: Stefan hade ett sånt inre lugn och kunde få vem som helst att lyssna. Har inte haft en lärare som kunde mäta sig med Stefan sedan jag hade honom i årskurs 3-4. Trots min ringa ålder minns jag honom med värme än idag och alltid nu som då råkar jag på honom och lugnet finns ännu idag.

Ett minne 1992-1994: Då vi hade projektet "vi ska rädda vår miljö". Vi pysslade och jag lärde mig hur viktigt det var att faktiskt värna om den miljö vi har. Minns särskilt då vi stod samlade i gymnastiksalen och ropade "vi ska rädda vår miljö" för full hals. Stefans röst hördes högt och det gjorde att man ville ropa ännu högre.

En hälsning:
Tack Stefan för att du gjorde ett bestående intryck på mig. Det gör dig till den bästa läraren jag nånsin haft! Njut av pensionen, det är du värd!

Mona-Lisa Ulfvens, Töjby lågstadieskola, Närpes

En motivering:Lugn och harmonisk. Balanserad och god pedagog.

Ett minne 1981:Boken Ronja Rövardotter kom ut. Du högläste boken för oss. Jag gick i fyran. Det är mitt absolut bästa skolminne!
Du var alltså en pedagog före din tid! Ny forskning visar på att högläsning är viktigt och skall ges tid.

Anders Wahlberg,Yrkesakademin i Österbotten, enheten i Närpes

En motivering: Anders var inte bara en gymnastiklärare , utan också en slags mentor och hela skolans uppmuntrare och personen man alltid kunde tala med. Själv hade jag aldrig några svårigheter i Yrkesakademin men jag vet att dom som hade alltid kunde tala med Anders om allt.

Han var en person som var engagerad i skolans alla delar och man kunde se hur han också dagligen skojade med sina kolleger och skapade en god atmosfär runtomkring sig. Han var väldigt mån om att alla skulle delta aktivt i gymnastiken och påpekade hela tiden att för att orka med ett yrke så måste man ha sin kropp i skick.

Ett minne 2011-2014:Till exempel när vi varje tisdagsmorgon kl 7:30 for till ishallen för att träna. (Vi hade något som kallades för Ishockeylinjen , ett tillval för alla som ville spela och träna extra utöver egna träningar)
Anders var alltid med och tränade och uppmuntrade oss med olika utmaningar och deltog också själv i dom. Efter och under träningarna pratade han med oss om vardagen och var väldigt intresserad av hur vi mådde och att vi hade det bra i skolan. Han var alltså inte bara en lärare utan också en helt vanlig person. Han var med oss på gymmet och gjorde träningsprogram åt oss och vägledde oss att få bättre fysik. Han lärde oss att respektera varandra som människor och var en förebyggare mot dålig hälsa genom till exempel prata om det negativa med alkohol och tobaksrökning.
Anders Wahlberg var en lärare som verkligen lämnade intryck på mig.

En hälsning: Tack Anders för dom 3 åren jag fick ha dig som lärare. Du motiverade mig i mina studier och efter varje morgon som vi var på Ishockeylinjen så kände man sig verkligen redo för dagen. Jag tror att nästan alla som jobbade och studerade på enheten i Närpes dom åren kan instämma i vad jag säger. Jag önskar dig all lycka med ditt nuvarande jobb och allt gott i framtiden! :)

Ingemo Westö, Cronhjelmsskolan, Larsmo

En motivering: Ingen var så bra på att fånga klassens uppmärksamhet som Ingemo. Hela klassen satt knäpptyst och följde med trots att vi inte var den tystaste klassen på övriga lektioner. ;) Man märkte att hon verkligen brann för sitt ämne.

Ett minne från 2004-07: Historietimmarna blev veckans favoritlektioner tack vare Ingemo. Förutom hennes brinnande intresse för historia så hade hon alltid glädjen och humorn med.

En hälsning: Du var fantastisk på att berätta historia. Du blir alltid nämnd när vi i något kompisgäng pratar om bra lärare vi haft. Tack för dina roliga lektioner och din härliga humor.

En till motivering: Därför att Ingemo har glimten i ögat och för att jag aldrig träffat nån som är så lämpad för att arbeta med högstadieelever. Lektionerna i historia och samhällslära var de enda lektionerna som jag alltid väntade på. Ingemo fick mig att inse hur viktigt det är att kunna sin historia och sitt ursprung.

Ett minne från 2003-06: Svårt att välja endast ett. Men jag minns en grej från sjuan. Tror att vi hade haft henne i en hel period och hon ville att vi skulle ge skriftlig feedback. Nån elev i klassen var emot den idén eftersom hen trodde att Ingemo skulle känna igen handstilen. Då log Ingemo mot oss alla och sa nåt i stil med att "vet du vad, jag undervisar alla elever i denhär skolan och det finns ingen chans att jag kan lära mig 250 (tror vi var ungefär så många elever då) olika handstilar". Minns också när hon berättade om hur tv:n i hennes barndomshem fungerade (de hade kanske två kanaler och det tog minst 5 minuter att värma upp tv:n). Vi satt mest och gapade, tydligen hade våra egna föräldrar aldrig berättat för oss om den tidens tv-apparater.

En hälsning: Tack Ingemo för din humor, för att du orkade berätta och förklara och för dina kartor och bilder/skisser i proven (dina prov var alltid överlägset roligast). Tack för att du lärde oss att alltid rösta i val, namnen (och ordningsföljden!) på Finlands alla presidenter och tack för att du gjorde högstadiet så mycket roligare.

Stig Westerberg, Sursik skola, Pedersöre

En motivering: "Western" är en levande legend. Han kunde inspirera, var godhjärtad men samtidigt av den gamla stammen så han höll ordning i klassen bara med att vara. Sådana lärare finns det inte längre! Han hann ha flera generationer av Pedersöre-elever.

Ett minne 1980-talet:"Western" var inte bara en bra lärare, utan också en lysande berättare. Efter ett helt år av gnäll lyckades vi övertala honom att, på den sista kemilektionen på våren, berätta spökhistorien om "Sophie". Kemisalen var utan fönster, och när han släckte lamporna var det kolmörkt i rummet. Så satte han sig på katedern och började berätta, ackompanjerat av det rytmiska dunset av en fyra mål-klubba som han slog i golvet med jämna mellanrum. "Sophie" hade träben... Berättelsen tog en timme, och vi som var med glömmer garanterat aldrig detta!

Håkan Wiklund, Kronoby högstadium och gymnasium, Kronoby

En motivering: Han var mycket kunnig och undervisade mångsidigt, alltid utan att behöva så mycket som kasta en blick på läroboken. Det mest fantastiska var hur han verkligen uppmuntrade elever och fick även dem som inte var vana att få positiv respons, att göra sitt bästa och därmed få mer uppmuntran. Han kunde föra in elever i en positiv cirkel. Alltid principfast, lugn och rättvis. Jag är så glad över att ha fått ha Håkan som lärare!

Ett minne 1989-1995: En flicka svimmade plötsligt under lektionen och det blev oroligt i klassen. Håkan lyckades omedelbart lugna ner alla med sitt lugna och handfasta sätt. Lektionen kunde snart fortsätta. Jag var så imponerad!

En hälsning: Tack Håkan att du höll fast vid att rätt ska vara rätt, och var öppen med allt du lärt dig. Speciellt den artikel du under studietiden hade skrivit till Hbl (om jag minns rätt), öppnade upp så mycket. Att du delade med dig av dig själv är underbart! Du kom också alltid ihåg att uppmuntra! Tack!

Pia Valkeakari, Vasa övningsskolas lågstadium, Vasa

En motivering: Hon är så positiv och glad och ser styrkan i alla elever istället för svagheter. Hon har en naturlig auktoritet trots att hon inte alls är sträng eller höjer rösten, men ändå lyckas hon skapa lugn och arbetsro i klassen.

Ett minne början av 2010-talet: Min son hade de första klasserna svårt att sitta tyst och koncentrera sig på sina uppgifter och det kom ständigt negativ feedback om hans uppförande och att han störde arbetsron i klassen. Men då han fick Pia till lärare svängde det med en gång. Han blev som en helt annan pojke i skolan och det har fortsatt så sen dess.

Håkan Vikström, Kronoby Gymnasium, Kronoby

En motivering: En otroligt gripande retorik - en fantastisk berättare. Historien blev verkligen levande genom Håkki och hans brinnande intresse, breda och djupa kunskap för historia.
Han gav oss en punkt i historien att utgå från och rota våra liv och framtid i. Så många gånger i livet har jag haft glädje av vad jag lärde mig under Håkkis lektioner och haft förmånen att dela med mig mina kunskaper till andra.

Ett minne från 90-talet: Vi satt ibland rent av framåtlutade på stolskanten och lyssnade för att inte missa ett ord. Håkki gjorde det så spännande, värst var ifall lektionen tog slut mitt i en extra intressant berättelse och vi måste vänta till nästa vecka för att höra resten.

En hälsning: Stort tack för all kunskap och för att du delade den med oss på ett så fantastiskt sätt!

En till motivering: Min historielärare Håkan Vikström var en otroligt begåvad berättare. Och han är det fortfarande även om han numera är pensionerad från arbetet som historielärare.
Håkan lyckades entusiasmera även den mest trotsiga elev för allt från grekisk mytologi, spanska armadan till atombomberna över Hiroshima och Nagasaki. Bara genom att lyssna till honom lärde man sig det, och lite

Allan Virtanen, Vörå samgymnasium, Vörå

En motivering:En god pedagog och med sin breda kunskap en jätteviktig inspiratör. Vi var väl alla lite smått rädda för "Virtanen", då han som rektor hade en ganska totalitär ledarstil, åtminstone ur elevperspektiv sett. Allan ställde krav, både på den individuella studieinsatsen och på att upprätthålla skolans rykte. Man skulle bete sig och föra sig! Allan undervisade också i biologi och geografi, och de lektionerna hör till de som inspirerat mig i mitt yrkesval. Hans ledartil återspeglades väl också på lektionerna, det var ordning och reda minsann, men allt som oftast kom det ett skämt eller en kommentar med glimten i ögat.

Ett minne från 1990: Jag kommer speciellt ihåg en lektion i fördjupad biologi som handlade om huden som organ. Allan ritade en klassisk tvärsnittsskiss på halva tavlan, berättade och fyllde på vartefter med hudens lager och olika strukturer. Jag tänkte "Wow! Så enkelt och vackert det är. Och så skicklig han är!" Han var en utomordentlig tecknare på det planet, och jag är ännu idag avundsjuk på hans teckningstalanger!

En hälsning: Jag läste i en tidningsintervju en gång att Allan ångrar lite att han var så sträng rektor och lärare. Jag håller inte alls med. Ledar-/lärarstilen passade åtminstone mig perfekt och jag uppskattar till fullo din hängivna insats! Du har verkligen varit med och stakat ut vägen för mig i mitt yrke.

Sofia Virtanen, Topeliusgymnaiset, Nykarleby

En motivering: Hon är den personen som helt har ändrat min syn på de finska språket. Jag hade som många andra ungdomar planer på att flytta utomlands så att jag inte skulle behöva använda eller lära mig finska. Sofia fick mig sakta att inse att jag kan lära sig finska på ett roligt sätt. Stämningen i klassen var alltid glatt, även ifall någon glömt att göra läxan. Hon tog vara på de positiva och höll atmosfären på topp.

Ett minne 2010-2013: Sofia hämtade en låda från sitt skåp under en av våra första lektioner. Jag har har aldrig i livet känt mig så rädd i mitt liv. På lådan stod det Alias, ett sällskapsspel där man ska förklara ett ord med andra ord för sitt lag som då skulle gissa. Vi skulle såklart spela brädspelet på finska och det fick mig att vilja sjunka ner genom jorden. Jag hade aldrig pratat eller ens försökt göra fungerande meningar på finska. Jag minns att mitt första ord var bacon. Sofia stod bredvid och hörde säkert den värsta beskrivningen av bacon på finska men sade på ett genuint sätt att jag gjorde bra ifrån mig. Något som jag då behövde höra för att inte kasta in handduken helt. Just dessa gånger, då vi tvingades använda finska men på ett roligt sätt fick mig att släppa loss och våga använda språket, fastän de jag sade inte var korrekt.

Ett annat minne är då Sofia sade att hon förväntar sig att alla skriver finska i studentexamen, ingen skillnad om man tar det som obligatorisk eller som extra. Hon gav oss den där extra klacksparken, motiverade oss och även avdramatiserade händelsen ifall man inte skulle klara provet. Om jag minns rätt så satt hela min klass tillsammans och skrev finska i gymnastiksalen, detta tack vare Sofia.

En hälsning: Tack Sofia för alla skratt och bra undervisning som du har gett mig och så många andra. Du vet att finskan är ett svårt språk att lära sig och försökte göra det lättare med en glad och humoristisk stämning!

Från att vara livrädd att prata finska till att ta steget och våga är till stor del din förtjänst. Tack vare dej pratar jag nu flytande finska i jobbet, inte felfritt men ändå mer än vad jag någonsin hade trott att jag skulle göra! Att välja Nykarleby som plats att studera visade sig vara ett av mina bästa beslut!

En till motivering: Sofia var den typen av lärare som alltid såg sina elever, hade god pedagogisk förmåga och som alltid skapade god stämning i klassrummet. Man kunde alltid räkna med att Sofia skulle lyssna om man hade frågor eller bekymmer, hon fanns alltid där helt enkelt.

Ett till minne 2008-2011: Mitt i min panik och ovisshet av vad jag skulle studera efter gymnasiet så inspirerade Sofia mig till att studera finska. Efter mycket peppande och många diskussioner så sökte jag till finskan vid ÅA och idag är jag utexaminerad med ämneslärarbehörighet i finska! Tack Sofia!

Carl-Olof Åbonde, Yrkesakademin, då Vasa/Brändö Nu:Korsholm

En motivering: Han hade kunskapen att nå oss ungdomar som inte tog skolan så seriöst, han såg oss eller iallafall mig för den vi var och inte för vad vi presterade i böckerna, han såg väl i just mig att jag kunde och ville arbeta men hade allt annat i fokus för det mesta. Vi lärde oss inte bara ur böckerna utan också från hans livserfarenheter. Många lärare kanske är bättre på själva ämnet men att berätta de så alla förstås och så faktiskt alla lyssnar är en helt annan talang som han bemästrade.

Ett minne 2001-2004: När jag gick i Yrkesakademin hade jag allt annat än skolan i fokus,
trots de såg han (läraren) förbi det och försökte hjälps mig.
Jag fick ju förstås inte skolan färdig under utsatt tid, utan fick under de kommande åren efter beväringstiden försöka reda ut skolan.
Han hjälpte mig mycket och fast han inte hade de ämnen, till slut, inte utan hans hjälp fick jag skolan färdig och ett avgångsbetyg, mycket tack vare honom.

En hälsning: Tack Calle!
Sku it ha vaari na utan tiäg!

Peter Åman, Jakobstads gymnasium, Jakobstad

En motivering: En djup kärlek för matematiken och ett engagemang som sträcker sig långt ut över betald arbetstid. Med facit och videon inblandade i kvällslampans sken, men en oslagbar humor (MAD) och en förmåga att förenkla komplicerade ting har Peter Åman under sin lärarkarriär utrustat elever, för framtiden.

Ett minne 2015: Alla otaliga gånger man blivit påmind om att man bör sitta och räkna matte, i kvällslampans sken.

En hälsning: En välförtjänt pension väntar och när du, i kvällslampans sken, sitter och filosoferar så ska du komma ihåg att du har gett många elever verktyg för livet. Du har inspirerat och påverkat många fler än du tror, mig inräknat.

En till motivering: Peter var mycket bra på att lära ut matte, han var väldigt förstående och förklarade lugnt och tålmodigt alltid när någon inte förstod.

Ett till minne 2009-2012: Tack vare Peter blev jag motiverad att gå alla mattekurser (kortmatte) i gymnasiet, något jag aldrig hade trott att jag skulle ha lust att göra! Han fick mig att tycka om att räkna till den grad att jag skrev kortmatematik i studentexamen. Bland vännerna kallade vi Peter för "nallebjörnen" för att han var så lugn, förstående och snäll. Jag tror inte jag hört någon säga något dåligt om Peter som lärare.

Christina Åminne, Jakobstads samlyceum, Jakobstad

En motivering: Hon uppmuntrade oss och var en mycket intressant engelska och modermålslärare.

Ett minne 1967: Hon köpte alltid en adventskalender sm vi fick öppna i december.

En hälsning: Tack för att jag fick ha dej till föreståndare i 5 år.

Mikael Österberg, Vörå norra lågstadium, Vörå

En motivering: Mikael såg alla elever i klassen. Var mycket pedagogisk och rättvis. Kunde trollbinda hela klassen endast genom att läsa högt ur en bok.

Ett minne 2002-2004:Alla våra music caféer har lämnat goda minnen. Men även ett kärt minne är när vi hade gymnastik och Mikael ordnade Camp Molloy och hela klassen sprang i skogen, mycket trevligare än vanlig orientering.

Rolf Österblad, Vasa Svenska Lyceum, Vasa

En motivering: Min lärare i Engelska språket gjorde mej till en "språkälskare" med sitt annorlunda sätt att undervisa och tänka. Bort med onödigt grammatikpluggande utan i stället läste vi högt ur The Sunday Times och analysera innehållet. Det gällde att verkligen förstå språket och kunna det rent praktiskt. Han öppnade en helt ny värld för mej.

Ett minne 1964: Han kallades "Frazer" enligt en populär TV-serie på 60-talet. I stället för bokpluggandet lärde han oss att förstå och stödde även de slöaste av busungarna.

En hälsning: Rolf, tack för ett livslångt intresse för alla språk!!

En hand håller i en penna och skriver på en vit mindmap med svart tusch.
Åboland

Här samlar vi lärarhistorierna från Åboland i alfabetisk ordning.

Birgitta Abrahamsson, Åbo svenska samskola, Åbo

En motivering: Alltid inspirerande och fick eleverna att läsa litteratur utöver det viktigaste och obligatoriska. Läser fortfarande inspirerad av hennes engagemang.

Ett minne 1965-1970: Alltid glad då hon kom in i klassen, famnen full av böcker och tankarna fulla av fantasier. Kastade böckerna på pulpeten och undrade vad vi skall göra nu.

En hälsning: En famn full av goda tankar och fin sprakande inspiration. Länge leve du!!

Berit Björklöf, Katedralskolan, Åbo

En motivering: Min historielärare i gymnasiet Berit Björklöf är den lärare som kanske har betytt mest för mig. Hon gav mig nyfikenheten, vetgirigheten och kunskapshungern. Hennes allmänbildning var en källa till inspiration. Trots hennes torra traditionella katederundervisning trollband hon mig och många av mina vänner.

Ett minne 1986-89:Berit hade en torr humor och alla hade en stor respekt för henne. Om någon vid läxförhör svarade att den inte kunde svara på rak arm var svaret ett lakoniskt "böj armen". Mycket tack vare henne valde jag lärarbanan även om jag idag sysslar med helt andra saker. Men folkbildningstanken har jag tagit med mig också i mitt yrke som journalist.

En hälsning:Jag har inte träffat dig sedan vi skildes åt i gymnasiet. Du var inte heller en person som jag hade en nära personlig relation till. Trots det har du betytt mycket för mig. Men det har jag insett först i vuxen ålder.

Stig Forsbacka, Markomby skola, Korpo

En motivering: För att han var synnerligen rättvis! Jag som hade rätt svårt i skolan och blyg var jag dessutom, men han ville framhäva mina starka sidor som få var att läsa innan- och utantill. Så fort det blev tal om att spela teater eller bara uppträda inför publik gav han mig en möjlighet! Mitt självförtroende tilltog och sedan då det var dags att gå ut i världen på egen hand klarade jag av det på ett bra sätt!

Ett minne: Lite som jag beskrev här ovan. Jag minns bra ett tillfälle då jag fick en 4 i ett ämne på betyget på våren! Läraren ville verkligen att jag skulle lyckas ta mig genom skolan på ett så bra sätt som möjligt. Hela sommaren hjälpe han mig att gå upp vitsordet trotts att han i verkligheten bodde långt borta från kommunen då tog han sig tid med att stötta mig i det för migså svåra ämnet. Stor del av semestern tog han av sin egen tid och gav mig behövlig stödundervisning. Jag lyckades höja betyget!

Ann-Charlotte Fröberg, Pargas svenska gymnasium, Pargas

En motivering: Jag tycker att Ann-Charlotte är en av de bästa lärarna jag har haft. Hon diskuterar med eleverna på ett sätt som inte alla lärare gör, det tycker jag om! Hon är också bra på att förklara och berätta.

Ett minne från 2014-17: Jag kommer ihåg en genomgång av en textkompetens-uppsats. Hon gick först igenom vanliga tolkningar och problem i uppgifterna och sen fick vi kolla vanliga fel i våra egna texter. Det var flera saker jag inte förstod så jag bad om hjälp. Hon satte sig ner, läste min text och började förklara. Hon förklarade så bra! Jag tyckte alltid att textkompetensen var svår, men efter den här hjälpen blev det mycket tydligare.

En hälsning: Tack för att du tar dig tid att diskutera med oss! Det uppskattas!

Aarre Helander, Classicum, Åbo Svenska Klassiska Lyceum, Finlands Skola, Åbo

En motivering: Aarre Helander var en enastående människa, som ofta kommer på tal när gamla skolkamrater träffas. Han hade den otacksamma uppgiften att vara religionslärare i en pojkskola, så det fanns gott om förslag till roliga svar på hans frågor. Men han sade aldrig att man svarat fel, utan han resonerade sig fram till hur man kommit till det svaret! Vilket gav insikter av olika slag långt över läroplanen. Han blev rektor och lyckades på ett beundransvärt sätt påverka hela lärarkåren att undervisa efter två motton: Frihet under ansvar och Vi lär inte för skolan utan för livet.

Han blev aldrig arg. Om man blev skickad till rektorn för någon förseelse så kom man ut därifrån med dåligt samvete; inte hade man ju menat någonting illa mot honom;-)

Ett minne 1958-: Aarre Helander blev änkling i flygolyckan i Kvevlax 1961. Han tog det fruktansvärt hårt - och alla, både elever, lärare och övrig personal, led med honom och visade respekt. Jag minns hur vi, några klasskamrater, i november 1963 stod vid Nissens hörn vid torget i Åbo och kollade nyheterna som rullade fram på varuhuset Wiklunds tak. Plötsligt kom en nyhet om att ett flygplan hade störtat i störtat i Mariehamn. Vi blev alldeles skakiga eftersom vi visste att Aarre skulle flyga till Stockholm samma kväll - men vi visste inte om det var med mellanlandning. Också den olyckan var en tragedi - men tack och lov hade rektorn flugit direkt och återvände till jobbet.

Övriga kommentarer: För övrigt fanns det många utomordentliga lärare och personligheter i Finlands Skola; Paul Jansson, Henrik Wrede, Harald Karlsson, Josef Manuel, Beatrice Friedman, Marita Emelaeus, Karin Sonck m.fl. Många med ett personligt engagemang som sträckte sig långt vad tjänsten krävde.

Gunnar Hollsten, Sunnanberg skola, Pargas

En motivering: För att han var rättvis, human, rolig och då han undervisade lyssnade man. Han var en riktig folkskollärare, som visste vad han pratade om med ett brett kunnande. Han kunde berätta otroligt intressant och spännande om något, så att du verkligen lärde dej och lyssnade.

Ett minne 1978: Det finns massor med minnen, eftersom jag hade honom i 3 år. Då han hade biologilektion så gick vi ofta ut för att se naturen. Råkade han hitta en huggorm, tog han upp den i svansen och visade hur en huggorm betedde sej mm. Det var biologi på riktigt!

En hälsning: Du var världens bästa lärare och jag vet att det är många andra som håller med mej om det!

Irma Johansson, Sarlinska skolan , Pargas

En motivering 1998-2001: Irma var en lärare som behandlade alla med respekt. Hon hade humor och var alltid rättvis. Hon undervisade från hjärtat. Även den bråkigaste klassen satt lungt på hennes lektioner. Jag har inget minne av att hon nånsin skulle ha höjt rösten eller blivit arg. Vi ville lyssna på henne då hon så väl beskrev alla historiska händelser.
Hon såg oss, brydde sig om oss. Och nu, många år senare stannar hon gärna i butiken och pratar med sina gamla elever.

En hälsning:Tack Irma för allt! Du har inspirerat mig och jag håller dig som en förebild :)

Åsa Karlsson, Dragsfjärds högstadieskola (nuvarande Dalsbruks skola), Dragsfjärd (nuvarande Kimitoön)

En motivering: Åsa var otroligt engagerande och gjorde historien levande för oss elever genom kakbak och enmansteater - ibland skrek och ropade hon som en arg Napoleon och ibland kom hon inspringande med ett plastsvärd i högsta hugg. Fast man kanske inte kom ihåg alla detaljer om varför Ryssland före revolutionerna kallades en koloss på lerfötter så kom man i alla fall ihåg hur Åsa demonstrerade situationen genom att med dunder och brak svepa ner en stol från en pulpet.

Ett minne, tidigt 2000-tal: När vi lärde oss hur Afrika delades upp av diverse koloniserande Europeiska stormakter i slutet av 1800- och början av 1900-talet hämtade Åsa in en stor plåt mockarutor som hon skurit ut i form av Afrika. Vi fick sedan i tur och ordning säga namnet på ett afrikanskt land, varefter Åsa skar ut en bit kaka ungefär där landet låg. Tycker det var ett mycket bra sätt att demonstrera kolonialmakternas girighet och ignorans.

En hälsning: När folk frågar mig vad som väckte mitt intresse för historia så är det dig jag nämner.

Marianne Kulp, Pargas svenska gymnasium, Pargas

En motivering: Marianne var egentligen inte en lärare utan skolans rektor, men jag anser att hon verkligen förtjänar ett omnämnande. Trots att hon var rektor och i allmänhet inte undervisade var hon verkligen inte frånvarande från elevernas vardag. Dörren till hennes kontor stod alltid öppen, och man kunde alltid få råd och svar på frågor hos henne. Marianne var en verklig modersfigur för eleverna då de befann sig i ett skede av livet då de skulle bli allt självständigare. Hon kände till alla eleverna i skolan, och alla bemöttes personligen, även om man liksom jag var någon som kanske inte stack ut så mycket ur mängden.

Ett minne 2009-2012: Det fina med Marianne var att hon var så närvarande även om hon främst undervisade endast nu och då som vikarie. Jag har många små minnen av henne och hennes sätt att vara rektor som har format min åsikt om henne. Till exempel minns jag att hon en regnig och kall dag var orolig för att vi frös då vi kanske blivit blöta på vägen till skolan, så hon berättade att hon har yllesockor på sitt rum om någon vill låna. På sin födelsedag ställde hon en stor korg Mariannegodis vid ingången. En gång på någon sorts samling där både elever och föräldrar var samlade sade hon att föräldrarna gärna får ringa och anmäla om deras barn är sjukt och frånvarande får skolan, och att man då kunde få råd av henne gällande botandet av sjukdomen. Helt gratis. Min mamma var inte helt säker på om hon skämtade eller menade allvar. Marianne kollade igenom alla elevernas kursplan för att se till att ingen hade glömt något. Alla blanketter, papper och annat viktigt skulle helst ges till henne personligen så de säkert kom fram. Hon var som en muminmamma som såg till att alla hade det så bra som möjligt, och hon var ytterst mån om att gymnasiet skulle vara en plats där alla trivdes. Och det anser jag att hon lyckades med.

Marianne gick i pension året efter att jag blev student. Jag är glad över att just hon var rektor då jag gick i gymnasiet eftersom jag anser att sådana människor som hon är sällsynta. Dock är jag ganska säker på att även hennes efterföljare är en lysande rektor, eftersom även hon var en riktigt riktigt bra lärare.

En hälsning:
Hoppas du har det riktigt bra! Jag och säkert alla andra på min årskurs uppskattade dig verkligen!
Läs mera om Marianne här!

Marjaana Laaksonen, Åbo Akademi, Åbo

En motivering: Marjaana var alltid glad och positiv. Hon fick alla att aktivt studera spanska. Stämningen i klassen var lugn och trevlig. Marjaana var (och är?) en mycket skicklig lärare i spanska!

En hälsning: Tack vare dig lärde jag mig spanska; som vidare har öppnat ett oändligt antal spännande och intressanta dörrar i mitt liv!

Svante Lundgren, Pargas Svenska Gymnasium

En motivering: Svantes egna intresse och iver över ämnena han lärde ut smittade av sig så pass mycket att även den skoltröttaste eleven vaknade upp och ville höra vad han hade att berätta. Han är ett praktexempel på att lärarens egna intresse och engagemang har en otroligt stor roll i hur eleverna ställer sig till ämnet. Fantastisk lärare!

Ett minne 1994-1996: Svante tog oss ofta med på exkursioner till olika religiösa samfund så att vi fick bekanta oss med dem 'live' och ställa frågor. Han var aldrig rädd att på dessa tillfällen själv ställa knepiga frågor till värdarna, vilket även lärde oss att man på ett civiliserat sätt kan diskutera meningsskiljaktigheter även i svårare frågor.

En till motivering:
Svante hade en så väldigt djup och bred kunskap!! Han hade förmågan att väcka vårt intresse genom sitt sätt att undervisa. Han gjorde religions- och psykologilektionerna väldigt intressanta! Svante kunde det här med retorik, han hade konsten att få andra att lyssna på honom och kunde verkligen konsten att tala.

Ett till minne 1994-1997:
Finns många små roliga minnen, det var kul på Svantes lektioner och jag vill minnas att vi på många lektioner på sätt eller annat berörde människans sexualitet. I våra häften skrev vi ofta upp definitioner av olika begrepp och begreppsdefinitionerna skrev Svante alltid upp på tavlan direkt ur huvudet. Aldrig någonsin hade han ett papper i handen eller en massa nerskrivet på OH-filmer!

En hälsing:
Tack, du är en fantastisk och ödmjuk pedagog och människa!Läs mera om Svante här!

Eeva-Leena Luotero-Mervineva, Skärgårdshavets högstadieskola, Korpo

En motivering: Hon hade inte skillnad på elever, alla var viktiga för henne. Hon var lugn och lyssnade på sina elever.

Ett minne 1995:En gång bad hon om förlåt. Jag undrade varför och då svarade hon. Jag ropade åt dig igår utan orsak, det borde jag inte ha gjort. Jag själv hade ingen aning om att hon hade ropat åt mig :)

En hälsning:Tack för att du alltid stöttade mig i alla skolarbeten. Och att du alltid hade tid att lyssna på en. Jag tror om alla lärare vore som du hade vi inte några större problem i skolan. Tack Eemu

Raimo Mattsson, St Olofsskolan, Åbo

En motivering: Raimos sätt att lära och berätta gav liv åt ett annars ganska allvarligt och "ocoolt" ämne, och gjorde att även de mest bångstyriga i klassen intresserat följde med på religionsgimmarna. Hans härliga humor och förståelse för oss pubertala och vilsna tonåringar gör att jag och mina klasskamrater än idag minns honom som en av de bästa lärarna någonsin!

Ett minne från 2002-05: Raimo undervisade inte bara i religion, utan även i musik. Vi spelade instrument och "musavisa", och för en blyg liten tonåring som jag var det otroligt skönt att äntligen få vara bra på någonting! Det var dehär musiktimmarna som väckte mitt intresse för musik och fick mig att börja spela gitarr!

En hälsning: Raimo, du var en av de få vuxna som vi unga tonåringar kände att verkligen förstod oss! Du lyssnade på oss och diskuterade med oss som att vi var jämlikar, och inte bara jobbiga "teinin" (vilket vi med all säkerhet också var). De tidiga tonåren är en jobbig tid, och då behövs vuxna som du som ungdomar känner att de kan lita på och ty sig till. Tusen tack för att du är den du är!

Henrik Mecklin, Våno Skola, Pargas

En motivering: Henrik var en rättvis och respektingivande lågstadielärare, med stort hjärta och medryckande humor. Han lärde oss samarbeta som grupp och hittade i varje elev något han kunde skryta på oss för. Han vågade bjuda på sig själv och brydde sig om att alla klarade sig bra och trivdes i skolan. Trafikjokertävlingar och stafettkarnevalen var Henriks bravurnummer för att bygga laganda inom klassen. Om man inte själv var med och sprang i stafettkarnevalen så fanns det alltid en viktig uppgift som tidtagare under träningar eller som hejarklack, så att vi alla kunde vara med på ett hörn. Fastän jag själv kände mig ganska utanför och var mobbad under hela min skoltid så har jag ändå många fina minnen från lågstadietiden, speciellt från årskurs 5 och 6 med Henrik som lärare. Jag är mycket tacksam att även min 8 år yngre syster hann ha Henrik i åk 5 och 6 före han gick i pension.

Ett minne från 1999-2001: I flera olika omgångar hade några av åk 5 och 6 elever sammanställt en sketch eller liknande program inför morgonsamlingen vi hade en gång i veckan. En av våra favoriter var ur ett gammalt manus, en kort humoristisk sketch med en tankspridd man och hans frustrerade hustru. En viss replik användes nu och då i helt andra sammanhang, vilket fick hela klassen på gott humör.
Så, en elev går upp till katedern med matteboken i handen för att fråga hjälp av Henrik. Han låtsas som han inte märker att denna elev står där och väntar på att få hans uppmärksamhet, så eleven pickar honom försiktigt på axeln, varefter Henrik tittar upp förvånat och utbrister "E du här nu igen du ditt hästskrälle?", och hela klassen, inklusive eleven som gick upp till katedern, brister ut i gapskratt.

Kenneth Nygrén, Kimitonejdens högstadieskola, Kimito

En motivering: Bland ett gäng lärare som var inrutade i sina gamla system, eller bara uttråkade av tonåringar var Kenneth aktivt intresserad av sina elever, han tog upp aktuella frågor och drog ett skämt då och då. Lektionerna i modersmål var de mest inspirerande och läroboken kom vi grundligt igenom vid sidan om och med hjälp av andra aktuella saker.

Ett minne 1991-1993: Kenneth lagade minnesregler för ordklasser av små skämt, valde ut recensionsböcker enligt elevens intresse och kunskapsnivå utan att man kände sig utpekad och uppsatsämnena var spridda så att alla kunde skriva om något som berörde dem själv. Det konkreta blir helheten, känslan av att som elev ha lärarens respekt och intresse.

En hälsning: Glömmer aldrig hur du berättade på skolans morgonsamling om din sons dramatiska födelse, hoppas ni har det bra!

Övriga kommentarer: I högstadiet var " tänka själv" och att ha åsikter om allt möjligt viktigt och bland annat diskussioner om uppsatsämnen och böcker vi recenserade minns jag ännu. Val av recensionsböcker var från Kenneths sida väl genomtänkt, vi läste böcker som väckte tankar och satte spår, även så att vi inspirerade varandra. Läste om min första recensionsbok (570 sidor) igen nu 25 år senare.

Susanne Nygård, S:t Olofsskolan, Åbo

En motivering: Susanne verkade strikt och tålde inget trams eller dumheter, men hon var rolig så det förslår. Hon fick svenskans grammatik att bli hejdlöst rolig, även för dem som inte riktigt orkade med skolan. Hon uppmuntrade mig i mitt skrivande och hjälpte mig hitta min egen röst, vilket jag är otroligt tacksam över. Hennes långa listor med krav på vad en presentation måste innehålla hjälpte mig och många andra att komma över vår scenskräck - det var ju faktiskt ganska roligt att stå där och berätta om någonting man verkligen brydde sig om. Det var aldrig tråkigt att gå till Susannes timmar.

En till motivering 2010-2013: När min klass gick ut nian hade Susanne som var vår klassföreståndare skrivit ett brev åt hela klassen, med en rolig och retsam personlig rad åt varje elev. Vi skrattade så vi vred oss när hon läste upp det, och mindes alla inside jokes som uppstått de senaste tre åren.

En hälsning: Tack för allt, Susanne! Du är och förblir en personlig förebild för mig, med din fantastiska stil, attityd och förmåga att inkludera alla och göra även det tråkiga roligt.

Paul Nylund (Nylle), Pargas svenska samskola, Pargas

En motivering: Nylle var magister i biologi- och geografi, en skicklig och hängiven pedagog som hade en stor förmåga att intressera sina elever. Jag hade honom bara i biologi. Han var så intresserad av sitt ämne att han skrev egna kompendieböcker eftersom nyare forskning inte fanns i läroböckerna. Cellen, DNA och RNA var på tapeten inför studentskrivningarna. Han var så inspirerande att biologi blev mitt favoritämne och det kunde jag studera som biämne senare. För elever som gick under mig var han också geografilärare och dem inspirerade han att se sig om i världen och åka på interrail.

Ett minne 1970-1973: Nylle var en speciell/originell lärare. När han kom in i klassen stannade han vid dörren och kastade in dagboken på katedern. Jag minns inte att han skulle ha missat en enda gång!

Folke Rosenberg, Pargas svenska gymnasium, Pargas

En motivering (1992-1995): Han undervisade i lång matematik och lång fysik och det var ibland saker som jag hade svårt att förstå på egen hand men han var alltid väldigt bra på att förklara och lyckades alltid göra också svårförståeliga saker förståeliga. Han var också trevlig och avslappnad, det var lätt att fråga honom om det var nåt man undrade över.

Helena Schmidt, Träsk Skola, Houtskär

En motivering:Hon såg alla elever som individer och var rättvis och sträng. Sakkunnig och inspirerande!

Ett minne från tidigt 2000-tal: Hon väckte intresset för många inom såväl musik, bildkonst, matematik och modersmål. Hon hade nya ungdomliga cd-skivor i klassen och hon var väldigt insatt i barn- och ungdomslitteratur.

En hälsning:
Tack! Du är än i dag en stor inspirationskälla för mig och mitt arbete som lärare.

Joakim Stoor, Kimitonejdens skola, Kimitoön

En motivering: Jocke var min stora inspiration i skolan, han trodde på oss elever då vi själva inte gjorde det, allt han lärde oss tog han ner till en nivå som alla klarade av att förstå. Matematik hade inte varit min starkaste sida i lågstadiet men plötsligt blev det ämnet jag var bäst i och gillade mest, tack vare Jocke.

Ett minne 2013-2014: Jag minns så väl när några i klassen inte förstod hur man skulle räkna med x och y. Då frågade han med vad vi ville räkna med i stället och då svarade någån med katter och hundar. Då ritade han kattor och hundar på tavlan och det blev väl roligt men då förståäog allihopa.

Birgitta Vikström, Cygnaeus, Åbo

En motivering: Jag hade en lågstadielärare som såg varenda en av sina elever. Vi var 32 stycken på klassen. Hon ingav oss trygghet genom att bl.a. ha klara och tydliga rutiner samt bekräftade var och en av oss. Den som hade det svårare hjälpte hon extra mycket utan att det skulle ha gett ett intryck av att hon favoriserade någon.

Ett minne 1980-1984 :Det fanns en kille i klassen som hade det socioekonomiskt tufft och hon tog sin an honom på ett härligt sett. Detta minns jag starkt iom att vi som barn talade om detta och var glada över det. Hon visade konkret att alla är lika värda och älskade, oberoende av vad.

Henrik "Muskeli" Wrede, Katedralskolan i Åbo, Åbo

En motivering: Han var/ära en inspiratör, fick alla att lyssna. Han var så passionerad i sin biologi. Jag hade också turen att ha honom som grupphandledare. Han är nog Finlands motsvarighet till David Attenborough.

Ett minne från 1995-97: Oj, det finns många. Han anammade faktiskt rollen som David Attenborough nångång och gick ner på knä för att visa något. Hans buss tog oss till många ställen, vi gjorde utflykter med den. Han hade alltid historier om allt möjligt att berätta, hans antika diaapparat tillsammans med hans historier var magiskt.
En hälsning: Muskeli, tack för att du är du. Du lärde oss så mycket mer än "bara" biologi och geografi.

En till motivering: Han var så snäll och rolig. Man kunde lita på honom. Han berättade så bra så biologin blev intressant. Han blev lätt lite generad också. Hade honom också som bilskollärare.

Ett till minne 1973: När jag hade min andra körlektion i bilskolan var två tanter påväg över en skyddsväg och jag stannade. Tanterna stannade också. Så plötsligt bestämde sig tanterna för att gå över iallafall och jag för att köra, det var nära att jag körde över tanterna och Muskeli fick tvärbromsa. Då sa han bara "hoppsan, det tänkte gå tokigt".

Mikael Örnberg, Pargas svenska gymnasium, Pargas

En motivering: För Örre är en lärare som ärligt bryr sig om sina elevers liv, mående och inlärning. De bästa matte, fysik, kemi, hälso och framför allt livslärdomarna kommer bland annat från Mikael Örnberg.

Ett minne från 2015-16: Det finns två olika minnen av Mikael. Det första är när Örre kom till skolan på sin lediga 60 årsdag för han inte ville att vi skulle missa en viktig lektion.
Det andra är när han berättade om ditt beslut att totalt byta bransch och bli lärare. Inspirerande och lugnande att även den bästa läraren skolat om sig och bytt yrkesbana. Det lärde mig att det är okej att göra om då det gått på tok.

En hälsning: Tack för du gör naturvetenskaperna begripliga, tipsar om en hälsosam livsstil och är så underbar, bryende och inspirerande!

Hand med penna över pappersark med matematikuppgift. Miniräknare.
Åland

Här samlar vi lärarhistorierna från Åland i alfabetisk ordning.

Anders Casén , Ålands lyceum, Mariehamn

En motivering: Anders har en stark förmåga att skapa intresse för samhällskunskap. Han har lagt en grund för flertalet elever att skapa karriär inom statsvetenskap och ekonomi. Hur han lyckas följa upp hur tidigare elever lyckats och dela med sig av deras framgångar för att motivera eleverna är ett under. En fantastisk historieberättare som drar verkliga paralleller till både historiska och aktuella händelser under tiden man benar igenom kurslitteraturen.

Ett minne 2014:
Jag minns hur jag första lektionen med Anders i mitt huvud redan bestämt mig att samhällskunskap bara var ett tråkigt ämne man bara måste komma igenom. Men ack så fel jag hade. Genast efter lektionen förstod jag att det var inom detta område jag ville ägna mitt liv.

En hälsning: Tack för att du motiverat mig och många andra elever genom åren. Du har satt spår i många vilket du säkert märkt när du följt upp hur det gått för utexaminerade studenter.

Yvonne Geelnard, Kyrkby Högstadium, Jomala, Åland

En motivering: Yvonne kom som nyutexaminerad lärare i engelska och svenska och vår rätt så yviga och vilda klass fick henne till klassföreståndare 1986. Hon var rätt bestämd men utrustad med ett lyhört och tålmodigt sätt som genast vann vår respekt och oj, vad vi gillade lektionerna med henne. Hon hade humor, glimten i ögat och brann för sina ämnen. Hon såg oss alla, och talade till oss mer som jämlikar än som yngre elever. Det var exakt det vi behövde!

Ett minne 1986-1988: Vi avslutningen i nian samlade vi elever och gav Yvonne en Aalto-vas som vi fyllde med rosor, jag förstod nog inte då hur otroligt mycket jag skulle sakna henne. Hon är min största inspirationskälla när jag nu själv är lärare i engelska och svenska!

En hälsning: Yvonne dog i Tsunamin i Thailand 2004 men minnet av henne lever kvar och jag tänker på henne ofta! Tack Yvonne för att du inspirerade mig till att bli lärare!

Ragul Lundin, Godby lågstadium, Godby och Torp Eckerö, Åland

En motivering: Hon har genom årtioenden tagit om hand sina elever och varit så mycket mer än bara en lärare.En extra mor åt elever med specialbehov.En varm människa som fostrat generationer av vilsna barn, till ansvarstagande vuxna människor.

Ett minne 1994:Ragul var inte bara en lärare utan en vän, ett stöd, en extra mamma åt en vilsen liten grabb.
Ragul var den som jag rymde till en sen kväll och gick 30km för att besöka när livet kändes jobbigt och hemmaförhållandena var dåliga. Hon tog mig an som sin egen, och även andra i klassen.
Härliga minnen om hur vi hade klassträffar ute i hennes hus på landet. Där vi fick vara uppe länge och ha kuddkrig. Fiskeresan hon ordnade åt oss.
Ragul var även den som trodde på mig, och fick mig att tro på mig själv. Det var hon som såg till att jag kunde lämna specialklassen och återgå till en "vanlig" klass. Hennes omsorg och sätt att vara har haft en stor påverkan på mitt yrkesval till Närvårdare. Omsorg var ordet, mer, så ofattbart mycket mer än bara en lärare. En vän, en ledsagare.
Under åren har vi haft kontakt nu som då. Utväxlat kort och hälsningar. Det är vi många av hennes föredetta elever som haft!

En hälsning:Du fick mig att inte bara tro att jag klarar av mer än jag tror. Du fick mig att även Göra det. Du gav min barndom ljusglimtar och gjorde mig till en mera ödmjuk och varm person. Tänker ofta på dig! Kram!

En till motivering: För att hon såg mig och är den enda läraren som med äkta hjärta och själ och stor omsorg fanns där för mig då jag blivit mobbad i övriga skolor. Hon var rättvis. Den enda lärare jag idag minns med kärlek och glädje. Den enda läraren som hjälpte mig med min dyslexi.

Ett till minne 1997: Hon hjälpte med kärlek och glädje oss i klassen vi var ca 10 som led av dyslexi. Vi i klassen hade även alla varit med om mobbning vilket gorde att vi hade en bra sammanhållning. Den enda läraren som fanns där och såg en som person och som gorde allt för att hjälpa och stötta mig. Den enda läraren som fick det dom som var svårare för mig att lära mig pga av dyslexin verka enkelt. Klassresan till Uppsala finns ännu i minnet.

En till hälsning: Älskade Ragul! Om du läser detta så vill jag av hela hjärtat tacka dig för den underbara läraren du var! Med kärlek och äkta omsorg och att du såg mig har gort att jag alldrig glömt bort dig!! Du finns ofta i mina tankar!

Dan Nordman, Ålands Lyceum, Mariehamn

En motivering: Historia läraren från gymnasiet. Jag lyckades inte memorera namnet på gubbarna eller årtal. Däremot vet jag hur historien hänger ihop, varför världen ser ut som den gör idag. Förståelse för olika kulturer och människor. Det har hjälpt mig mycket under mina 9 år i arbete utomlands.

Ett minne 2004: En helt otrolig historieberättare. Varje lektion är ett kärt minne, vilken annan lärare kan man säga det om?

En hälsning: Tack!

Skolelev skriver "glad sommar" på en tavla i skola.
Västnyland

Här samlar vi lärarhistorierna från Västnyland i alfabetisk ordning.

Markus Ahlfors, Ekenäs gymnasium, Raseborg

Jag tycker att Markus Ahlfors är alla tiders lärare eftersom han var och är allt det en bra lärare skall vara. Han var sträng och avslappnad, rolig och seriös - allting på samma gång. Han hade bra kontakt med oss elever, och var också samtidigt själv lätt som elev att ta kontakt med ifall det var någonting man funderade på. Markus hade en förmåga att locka fram - och tillåta - spontana skratt i sina annars ordnade och (någorlunda) sansade grupper. Markus var rättvis, vänlig och förstående. Sist och slutligen var han också en sådan lärare som fick sina ämnen (främst historia, men också samhällslära och religion) att verka attraktiva och intressanta även för dem som kanske inte hade dem som sina favoritämnen. Markus undervisning var varierande och rolig, ofta med inslag av givande och öppen diskussion. Markus var duktig på att visa att det finns någonting av intresse för var och en i vart ämne.

Ett minne 2010-2012:Det är kanske mer ett allmän än konkret minne, men Markus fungerade som grupphandledare i min grupp i gymnasiet och jag kommer nog alltid att vara glad för att det var just han som innehade den rollen just då. Vi var ett antal blyga och osäkra nyblivna gymnasieelever från olika skolor, men jag upplevde att Markus gjorde under för att skapa en avslappnad och trygg gruppgemenskap där alla trivdes och vågade vara sig själva, och där det alltid var nära till skratt. Vi var många som sörjde att Markus slutade undervisa i EG innan han fick sätta mössorna på våra huvuden under studentdimissionen.

En hälsning: Hej Markus, och tack för en fin gymnasietid samt inspirationen. Det var du som i hög grad påverkade mitt val av studieriktning. / Blivande ämneslärare i historia och religion

Åsa Bergholm, Karis Svenska Högstadium, Raseborg

En motivering: Åsa var alltid den bästa, snällaste och roligaste läraren i skolan. Hon hade den där auran som gjorde att man alltid gjorde sitt bästa.
Åsa var finskalärare. Hon talade i princip aldrig svenska på timmarna, men även om man, som jag, inte var väldigt bra på finska så förstod man vad hon sade.
Åsa uppmuntrade mig alltid att prova nya saker, att våga använda finska trots att jag inte kunde väldigt bra. Även om man misslyckades så kunde hon vrida på det så att det kändes som en seger.
Hon såg till att varendaste en elev fick den exakta mängden stöd och chanser hen behövde för att lära sig. Och det lyckades.

Ett minne 2017: Jag minns en gång just före sportlovet på 9:an. Jag hade övat ordentligt varje kväll i en vecka före ett finskaprov som vi hade haft dagen före. Jag skulle på resa och trots Åsas rekordsnabba provrättnings tid så skulle det gå 2 veckor innan jag fick reda på mitt resultat. Jag hade kämpat för att få en 8 i ett prov och jag kände att den höe gången så kanske jag hade lyckats.
Det var på rasten när Åsa var rastvakt. Jag gick förbi henne och hon ropade efter mig. Hon frågade om jag ville veta mitt resultat (med ett stort leende på läpparna ännu till {hon hade alltid det men ändå}).
Jag kunde lite gissa vad hon tänkte säga. När hon berättade att jag fått 8- i provet så ville jag dansa av lycka.
Före jag hade Åsa vågade jag aldrig tala finska, nu gör jag. Allt tack vare henne.

Ulf Eriksson, Höjdens skola, Raseborg (Tenala)

En motivering: Han förstod att vi förstod en del. Satte sig in i hur vi tänkte och kände. Ofta satte han sig ner med oss och vi talade om olika samhällsfenomen och saker som skrämde oss. Rolig och klok. Han såg mig.

Ett minne 1991-1993: Jag minns att du hade en rosa-randig tröja :)

En hälsning: Tack för att du såg oss alla. Du bevisade att man inte måste vara super "hård" för att få förtroende som lärare.

Ia Gröndahl, Sjundeå svenska skola, Sjundeå

En motivering: Ia fick mig att tro att också jag kunde vara bra på gymnastik. Även om jag kom sist i mål och inte kunde hoppa lika långt eller högt eller kasta lika bra som de andra fick hon mig att våga försöka i alla fall. Hon fick mig att våga börja friidrotta och pröva på olika sporter på fritiden även om mina resultat till en början var usla. På lektionerna rådde en varm stämning och ingen kände sig någonsin som en förlorade.

Ett minne 2000: När vi spelade brännboll eller fotboll brukade Ia alltid säga att det blev 17-17. Först brukade det laget som trodde sig ha vunnit protestera, men efter ett tag lärde vi oss att spela bara för spelandets skull och strunta i resultaten. Hon brukade också alltid säga "jag fryser om dina armar" om någon var för lättklädd, vilket kändes som att hon brydde sig så mycket om oss att hon själv frös om nån av oss hade för lite kläder. Jag brukar använda samma fras med mina egna elever.

En hälsning: Jag vet inte vad du gör nuförtiden, men jag hoppas att du har fortsatt inspirera elever och fått dem att våga försöka.

Boris Grönqvist, Svenskby folkskola, Tenala

En motivering: Han var en lärare som ingav respekt samtidigt som han kunde vara stödjande och kamratlig med en hel del humor.

Ett minne 1957-1958: Sång och musiklektionerna var trevliga, då Boris efter ”de obligatoriska” övningarna tog sin gitarr och vi fick sjunga populära schlagers i stil Tulpaner från Amsterdam m.m. Vi fick också möjlighet att uppträda i lokalradion med Gärdebylåten. Under rasterna deltog han i mån av möjlighet då vi på fullaste allvar tävlade i ”koddboll”. Ett bevis på den kamratliga stämningen var då vi hade gymnastiklektion och det hade kommit mycket lössnö. Vi ”stora, starka” pojkar kom överens om att vi skulle kasta Boris i snödrivan vid en överenskommen signal. Han genomskådade oss och det blev i stället vi som flög i snödrivan.

Han drog också i gång folkdanslaget och var mycket engagerad i ungdomsföreningens verksamhet med teater och övriga aktiviteter. Till sillsupéerna som arrangerades, lyckades han samla två amatörorkestrar som skötte dansmusiken vid träffarna. Han var ju en rutinerad musiker och hjälpte dem på traven.

En hälsning: Jag är mycket glad över att jag under senare år har haft förmånen att träffa Boris under trevliga förhållanden och hoppas det blir många fler träffar.

Thea Holmström, Karis svenska högstadium, Karis

En motivering: Hon var en person som man kunde vända sig till oberoende vad man hade för problem, både skolmässigt och privat. Hon var en lärare som fick även dom mest livliga eleverna att känna sig hemma i skolan, hon var som en mamma för hela klassen

Ett minne 1997-2000:Det finns så många minnen av henne att det är svårt att peka ut ett, vi hade en oförglömlig klassresa till Sverige för att nu nämna något.

En hälsning:En hälsning kunde väl vara att tack för allt du gav till oss som klasslärare och klassföreståndare, vi alla på klassen trivdes med dig och kommer nog aldrig att glömma bort vår extra mamma.

Nisse Kevin, Lappvik, Tenala

En motivering 1970-1971: Han hade en otrolig förmåga att få ut det bästa av alla elever.

Magnus Lindberg, Prästkulla skola, Tenala

En motivering: Mange, ja, han gjorde varje lektion intressant och rolig. Det var roligt att komma till skolan, precis varje dag! Han visste vad han gjorde o var inte "bara" en lärare för oss utan också en god vän och fanns där för oss. Humor fanns det också gott om! Det kändes lessamt att sluta lågstadiet, och förlora honom som lärare.

Ett minne 1996-1997: Ja, finns många. Men det vi kanske minns bäst, är nog då vi lurade dig på din födelsedag. Köksan kom och sa att du hade ett telefonsamtal uppe i lärarrummet, och du rusade upp. Haha! Snopet kyttade du in i klassrummet pånytt då du märkte att det var ett skämt, o då ställde vi oss alla upp och sjöng för dig!

En hälsning: Hoppas allt är bra med dig, och att du kanske också har nått gott minne från de åren, o inte bara våra bus!

Mats Lindberg, Axxell Utbildning AB Karis, Raseborg

En motivering: En bra och tålmodig människa med glimten i ögat som fick alla i gruppen att förstå alla nya saker som vi lärde oss när jag studerade till Merkonom

Ett minne 2014-2016:Snäll, empatisk och tålmodig.

En hälsning: Fortsätt och vara den du är så fler som är hungriga att lära sig nya saker lär sig det samt tack för en bra undervisning samt engagemang då du undervisade min grupp

Sture Lindholm, Ekenäs gymnasium

En motivering: Sture var inspirerande och otroligt kunnig i de ämnen han undervisade i, dvs. historia och samhällslära. Han krävde en del, men det är just så som en bra lärare bör vara för att studerandena ska lära sig. Dessutom bör Stures engagemang gällande diverse utlandsresor nämnas.

Ett minne 2009-2012: Under timmarna föreläste Sture för studerandena, och dessa skulle sedan själva anteckna det de ansåg vara väsentligt. Dessutom hölls ofta muntliga förhör på hemläxorna. Jag gillade detta skarpt, det bidrog till att jag lärde mig en hel del.

En hälsning: Tack för att du varit en så bra lärare! Jag uppskattade dig mycket. Önskar dig en riktigt skön sommar.

En till motivering: Sture hade en otrolig förmåga att engagera och intressera sina elever. För att eleverna skulle kunna gestalta faktan kunde han t.ex. plötsligt börja dela upp klassen i ett feodalsamhälle med någon som kung o.s.v. vilket gjorde att man kom ihåg allt bättre.Han var passligt sträng, krävde en hel del men gav 1000 gånger tillbaka. Otroligt många L i bl.a. historia har han haft en stor del i. Han spelade en enorm roll i skolans x-antal utlandsresor, och att få åka på dem var nog en alldeles speciell höjdpunkt i gymnasiet.

Ett minne från 2013-16: Jag minns första gången jag satt i hans klassrum med min basgrupp. Vi hade börjat i gymnasiet några dagar tidigare och satt alla i tystnad inför vår första historielektion. Så kommer Sture in och gör sitt trademark, d.v.s. smäller fast dörren till klassrummet med en grym smäll. Han skrämde nog lite livet av mig som första intryck. Senare märkte man vilken fantastisk lärare han var.

En till hälsning: ack för allt Sture! Du väckte ett stort intresse för historia i mig. Jag må bara säga att Ekenäs gymnasium aldrig i mina ögon vore det samma utan dig.

Benita Lindström, Ekenäs gymnasium, Raseborg

En motivering:Benita satte alltid in hela sitt hjärta i sitt jobb och hon gjorde så mycket mer för oss studerande än hon hade behövt. En starkt inspirerande lärare som alltid var lika glad. Dessutom förberedde hon oss extremt bra för studentexamen från första början.

Ett minne från 2013-16: Hon ordnade ett övningstilfälle för oss före studentexamen där vi fick känna på hur det skulle vara att skriva sen på riktigt, för att ta bort nervositeten. Hon hade då tagit med ett stort fruktfat för att muntra upp oss.

En hälsning:: Stort tack för all den tid och energi du spenderat på oss!
En till motivering: Benita satsade så otroligt på sitt jobb. Hon lyser av glädje då hon får undervisa franska (även hälsokunskap och tyska). Vi var ett litet gäng på endast 5 flickor i min franskagrupp men ändå hade vi alltid lektion, trots att jag tror hon bara fick halv lön då vi var så liten grupp. Benita är alltid välförberedd och har så mycket egna erfarenheter att dela med sig av, t.ex. då om Frankrike. Hon lyckades verkligen inspirera mig.

Ett minne från 2013-16: Benita var alltid så glad och sprallig, aldrig på dåligt humör inför en lektion. Jag minns bäst då vi skulle skapa en egen film på franska, en väldigt rolig och givande uppgift. Sedan spelade hon upp filmen framför hela skolan. Hon var alltid stolt över oss och vad vi åstadkom.

En till hälsning: Tack Benita för tre härliga år! Hoppas din lärarkarriär fortsätter många, många år så att så många elever som möjligt får vara med om din undervisning. Du är toppen!Läs mera om Benita här!

Ove Molander, Ekenäs Gymnasium, Raseborg

En motivering:Han var alltid på gott humör, och hans kärlek till ämnet (matematik) lyste igenom i små, roliga anekdoter och detaljer som krydda i lektionerna. Varje lektion var inspirerande och inlevelsefull, och han gjorde sitt bästa för att vi skulle få konkreta tips att jobba vidare med.

Ett minne 2009-2012Jag har alltid velat bli lärare, och under gymnasietiden mognade tanken om att bli ämneslärare i just matematik, hans ämne. När jag frågade honom om jag skulle bli mattalärare sade han "Nej, det vill du inte bli!" med glimten i ögat. Idag är jag utbildad ämneslärare i matematik och fysik.

En hälsning:Stå på dej! När förändringens vindar blåser måste man stå stadigt och stå för det man tror på. Vi behöver fler blommor i matematiken!

Peter Nordlund, Ekenäs högstadieskola, Ekenäs/Raseborg

En motivering: Peter är en lättsam men även bestämd lärare. Var viktig med att alla syntes. Uppmuntra elever att prestera men hade även förståelse för "jobbiga tonåren". Peter var som en extra pappa, kunde dra roliga vitser men även vara strikt.

Vår klass var allt annat än lätt, men Peter var en av de (få) lärarna som fick oss att ta fram den där bättre sidan. Han såg oss alla som individer, de som hade de lättare fick mer krävande uppgifter och de som hade de svårt gav han mera tid åt."begärde inte att elefanten,ormen o fågeln skulle bestiga berget på samma sätt". Detta har fått mig att inte hata matematik utan tvärtemot tycka om matematik. Och har även lärt ut hans sätt att lära till andra vilket även öppnat ögonen för matematik för de som inte haft den som lättaste språket.

Ett minne 2001-2004:
Minnena är många men några är väl när han lärde oss finska på sitt sätt, läs Göteborgare pratar finska :)

Andra minnen är eviga ishockeysnacket, Sverige-Finland men visst finns de minnen då han stackarn hamna kasta ut några av oss tjejer då vi var för vilda o fick ta värsta "pappa samtalet med oss efteråt" eftersom enligt oss hade han ju behandlat oss så fel

En hälsning: Tack Peter för att du stod ut med oss alla o såg oss för de vi var. Du e en av de fina minnena jag har kvar från högstadiet.

Roger Nyström, Karis-Billnäs gymnasium, Raseborg

En motivering: Roger var min grupphandledare i gymnasiet men han hade alltid tid att lyssna och brydde sig om sina elever dessutom var han väldigt kunnig inom sitt område.

Ett minne från 2014-18: En gång jag kom ti skolan och alla andra lärare hade gett upp hoppet om att jag någonsin skulle bli student men han trodde på mig och stötta mig in i de sista och på tre år var jag färdig.

En hälsning: Fortsätta jobba på samma sätt så kommer många elever fortsätta kämpa

En till motivering: Roger är utan tvivel den bästa läraren som någonsin undervisat i Karis. Han kan sin sak medan han samtidigt har humor.

Ett till minne 2013-2016: Roger undervisar i precis alla ämnen jag hatar än idag men sätter han undervisade på lärde mig mycket. Ett exempel är en matematik lektion. Jag var som vanligt omotiverad och bitter på livet då Roger skulle introducera ett nytt sätt att räkna ekvationer då han röt till och sade: "Försök". I det ögonblicket blev man givetvis lite snopen och arg men det var i det ögonblicket jag förstod att man inte kan vara bäst på alla ämnen, dock kan man alltid göra sitt bästa.

En till hälsning: Tusen tack Roger för ett tappert försök att lära en person matematik (fastän hen gnällde varenda en lektion). Jag vågar inte säga att jag lärt mig så mycket av själva ämnet du lärde ut men jag lärde mig att aldrig ge upp.

Mikael Olin, Karis-Billnäs Gymnasium, Raseborg

En motivering: Skola och studier hade aldrig varit min grej förrän Mikael anställdes som lärare. Även om han var den mest flummiga och excentriska läraren genom tiderna så gjorde han varje lektion till någonting speciellt. Han väckte mitt brinnande intresse för psykologi, fick mig att inse att jag verkligen KAN om jag vill och lärde mig lite jävla anamma. Tack vare Mikael kommer jag i höst börja studera just det jag alltid drömt om.

Ett minne 2014-2015: Mikael första dag som psykkalärare vid KBG. Han började sin lektion och sin föreläsning, stannade sig själv mitt i en mening för att "tänka om" och stod sedan och stirrade ut i det tomma intet i någon minut innan han sedan började om från början. Flummigt. Precis som Mikael.

En hälsning: Tack Mikael, för att du var just rätt lärare vid rätt tidpunkt.

Leif Orre, Ekenäs Gymnasium, Raseborg

En motivering: Orre var en otrolig lärare. Även de mest skoltrötta gick på hans lektioner för de var roliga och intressanta. Tack vare honom kommer jag ihåg massor från biologin.

Ett minne 2001.2003: Oj, det finns så många positiva minnen av Orre! Han var en lärare som aldrig behövde höja rösten. Ett roligt minne var när han undervisade oss om mitokondrier. Då tog han tavelsvampen, höll i den med båda händerna ovanför huvudet och hoppade jämfota genom hela klassrummet för att visa hur mitokondrier såg ut och rörde sig.

En hälsning:Hej Leif!
Du är den bästa lärare jag har haft och du är en lärare som alla som gått i Ekenäs Gymnasium under den tid du jobbade där kommer ihåg. Alla jag talat med har bara positiva minnen av dig och din undervisningsstil. Du är orsaken till att många orkat ta sig genom gymnasiet. Tack!

Torsten Rabb, Västerby skolan Mauriz Hesinger Folkskola, Raseborg

En motivering:Vi lärde oss alla ämnen med en trygg och varm hand.Räkning var det jag lärde mig så att jag har haft det änkelt i alla dessa år.

Ett minne 1960-talet:Han var ung men bestämd. Alla måste lyda, och vi lydde. Alla vi barn tyckte om honom

Åke Rosenlöf, Karis svenska högstadieskola, Karis

En motivering: Engagerad, kunnig. God disciplin men med en värme som kändes trygg. Brydde sig om oss som de unga vi var! En fantastisk man, som var militärutbildad, och kunde levandegöra historieämnet på ett sätt jag aldrig annars upplevt!

Ett minne från sent 80-tal: Han hoppade upp på katedern och visade med armarna hur man styrde stridsvagnar. Kunde mima blicken hos ledare som med psykiskt våld slog ner på andra, svagare. Alltid etiken framme. Minns när det var bus i grannklassrummet. Då öpnade han mellandörren och höll "kuri" på båda klasserna!

En hälsning: Du var inspirerande, varm. Gav en trygg stämning med klar struktur och gav historieämnet liv. Återkommer ofta till dina citat! Tack!

Rose-May Sjöberg, Ekenäs högstadieskola, Ekenäs

En motivering: Hon var den enda läraren under högstadietiden som fick respekt av vår oroliga klass. Dessutom var hon mycket bra på att lära och det hon sa fastnade.

Ett minne 2002-2005: Alltid när vi kom in i klassrummet för att ha engelskatimme, skulle vi stå bredvid pulpeten och säga "Goodmorning Mrs. Sjöberg", innan vi fick sätta oss.

En hälsning: Glad sommar!

Charlotte Sjöblom; Ekenäs högstadium, Raseborg

En motivering: Utan henne hade jag nog inte kunnat klara mig på finska så bra som jag gör idag. Hon var inspirerande och krävde att man skulle göra sitt bästa. Hon var även en av de få som klarade av vår väldigt krävande klass.

Ett minne 2010-13: Kommer aldrig glömma NOKPO. Alltså nekande, obestämd mängd, känsloverb och pågående handling med osäkert resultat. D.v.s det som kräver att objektet står i partitiv.

Tommy Sjöblom, Höjdens Skola, Tenala

En motivering: Tommy undervisade i ämnen som kanske var svåra och ointressanta för många: matematik, fysik och kemi. Han gjorde ändå ett otroligt skickligt jobb i att få eleverna att förstå och intressera sig för dessa ämnen. Utan Tommy hade jag och många andra nog inte haft den grund i dessa ämnen som var välbehövlig i gymnasiet. Men det var mer än bara undervisningen, Tommy lyssnade också på eleverna och förde intressanta diskussioner i klassen. Han förstod när eleverna behövde prata av sig om något viktigt eller oviktigt.

Ett minne 2011: Jag minns nog främst alla diskussioner som förts i klassen och den otroliga hjälp man fick i hans ämnen.

Bo Sjöholm, Ekenäs gymnasium, Raseborg

En motivering: Han uppmuntrade och såg även de som inte besatt naturliga talanger i hans ämnen matematik och fysik. Jag uppskattar honom för han lärde mig att tro på mig själv och hade tålamod att ge mig stödtimmar och extra tid då jag var långsammare än andra. Tack vare honom steg mina vitsord markant och jag fick ett intresse för ämnen jag tidigare avskytt och trott att jag aldrig skulle bli bra på. Tack!

Ett minne 2009: Jag minns hur han brukade skämta med oss på lektionerna och gav oss utrymme att ställa frågor. Hans förklaringar var ibland flummiga men då kunde man alltid skratta åt saken.

Mia Skog, Höjdens skola i Tenala, Raseborg

En motivering: Mia Skog lärde mig laga mat, utökade mitt intresse för biologi och var en rättvis lärare. Hon höll koll på de som var bråkiga men glömde ändå inte bort de som var mera lugna. Hon var en frisk fläkt som inte hade långt till skratt och med ett självförtroende som behövs när man ska lära trotsiga ungdomar. Tack vare henne är biologi fortfarande ett ämne som jag tycker om och också därför har jag fortsatt läsa det efter högstadiet.

Ett minne cirka 2009: Jag minns bäst hennes aura och sätt att vara. Det kändes alltid som att rummet fylldes med energi när hon var på plats.

En kommentar: Överlag är de allra flesta lärare i Höjdens skola under åtminstone 2007-2011 värda en eloge. Bästa historieläraren jag haft (Uffe Eriksson), Tommy Sjöblom lärde mig matematik, fysik och kemi och en duktig handarbetslärare som tog med oss till sybutiker upprepade gånger.

Clas Smeds, Axxell, Karis

En motivering:Clas var den bästa läraren jag någonsin haft, han hjälpte alltid till, hittade på program åt oss och såg till att vi fick en bra undervisning. Vi var en frisör klass på 10 kvinnor, det kunde vara hektiskt och livligt. Det var aldrig ett problem med Clas, han gav oss tid och respekterade oss så han fick även respekt tillbaka. Man lyssnade gärna på honom och hans undervisning var väldigt bra. Bortsett från undervisning så lyssnade han alltid på våra problem och konflikter och löste dom på bästa sätt. Han var väldigt omtyckt av hela vår klass och kan tänka mig att alla skulle skriva under att han är årets lärare.

Ett minne 2011-2014:Lektionstid så gick vi på kaffe, Clas bjöd oss alla. Vi gjorde även utlfykter och fick själv påverka vad vi ville göra vilka dagar.

Läs mera om Clas här!

Jan-Erik Till, Karis Svenska Högstadium, Karis-Billnäs Gymnasium, Karis

En motivering: För att han gjorde varenda en lektion intressant.

Ett minne 1991-1993: Det var väl under de första timmarna vi hade med honom och jag testade gränserna. Jag var allt annat än en juvel på den tiden. Han satte stopp direkt för det. Fick upp mina ögon för historia och det intresset sitter än i denna dag i.

En hälsning: Tack för en kvalitativ och intressant färd genom historien.

En till motivering: Han hade en förmåga att göra varje lektion intressant.

Ett till minne 1991-1993:Han var helt ny i skolan när vi började gymnasiet så vi visste inte riktigt vad vi skulle vänta oss. Många andra lärare visste vi redan från högstadietiden. Jan-Erik visade sig dock snabbt vara inte bara en bra lärare utan han mötte oss som jämlika. Vi respekterade honom och han respekterade oss.

En till hälsning:Det var väldigt nära att jag skulle ha börjat studera historia, nu blev det inte så, men jag är fortfarande historieintresserad, mycket tack vare din undervisning.

En till motivering: Jan-Erik är en engagerad och rättvis lärare som satte ribban högre än vad som förväntas av en lärare. Han bryr sig, lyssnar och diskuterar med eleverna. Han sätter ner även sin fritid o själ i arbetet. Jan-Erik undervisar i samhällslära och historia och har under sina år som lärare i Karis-Billnäs gymnasium lett många bokprojekt där eleverna fått vara med och skriva böcker.

Ett till minne 2005-2007: Jan-Eriks inspirerande och lärorika samhälls- och historielektioner ledde till att jag efter gymnasiet fick upp ögonen för vidare studier i ämnet och började studera samhällsvetenskaper vid Åbo Akademi. Jag kommer ihåg att jag var stolt "författare" då jag fick vara med och forska och bidra till en av böckerna som gavs ut. Jan-Erik har kunskapen av väcka och gjöda elevers intresse för sitt ämne, och det är en särskilt viktig egenskap i en lärare.

En till hälsning: Tack Jan-Erik/Tilli/Janne för alla dina intressanta lektioner! Utan dig skulle jag inte ha valt den studieinriktning jag gjorde, och ha/ha haft de jobben jag har idag. Du sådde definitivt ett frö :)

En till motivering: Tilli har med sitt fantastiska sätt att lära fått både mig och många andra att bli intresserade av historia. Även om jag annars skolkade en del och betedde mig alternativt i skolan, kom jag alltid till historiatimmarna, och de var alltid lika intressanta.

Ett till minne 2006-2009: Tilli hade en otrolig auktoritet och lugn. Även om vi var ett gäng yra gymasieelever som däremellan betedde oss som små barn, blev vi alla tysta och koncentrerade då vi kom in i Tillis klass. Det var där man faktist lärde sig. Dessutom va