Hoppa till huvudinnehåll

Marica Rosengård vet hur man lyckas bakom och framför kameran

Marica Rosengård
Marica Rosengård Bild: Anthony Ubaud marica rosengård

Nuförtiden har de flesta en riktigt skaplig kamera i sin mobiltelefon i bakfickan men hur ska man göra för att lyckas med sina bilder? Fotografen Marica Rosengård ger tips till sommarens fotosessioner.

Marica Rosengård har en gedigen bakgrund inom modebranschen. Hon inledde sin karriär som modell och är numera en internationellt erkänd modefotograf. För den stora massan blev hon känd som en av jurymedlemmarna i vårens säsong av TV-programmet Toppmodell sökes.

Mycket jobb bakom glassiga bilder

Då man bläddrar i ett glassigt modemagasin och ser en underskön modell posera i en vacker klänning känns det som att det enda som behövdes var någon som kunde fånga stunden. Sanningen är dock en annan.

Marica som har jobbat med både erfarna och nykläckta modeller avslöjar att det bakom varje eterisk modebild finns en stor stab av människor och att det av fotografen krävs spelöga, kommunikation och psykologi.

Skådespelerskan Cecilia Forss fotograferad för modemagasinet Gloria.
Skådespelerskan Cecilia Forss fotograferad av Marica till tidningen Gloria. Skådespelerskan Cecilia Forss fotograferad för modemagasinet Gloria. Bild: Marica Rosengård Cecilia Forss

- Det svåraste är att få modellens kropp att lyda, att hen är införstådd i den vision du har. Där är det avgörande med ett ömsesidigt förtroende för att lyckas. Speciellt med unga modeller som inte har så mycket livserfarenhet kan man behöva lirka lite.

Så lyckas du på foto

Trots att fotograferande i och med mobiltelefonernas intåg har blivit vardagsmat blir många fortfarande obekväma då de ska bli förevigade. Hur får man helt vanliga människor att slappna av och lyckas på bild?

- Mycket handlar om andningen och att slappna av i hela kroppen – och ställa in sin hjärna på att alla älskar en, haha. Använd dina sinnen och föreställ dig något som gör dig bekväm. Då glömmer du bort din kropp och får det där naturliga utseendet och ro i blicken.

Speciellt i semestertider fotograferar man både det ena och det andra. Vad ska man tänka på för att lyckas med sommarbilderna?

- Det viktigaste är att bilden blir tagen. Om tjugo eller femtio har det ingen betydelse om bilden av familjen som åt nypotatis är perfekt, huvudsaken att den finns.

Marica berättar att om man vill få bra bilder så ska man helst inte ta dem mitt på dagen i direkt solljus då det lätt blir för mycket kontrast i bilden. Men även sådana bilder kan räddas med ett hårt svartvitt filter som ger bilden en fransk konstnärlighet.

- För personporträtt är det bäst om du söker dig till ett ställe som flaggar av ljuset uppifrån, t.ex. en balkong. Riktigt bra blir det om det mittemot råkar finnas en ljus vägg som reflekterar ljuset. Det kallas 'open shadow'. och ger ett jämnt och fint ljus för selfies.

Marica Rosengård på gatan med kameran.
Marica trivs både bakom och framför kameran. Marica Rosengård på gatan med kameran. Bild: Paula Kukkonen

Filter eller inget filter?

Det är inte speciellt länge sedan retuschering ännu var dyrt och tidskrävande medan man nu kan göra vad som helst med några klick. I filtrens förlovade tidevarv kan var och en lätt fixa till sin bild med några enkla klick. I tidningar ser man ibland kändisar som blivit retuscherade till oigenkännelighet.

Marica tycker att man bra kan leka med filtren och pröva sig fram. Hon poängterar att det såklart är skillnad på privata fotografier och kommersiella bilder och mode.

- Inom modebranschen och nöjesvärlden så leker vi med fantasivärldar och erbjuder konsumenten möjligheten att drömma sig bort en stund. Dina egna bilder ska du såklart behandla så att du själv tycker de är fina.

Viktigast är att du har roligt och kan titta på din senaste selfie och tänka wow – vilken snygging!

Läs också