Hoppa till huvudinnehåll

Stor besvikelse – inget VM för Antti Ruuskanen

Antti Ruuskanen
Antti Ruuskanen missar VM i London. Antti Ruuskanen Bild: EPA/DIEGO AZUBEL ruuskanen,friidrott,Antti Ruuskanen

En Antti Ruuskanen i skick hör definitivt till Finlands främsta medaljhopp i ett VM, OS eller EM i friidrott. Dess värre är bjässen från Pielavesi inte i skick och därför tvingas han hoppa över VM i London.

Antti Ruuskanens axel har varit på alla blåvita finländares läppar under våren och sommaren: ska den hålla eller inte? I höstas opererades den och tanken var att den skulle hinna läkas innan VM går av stapeln i London den 4–13 augusti.

I dag kom beskedet: Ruuskanen deltar inte i VM.

Han har inte ännu öppnat sin tävlingssäsong och trots att träningarna gått bra är han inte i 100–procents form: axeln behöver mera tid för att kunna kasta för fullt vilket betyder att Kalevaspelen och därmed också VM förblir en dröm för den här gången.

– I den här åldern måste man vara noggrann med målsättningen, även om det skulle innebära ett längre avbrott från tävlingar och större tonvikt på förberedelser och träning, säger den 33–årige Ruuskanen i ett pressmeddelande.

– Så klart harmar det, men som tur är jag omgiven att ett team som hjälper mig att se långsiktigare på saker och ting och gör därmed beslutsfattandet lättare.

Ruuskanen vann EM-brons i fjol och EM-guld 2014. I London 2012 vann han OS-silver. VM-medaljerna lyser däremot med sin frånvaro i Ruuskanens prisskåp. Tyvärr också efter sommarens VM.