Hoppa till huvudinnehåll

Evas lägenhet skulle inte beröras av renoveringen – slutade med att både kök och badrum revs ut

Läckande vattenrör i badrum.
Arkivbild. Evas familj upplever att byggföretaget och bostadsbolaget har skött sig dåligt i samband med höghusrenoveringen. Läckande vattenrör i badrum. Bild: All Over Press rörrenovering,vattenrör,badrum

Eva bor med sin familj i en höghuslägenhet i Helsingfors. I våras inleddes en badrumsrenovering i hela fastigheten där nästan alla badrum skulle renoveras. Familjen hade tidigare fått veta att de inte berörs av renoveringen, eftersom deras badrum är relativt nytt. Några dagar senare började allt gå snett.

Badrumsrenoveringen i lägenheten ovanför hade enligt Eva lett till att det började droppa in vatten i familjens kök.

- Jag råkade vara hemma och sprang ut och ropade till byggkarlarna att stopp, stopp, det kommer vatten in. De fick ganska snabbt slut på själva läckan. Byggföretaget sa genast till oss att vi ska ta det lugnt och att vi inte lämnas ensamma med problemet, säger Eva ett par månader efter incidenten.

Byggföretaget meddelade enligt Eva kort efter vattenskadan att olyckan inte är omfattande och att allt kommer att skötas smidigt.

- Plötsligt en dag kom beskedet att de river ut hela köket från och med följande dag och att vi inte kan bo kvar i lägenheten. Jag och min man fick panik och tänkte att vi blir bostadslösa. Till slut fick vi några dagar tid på oss att flytta ut, säger Eva.

Eva upplever att byggföretaget skötte ärendet dåligt. Familjen fick inga tydliga svar på sina frågor och köksrenoveringen drog ut på tiden. Familjen kunde flytta tillbaka först sex veckor efter att vattenskadan skedde, trots att de trodde att allt skulle skötas på ett par veckor.

- Vi var väldigt oroliga för vårt kök och för vårt liv. Det är inte så enkelt att bo borta hemifrån då man har barn och hund och båda vuxna ska till jobbet varje dag, säger Eva.

Byggföretagets vd vill inte kommentera uppgifterna till Yle Huvudstadsregionen.

Det är inte så enkelt att bo borta hemifrån då man har barn och hund och båda vuxna ska till jobbet.― Eva

Nu ska badrummet också rivas

För några dagar sedan flyttade familjen tillbaka till sin höghuslägenhet. Någon avslappnande semester blir det inte frågan om i år. Medan familjen bodde på annat håll har bostadsbolaget fattat ett beslut att också badrummet nu måste renoveras.

Det här trots en tidigare uppskattning om att badrummet är i så gott skick att ingen renovering behövs.

- I en skriftlig förklaring vi fått av disponenten står det att ett badrum som är gjort för under tio år sedan inte behöver renoveras. Vårt badrum är exakt tio år gammalt och uppfyller tydligen inte alla dagens krav, säger Eva.

Enligt Eva präglas hela renoveringen av dålig planering.

- Arbetet fördröjs och fördröjs. Det kommer hela tiden en massa extra jobb som ingen hade räknat med från början. Både sådant som invånarna vill ha och sådant som byggarbetarna märker i samband med att de river upp badrummen, säger Eva.

- Jag skulle säga att det är ett alldeles för litet företag som har anlitats för uppdraget att renovera badrum i en fastighet med närmare hundra lägenheter.

Tapio Haltia är rådgivningsjurist vid Fastighetsförbundet.
Tapio Haltia, jurist vid Fastighetsförbundet, säger att en stor del av konflikter i samband med höghusrenoveringar beror på dålig planering. Tapio Haltia är rådgivningsjurist vid Fastighetsförbundet. Bild: Ilkka Vuorinen / Studio Musta & Valkoinen 2014 jurist

Fastighetsförbundets jurist: Typiskt exempel

Tapio Haltia, rådgivningsjurist på Fastighetsförbundet, är inte överraskad då han hör om Evas familjs situation. Haltia möter i sitt jobb varje vecka fall där det har uppstått konflikter i samband med en höghusrenovering.

- Evas berättelse låter förstås oroväckande, men ofta blir det väldigt personligt när det handlar om någons hem. Det kan bli känsloladdat och det är kanske mitt första intryck av den här berättelsen, säger Haltia.

- Det finns ändå många element i berättelsen som är ganska typiska för olika byggprojekt. Tidtabellerna håller inte och budgeten kan överskridas. Det som är viktigt för att försöka undvika dylika fall är att planera noggrant redan på förhand, säger Haltia.

Enligt Haltia finns det inte mycket som en enskild bostadsägare kan göra om hen upplever att det börjat gå snett mitt i en pågående renovering.

- Den enskilda aktionären kan inte påverka så mycket i det skedet. Det handlar om en renovering som görs av bostadsbolaget och då är det förstås bolagets styrelse och disponenten som står i fokus. De handhar det operativa då renoveringen redan är igång, säger Haltia.

Enligt Haltia kan en enskild bostadsägare påverka bäst genom att till exempel gå med i bostadsbolagets styrelse. Också att delta i bolagsstämman är ett bra alternativ.

Den enskilda bostadsägaren kan inte påverka så mycket mitt i en pågående renovering.― Tapio Haltia, rådgivningsjurist, Fastighetsförbundet

Trots ett flertal motgångar försöker Eva och hennes familj trots allt se positivt på framtiden.

- Lärdomen här är att från första början sätta sig noggrant in i alla detaljer om det planeras en omfattande renovering i ett höghus. Det lönar sig att ta reda på vad renoveringen innebär för en själv, säger Eva.

Så här undviker du konflikter i samband med höghusrenoveringar

Rådgivande juristen Tapio Haltia vid Fastighetsförbundet ger konkreta råd till bostadsägare och bostadsbolag.

1. Att planera är a och o

En stor del av konflikter olika parter emellan i samband med renoveringar i höghus beror enligt Tapio Haltia på brister i planeringsfasen. För bostadsbolaget lönar det sig till exempel att förbereda sig för att oväntade saker kan hända i samband med en omfattande renovering.

2. Disponenter och bostadsbolag: informera öppet

För att undvika den trasiga telefonen lönar det sig att informera öppet om renoveringsplaner. Styrelsen och disponenten ska så öppet som möjligt berätta om vilka renoveringsplaner som finns på bordet.

3. Gå på bolagsstämman - eller rentav med i styrelsen!

En enskild bostadsägare kan bäst påverka hur en renovering utförs i ett höghus genom att delta i bolagsstämman. Om bostadsägaren vet att det är en stor renovering på kommande kan det löna sig att gå med i bostadsbolagets styrelse om man vill ha ännu större möjligheter att påverka.

4. Gör en bakgrundskoll: Klarar byggföretaget av renoveringen?

Enbart priset får inte avgöra. I samband med en konkurrensutsättning lönar det sig för bostadsbolaget att försäkra sig om att ett byggföretag har förmågan att utföra ett större renoveringsprojekt. Då kan man till exempel kolla vilka person- och kunskapsresurser företaget har. Kolla med hjälp av referenser hur företaget har skött tidigare renoveringar.

5. Räkna med att kostnaderna stiger

Det är skäl att förbereda sig för att den preliminära budgeten inte håller. Ofta uppstår det en mängd tilläggsarbeten som det lönar sig att beakta i samband med budgeteringen.


Har du erfarenheter av renoveringar som gått snett? Dela gärna dina erfarenheter i kommentarsfältet här nedan eller per e-post till vega.huvudstadsregionen@yle.fi.