Hoppa till huvudinnehåll

Allt allvarligare koleraepidemi i Jemen

Kolerapatienter på ett sjukhus i huvudstaden Sanaa i Jemen
Kolerapatienter på ett sjukhus i huvudstaden Sanaa i Jemen. Kolerapatienter på ett sjukhus i huvudstaden Sanaa i Jemen Bild: YAHYA ARHAB/EPA Jemen,sjukhus,Sanaa,kolera,patienter

Koleraepidemin i Jemen fortsätter att förvärras. Internationella Röda korset säger att antalet insjuknade kan vara hela 300 000.

Enligt Röda korset har 1 700 personer avlidit i sjukdomen. Det konstateras upp till 7 000 nya fall om dagen i huvudstaden Sanaa och andra områden.

Epidemin bröt ut i april.

Världshälsoorganisationen WHO har konstaterat att infrastrukturen som rasat efter två år av krig i landet har skapat en perfekt grogrund för bakteriespridda sjukdomar.

Kolera sprids via mat eller vatten.

Sjukdomen är lättbehandlad men för närvarande är det svårt att få vård i Jemen.

Sjukhus har stängt på grund av kriget

På grund av kriget har hälften av sjukhusen i landet blivit tvungna att stänga.

Obehandlad kan kolera leda till döden inom ett dygn efter att den brutit ut.

Enligt WHO:s egna siffror var antalet kolerapatienter i början av juli 260 000 och antalet döda i sjukdomen 1 587. Organisationen väntas uppdatera sina siffror inom kort.

Jemen hotas också av hungersnöd eftersom kampen mot koleran har tvingar hjälporganisationen att prioritera sjukdomen framom bekämpningen av undernäring.

FN säger att merparten av det belopp på nästan en miljard dollar som olika länder lovat i krishjälp till Jemen fortfarande är obetalt.

FNB-AFP

 • Rysk OS-vinnare livstidsavstängd

  IOK fortsätter att straffar ryska idrottare.

  Fyra ryska skidåkare är avstängda på livstid från OS. Nu har Internationella olympiska kommittén (IOK) stängt av fyra skeletonåkare, också de på livstid, skriver IOK på sin webbplats.

 • AV-teatern skvallrar om blodig fars

  Det skrattas åt överklassen i AV-teaterns nya pjäs Skvaller.

  Det skrattas åt överklassen i AV-teaterns nya pjäs "Skvaller". På scenen ses i år också bekanta ansikten från sommarteatrar i södra Finland.

 • Kritik mot spelbolag: Hur ofta får man ta betalt för samma produkt?

  Föremål och karaktärer i spel kan kosta hundratals euro.

  Förra veckan släpptes ett av årets kanske mest efterlängtade spel till datorer och spelkonsoler. Men förväntningarna och den potentiella spelglädjen har överskuggats av kritiken mot utgivarens sätt att försöka locka ytterligare pengar av användarna efter att de köpt spelet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes