Hoppa till huvudinnehåll

Stämningsfull och unik helhet på det nya Muminmuseet - hundratals besökare dagligen

Muminmuseet i Tammerfors
Mitt i utställningsrummet står samlingens stolthet, det blåmålade Muminhuset, fem våningar och två meter högt. Muminmuseet i Tammerfors Bild: Lehtikuva Muminmuseet,Tammerfors,mumintroll

Det första som möter besökaren i det nya Muminmuseet i Tammerfors är den dämpade belysningen och ett behagligt lugn. Den första utställningen innehåller närmare 400 originalillustrationer, teckningar och målningar av Tove Jansson.

De små svartvita konstverken och några målningar i färg är uppdelade enligt de tolv muminböckerna. Tanken har varit att visa hur mumintrollen förändrades och utvecklades genom åren.

Allt detta kompletteras av de tredimensionella mumintablåerna som har skapats av grafikern Tuulikki Pietilä, Tove Janssons livskamrat.

De här små scenerna ur mumintrollens berättelser är fyllda av detaljer och en lekfullhet som man inte kan låta bli att fascineras av.

Ett privilegium att jobba med originalillustrationerna

Museet baserar sig på Tove Janssons originalteckningar och allt i museet är uttänkt efter det.

– Det här är en stämningsfull och mycket unik helhet, med mycket detaljer. Det är säkert ett ställe dit man vill komma på nytt, säger amanuens Monika Antikainen.

Själv flyttade hon från Åbo till Tammerfors i början av juli, för att börja på sitt drömjobb bland Tove Janssons mumintroll.

– De här illustrationerna är någonting som har fascinerat mig jättelänge. Överhuvudtaget är barnböcker och barnboksillustrationer något jag vill jobba med. Så möjligheten att få jobba med originalverken är jättefin, säger Antikainen.

Muminmuseet i Tammerfors.
Allt i museet går på flera språk, också japanska och ryska. Muminmuseet i Tammerfors. Bild: Lehtikuva mumintroll,Muminmuseet

Janssons födelsedag firas med en separat utställning

Monika Antikainen kommer att jobba med den omfattande samling som Tove Jansson och Tuulikki Pietilä donerade till Tammerfors konstmuseum. Som bäst förbereder hon museets första separata, tillfälliga utställning.

Den kommer att visas i Observatoriet, som ligger i anknytning till museet. Utställningen öppnas i augusti för att fira Tove Janssons födelsedag den 9 augusti och berättar om hur muminfigurerna föddes och utvecklades.

Muminmuseet i Tammerfors.
Dämpad belysning och bakgrundsljud skapar en harmonisk stämning i museet. Muminmuseet i Tammerfors. Bild: Lehtikuva Muminmuseet,mumintroll

Verken respekteras

Det nya Muminmuseet har fått en lyckad start med nästan 800 besökare dagligen, sedan museet öppnade i sina splitternya lokaler i Tammerforshuset den 17 juni i år.

Tidigare fanns en del av teckningarna och tablåerna utställda i det som kallades Mumindalen.

Nu har den enorma konstsamling som Tove Jansson och Tuulikki Pietilä donerade till Tammerfors konstmuseum äntligen fått en bestående, värdig utställningsplats. Det var också Tove Janssons önskan.

– Jag tror nog att hon hade varit nöjd med det här museet. Det Tove ville var att man ser på hennes verk som konst. Och det har vi gjort här. Vi visar respekt för de här verken, förklarar amanuens Monika Antikainen tanken bakom Muminmuseet.