Hoppa till huvudinnehåll

Marica Rosengård vet hur man lyckas bakom och framför kameran

Marica Rosengård
Marica Rosengård Bild: Anthony Ubaud marica rosengård

Nuförtiden har de flesta en riktigt skaplig kamera i sin mobiltelefon i bakfickan men hur ska man göra för att lyckas med sina bilder? Fotografen Marica Rosengård ger tips till sommarens fotosessioner.

Marica Rosengård har en gedigen bakgrund inom modebranschen. Hon inledde sin karriär som modell och är numera en internationellt erkänd modefotograf. För den stora massan blev hon känd som en av jurymedlemmarna i vårens säsong av TV-programmet Toppmodell sökes.

Mycket jobb bakom glassiga bilder

Då man bläddrar i ett glassigt modemagasin och ser en underskön modell posera i en vacker klänning känns det som att det enda som behövdes var någon som kunde fånga stunden. Sanningen är dock en annan.

Marica som har jobbat med både erfarna och nykläckta modeller avslöjar att det bakom varje eterisk modebild finns en stor stab av människor och att det av fotografen krävs spelöga, kommunikation och psykologi.

Skådespelerskan Cecilia Forss fotograferad för modemagasinet Gloria.
Skådespelerskan Cecilia Forss fotograferad av Marica till tidningen Gloria. Skådespelerskan Cecilia Forss fotograferad för modemagasinet Gloria. Bild: Marica Rosengård Cecilia Forss

- Det svåraste är att få modellens kropp att lyda, att hen är införstådd i den vision du har. Där är det avgörande med ett ömsesidigt förtroende för att lyckas. Speciellt med unga modeller som inte har så mycket livserfarenhet kan man behöva lirka lite.

Så lyckas du på foto

Trots att fotograferande i och med mobiltelefonernas intåg har blivit vardagsmat blir många fortfarande obekväma då de ska bli förevigade. Hur får man helt vanliga människor att slappna av och lyckas på bild?

- Mycket handlar om andningen och att slappna av i hela kroppen – och ställa in sin hjärna på att alla älskar en, haha. Använd dina sinnen och föreställ dig något som gör dig bekväm. Då glömmer du bort din kropp och får det där naturliga utseendet och ro i blicken.

Speciellt i semestertider fotograferar man både det ena och det andra. Vad ska man tänka på för att lyckas med sommarbilderna?

- Det viktigaste är att bilden blir tagen. Om tjugo eller femtio har det ingen betydelse om bilden av familjen som åt nypotatis är perfekt, huvudsaken att den finns.

Marica berättar att om man vill få bra bilder så ska man helst inte ta dem mitt på dagen i direkt solljus då det lätt blir för mycket kontrast i bilden. Men även sådana bilder kan räddas med ett hårt svartvitt filter som ger bilden en fransk konstnärlighet.

- För personporträtt är det bäst om du söker dig till ett ställe som flaggar av ljuset uppifrån, t.ex. en balkong. Riktigt bra blir det om det mittemot råkar finnas en ljus vägg som reflekterar ljuset. Det kallas 'open shadow'. och ger ett jämnt och fint ljus för selfies.

Marica Rosengård på gatan med kameran.
Marica trivs både bakom och framför kameran. Marica Rosengård på gatan med kameran. Bild: Paula Kukkonen

Filter eller inget filter?

Det är inte speciellt länge sedan retuschering ännu var dyrt och tidskrävande medan man nu kan göra vad som helst med några klick. I filtrens förlovade tidevarv kan var och en lätt fixa till sin bild med några enkla klick. I tidningar ser man ibland kändisar som blivit retuscherade till oigenkännelighet.

Marica tycker att man bra kan leka med filtren och pröva sig fram. Hon poängterar att det såklart är skillnad på privata fotografier och kommersiella bilder och mode.

- Inom modebranschen och nöjesvärlden så leker vi med fantasivärldar och erbjuder konsumenten möjligheten att drömma sig bort en stund. Dina egna bilder ska du såklart behandla så att du själv tycker de är fina.

Viktigast är att du har roligt och kan titta på din senaste selfie och tänka wow – vilken snygging!
 • "Kvalitén på inomhusluften i Gammelbacka skola är normal"

  Skolan kommer att renoveras under hösten.

  Enligt en rapport om renoveringsbehovet av Gammelbacka skola konstaterades ventilationskanalerna i huvudbyggnaden vara i gott skick. Dessutom konstaterades det att luftkvalitén låg på normal nivå.

 • "America first får inte bli Europa sist"

  Nya sanktioner kan hota jobb inom EU.

  Europeiska jobb är i farozonen när amerikanska parlamentariker vill slå president Trump på fingrarna i Rysslandsfrågan. Intensiv lobbying utövas för att mildra effekterna. Ledamöterna i senaten och representanthuset vill statuera ett exempel. Sanktionerna mot Ryssland ska ensidigt skärpas.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Kaj Kunnas: Hakuna matata strömmar starkt i mitt liv

  Kaj Kunnas om betydelsefull musik och tacksamhet i livet.

  Kaj Kunnas, tidigare sportjournalist, jobbade hela 27 år på Yle. Men efter att han drabbades av en hjärninfarkt lämnade han bolaget i mars 2017. Kaj berättar hur tacksam han är över livet efter sjukdomsanfallet och vilken musik som är betydelsefull för honom, både med koppling till privatlivet och det tidigare arbetslivet.

 • Dick Idman: Små grytor har också öron

  Om barn och hur de tolkar vuxenvärlden.

  Skådespelaren Dick Idman sommarpratar om smått och gott som hörts ur barns munnar. Exemplen är hämtade ur hans egen barndom, hans egna barns och andra barns barndom.

 • Förisvängom tar andan ur både dansare och publik

  Mer än 6 000 folkdansare och spelmän underhåller i Åbo.

  Mössorna guppar, tofsarna gungar och kjolarna svänger vida omkring då mer än 6 000 folkdansare och spelmän nu har invaderat Åbo. Och publiken njuter.

 • Jolanta – det här är operan presidenterna Putin och Niinistö ska se

  Putin får se en rysk opera i Nyslott

  - Rysslands president besöker Finland för att se ett ryskt gästspel, det är ju lite intressant. Det säger musikredaktören och operakännaren Jan Granberg, som berättar vad det är för en opera Rysslands president Vladimir Putin och president Sauli Niinistö ska se tillsammans i Nyslott ikväll.

 • Hur väljs musiken till Yle Vega och Yle X3M?

  Amie Borgar berättar om musiken på Yle Vega och Yle X3M.

  Hur kommer det sig att en viss låt spelas en viss tid på radion och hur väljs det egentligen vilken musik som ska spelas? Det svarar Amie Borgar på. Hon är nytillträdd musikchef på Svenska Yle och ansvarar för musiken som spelas på Yle Vega och Yle X3M.

 • Röda kvinnor höjer sina röster

  Sommarteater kan föra fram både arbetarkamp och feminism.

  Med pjäserna om lumpänglarna vid Oravais fabrik har Annika Åman låtit feminism och arbetarkamp ta plats på sommarteaterscenen. De fabriksarbetande kvinnorna från 1900-talets första hälft har mycket att säga också dagens jämställdshetsarbete.

 • Lina Teir: We see you

  Lina Teir startade "we see you"-kampanjen i augusti 2016.

  Dagens sommarpratare Lina Teir startade "We see you"-kampanjen i augusti 2016. En sång, en demonstration och ett fotografi blev en hel kampanj i protest mot regeringens snäva flyktingpolitik.

 • Per Gessle var kommunalt anställd trubadur och väckte folk ur koma

  Per Gessles är den enda som haft tre karriärer samtidigt.

  Han är en musiknarkoman. Han har levt och andats musik sedan han var barn. Per Gessle är dessutom den enda artisten som har klarat av att hålla tre olika karriärer på gång samtidigt och han har lyckats med dem alla. I synnerhet om man ser på skivförsäljningen. Han startade med Gyllene Tider och då de gör sina comeback konserter så fyller de stora stadionarenor i bästa Springsteen stil.