Hoppa till huvudinnehåll

G20-demonstration: Ingen förståelse för kravaller

Omfattande demonstrationer och förstörelse i distriktet Schanzenviertel i Hamburg under G20-mötet
Distriktet Schanzenviertel i Hamburg Omfattande demonstrationer och förstörelse i distriktet Schanzenviertel i Hamburg under G20-mötet Bild: AFP / Lehtikuva Schanzenviertel,Hamburg,G20,demonstrationer (samhälleliga händelser),förstörelse

G20-mötet i Hamburg omgavs igår kväll och under natten av fortsatt omfattande kravaller och förstörelse. Omkring 1 500 kravallmakare spred kaos i en hel stadsdel. Våldsamheterna överskuggar mycket av själva mötet, skriver Svenska Yles medarbetare i Hamburg.

Plundrade butiker, brinnande barrikader, svartklädda kravallmakare och tungt beväpnade poliser.

Så såg det ut på fredag kväll i Hamburgs Schanzenviertel, ett område som redan länge har fungerat som hemvist för stadens autonoma proteströrelse.

Brandmän släcker en brinnande bil i Hamburg den 8 juli under demonstrationerna kring G20-mötet.
Brandmän släcker en brinnande bil i Hamburg den 8 juli under demonstrationerna kring G20-mötet. Bild: EPA/CLEMENS BILAN Hamburg,G20,Tyskland,brandmän,brinnande bil
Vandaliserat skyltfönster i Hamburg
Vandaliserat skyltfönster i Hamburg Bild: EPA/LUKAS BARTH Schanzenviertel,Hamburg,G20,demonstrationer (samhälleliga händelser),förstörelse,vandalism,skyltfönster

I dag ny massdemonstration mot G20-mötet. Här fördömer man gårdagens kravaller.

– De som stod bakom våldet på fredagen är bara ute för att bråka och har inga kopplingar till någon politisk rörelse. Att man plundrar och tänder eld på hemvårdens bilar går absolut inte för sig.

– Vi tar avstånd från allt våld, säger Daniel och han får medhåll av Sara från grupperingen Unga mot G20.

Fredlig demonstration i Hamburg
Fredlig demonstration i Hamburg. Fredlig demonstration i Hamburg Bild: AFP / Lehtikuva Hamburg,G20,demonstrationer (samhälleliga händelser)
Tysk polis deltar i fredlig marsch i Hamburg
Tysk polis deltar i fredlig marsch i Hamburg Bild: EPA/FILIP SINGER Hamburg,G20,demonstrationer (samhälleliga händelser),poliser

– Det är synd att alla demonstranter får ett dåligt rykte. De som tar till våld är en ytterst liten minoritet av de närmare 100 000 människor som protesterar. Egentligen har det inget med protesten att göra, säger Sara.

Men det finns också demonstranter som har mer förståelse för att det ibland kommer till skador.

– Om Deutsche Bank får sitt kontor krossat, så ser jag det inte som någon större förlust. Men att man förstör butiker och bilar som tillhör småföretagare, det är vansinne säger en äldre man som jag träffar vid demonstrationen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes