Hoppa till huvudinnehåll

Protestmarsch i Turkiet slutade i största demonstrationen på många år

Oppositionens demonstration i Istanbul, viftar med en flagga med Kemal Atatürk
Demonstranterna bär en flagga med bild av Kemal Atatürk. Oppositionens demonstration i Istanbul, viftar med en flagga med Kemal Atatürk Bild: SEDAT SUNA/EPA Turkiet,demonstrationer (samhälleliga händelser),opposition,Mustafa Kemal Atatürk,Republikanska folkpartiet

Flera hundratusen människor demonstrerade på söndagen i Istanbul som kulmen på en 25 dagar lång protestmarsch. Protestmarschen mot president Recep Tayyip Erdoğan har vuxit sig till den största protesten på många år.

Demonstranterna har marscherat 450 kilometer från huvudstaden Ankara till Istanbul.

Marschen började för tre veckor sedan som en enmansprotest av oppositionspartiet CHP:s ledare Kemal Kılıçdaroğlu. Han meddelade att han marscherar från Ankara till Istanbul efter att hans partikamrat dömdes till 25 år i fängelse för att ha överlämnat en video till medierna. Videon ansågs innehålla material som är skadligt för staten.

Kemal Kılıçdaroğlu, ledare för oppositionspartiet CHP talar
Kemal Kılıçdaroğlu Kemal Kılıçdaroğlu, ledare för oppositionspartiet CHP talar Bild: SEDAT SUNA/EPA Kemal Kılıçdaroğlu,Turkiet,demonstrationer (samhälleliga händelser),Republikanska folkpartiet

- Ingen ska tro att den här marschen är den sista. Den är ett första steg, sade Kılıçdaroğlu inför massorna i Istanbul.

De svarade honom genom att ropa "rättvisa!"

- Turkiet har slutat vara en demokratisk stat. Turkiet har blivit beroende av en enda man. Det kan vi inte godkänna, sade Kılıçdaroğlu till nyhetskanalen CNN.

Största på många år

Demonstrationen är överlägset den största av oppositionen i Istanbul sedan maj och juni år 2013. Då demonstrerade oppositionen mot president Erdoğans plan på att bygga i Gezi Park i Istanbul.

Det fanns planer på att ersätta den centrala parken Gezi Park med ett köpcentrum.

Den politiska atmosfären i Turkiet har varit spänd sedan i fjol då en militärkupp för att störta Erdoğan misslyckades. Undantagstillstånd har rått i landet sedan dess och Erdoğans styre har begränsat de medborgerliga rättigheterna och gripit tusentals aktivister, akademiker och oppositionella.

Erdoğan fick utökade maktbefogenheter i en folkomröstning i april.


AFP, AP, Reuters, STT

 • Liukkonen stark i semifinalen – klar för final

  21,71 gav en andra plats i semifinalen.

  Ari-Pekka Liukkonen gjorde en riktigt bra insats i semifinalen på 50 meter frisim i VM i Budapest. Liukkonen simmade på 21,71 och slutade tvåa i sin semifinal.

 • Väder och vind styr båtgästernas färd

  Säsongen har kommit igång i gästhamnen i Borgå.

  Gästhamnen vid östra åstranden i Borgå är stort sett full efter en långsam start på säsongen. De seglare som hittar till Borgå har ofta kopplingar till staden sedan tidigare. Men oftast är det väder och vind som avgör vart det bär.

 • Mittfältaren Hans Honkasalo spelklar för Ekenäs IF

  23-åringen kommer från division 3-klubben Masku.

  Mittfältaren Hans Honkasalo spelar resten av säsongen för Ekenäs IF. Han ingick i spelartruppen redan på torsdagen då EIF/Akademi spelade mot Ponnistajat i division 3.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes