Hoppa till huvudinnehåll

Livsstilsförändring som 40-årspresent till sig själv

Jenny Belitz-Henriksson yogar på brygga.
Jenny Belitz-Henriksson yogar på brygga.

De flesta småbarnsföräldrar vet hur det är då tiden och krafterna inte räcker till. Då kvällar på soffan med chipspåsen i famnen är det enda man orkar med när dagen är slut.

När bloggaren och författaren Jenny Belitz-Henriksson fick sitt första barn för sex år sedan hade hon inga viktproblem men då dottern de första två åren sov väldigt dåligt började kilona krypa sig på. Sömnlöshet i kombination med choklad och läskedrycker som tillfällig energikick satte sina spår både fysiskt och psykiskt.

- Jag var helt slut. Och så trött på att alltid vara trött. Jag ville verkligen ha ett bättre liv och komma i form – en gång för alla.

Från jojobantare till frukostätare

Trots att Jenny jobbat som idrottsinstruktör i 17 år och därmed har en god grundkondition berättar hon att en 15-20 kilos övervikt ändå är tung att bära. Efter år av jojobantning bestämde hon sig inför sin förtionde födelsedag att ta tag i saken – denna gång på rätt sätt.

- Jag tänkte att ju äldre jag blir desto svårare är det. I slutet av förra året fattade jag således beslutet att komma i form men denna gång utan strikt diet och istället börja förändra mina livsvanor med en liten grej i taget.

Jenny Belitz-Henriksson utomhus.
Jenny Belitz-Henriksson utomhus. Bild: Jenny Belitz-Henriksson

Hon började äta frukost och överlag äta regelbundet och tillräckligt. Från att tidigare ha tränat flera gånger om dagen kör hon nu 3-5 pass i veckan. Vardagsmotion beskriver hon också som effektivt och roligt.

I samband med livsstilsförändringen bestämde sig Jenny och hennes man för att hålla ett alkoholfritt år.

- Alkohol innehåller mycket kalorier. Dricker du några glas vin på fredag kväll orkar du inte springa på lördag morgon. Det har egentligen varit lätt att avstå ifrån.

Drömmen om Stockholm Marathon

De första månaderna med den nya livsstilen var tunga och Jenny kände sig frustrerad över att hon inte fick synliga resultat. Hon bestämde sig för att sätta upp ett mål att eftersträva för att hållas igång. I juni slutförde hon Stockholm Marathon, en stor personlig seger som hon minns med värme och stolthet.

- Före loppet hade jag aldrig sprungit längre än 25 kilometer, så det var verkligen en seger att komma i mål.

Jenny Belitz-Henriksson efter avslutat maraton.
Jenny Belitz-Henriksson efter avklarat lopp. Jenny Belitz-Henriksson efter avslutat maraton. Bild: Jenny Belitz-Henriksson Stockholm Marathon

Ett kilo i taget

Förutom viktminskningen är även den nyfunna energin en seger i sig. Det strålar om henne då hon berättar om hur mycket lättare livet känns nu.

- Visst är det en stor skillnad om man väger tio kilo mindre då man ska springa maraton men det allra största är ändå hur jag i vardagen märker att jag orkar med allt så mycket bättre.

Jenny uppmuntrar alla som önskar gå ner i vikt att inte göra det för stort eller oöverkomligt. Tanken på att man borde banta tiotals kilon kan kännas övermäktig och man ger upp vid blotta tanken.

- Istället kan man fokusera på att banta ett kilo. Sen då det är gjort kan man fundera på nästa. Man måste ha tålamod. Har vikten kommit under flera års tid lär den inte bantas bort i en handvändning. Varje hälsosam handling är ett steg i rätt riktning.

Mer om Jennys livsstilsförändring kan du läsa i hennes blogg.

Mer från programmet