Hoppa till huvudinnehåll

Tillerson: Ryssland måste minska spänningen i östra Ukraina

USA:s utrikesminister Rex Tillerson och Ukrainas president Petro Porosjenko
Rex Tillerson och Petro Porosjenko USA:s utrikesminister Rex Tillerson och Ukrainas president Petro Porosjenko Bild: SERGEY DOLZHENKO/EPA Rex Tillerson,Petro Porosjenko,USA,utrikesminister,Ukraina,presidenter

USA:s utrikesminister Rex Tillerson uppmanade under ett besök i Ukraina på söndagen Ryssland att vidta åtgärder för att minska spänningen i östra Ukraina.

Tillerson uppmanade Ryssland att använda sitt inflytande över separatisterna i östra Ukraina att fullständigt återupprätta vapenvilan, att sluta trakassera och attackera internationella övervakare och att dra tillbaka sina tunga vapen bakom de linjer som man kom överens om i fredsavtalet i Minsk, som ingicks för två år sedan.

Enligt Tillerson kommer sanktionerna mot Ryssland som USA och Europa upprätthåller att vara i kraft så länge som Ryssland håller fast vid sin linje i Ukrainafrågan.

Nöjd Porosjenko

Ukrainas president Petro Porosjenko var uppenbart nöjd med Tillersons uttalande.

Porosjenko har med viss oro följt med den amerikanske presidenten Donald Trumps strävan att förbättra relationerna med Moskva.

Porosjenko tackade Tillerson för att USA fortsätter att stöda Ukrainas självbestämmande och territoriella integritet och han var speciellt nöjd med att Tillerson förra veckan utnämnde den tidigare amerikanske Natoambassadören Kurt Volker till specialsändebud för Ukraina.

Volker ska övervaka USA:s ansträngningar att pressa på Ukraina och Ryssland för att följa Minskavtalet. Volker anses känd för att ha en hård attityd mot Ryssland.

AP