Hoppa till huvudinnehåll

Allt allvarligare koleraepidemi i Jemen

Kolerapatienter på ett sjukhus i huvudstaden Sanaa i Jemen
Kolerapatienter på ett sjukhus i huvudstaden Sanaa i Jemen. Kolerapatienter på ett sjukhus i huvudstaden Sanaa i Jemen Bild: YAHYA ARHAB/EPA Jemen,sjukhus,Sanaa,kolera,patienter

Koleraepidemin i Jemen fortsätter att förvärras. Internationella Röda korset säger att antalet insjuknade kan vara hela 300 000.

Enligt Röda korset har 1 700 personer avlidit i sjukdomen. Det konstateras upp till 7 000 nya fall om dagen i huvudstaden Sanaa och andra områden.

Epidemin bröt ut i april.

Världshälsoorganisationen WHO har konstaterat att infrastrukturen som rasat efter två år av krig i landet har skapat en perfekt grogrund för bakteriespridda sjukdomar.

Kolera sprids via mat eller vatten.

Sjukdomen är lättbehandlad men för närvarande är det svårt att få vård i Jemen.

Sjukhus har stängt på grund av kriget

På grund av kriget har hälften av sjukhusen i landet blivit tvungna att stänga.

Obehandlad kan kolera leda till döden inom ett dygn efter att den brutit ut.

Enligt WHO:s egna siffror var antalet kolerapatienter i början av juli 260 000 och antalet döda i sjukdomen 1 587. Organisationen väntas uppdatera sina siffror inom kort.

Jemen hotas också av hungersnöd eftersom kampen mot koleran har tvingar hjälporganisationen att prioritera sjukdomen framom bekämpningen av undernäring.

FN säger att merparten av det belopp på nästan en miljard dollar som olika länder lovat i krishjälp till Jemen fortfarande är obetalt.

FNB-AFP

 • Över nio år i fängelse för dråp i Munkshöjden

  Över nio års fängelse för dråp i Helsingfors.

  Tingsrätten i Helsingfors dömde en medelåldersman till över nio års fängelse för dråp, misshandel och olaga hot. Dådet utfördes i Munkshöjden i maj.

 • Sjöbevakare tacksamma för samarbete över Kvarken

  Räddningshelikopter från Umeå snabbt på plats.

  En räddningsflotte räddade livet på åtta personer som befann sig i sjönöd utanför Ritgrund på Kvarken i måndags. En omfattande räddningsutrustning är viktig men det gäller att komma ihåg de grundläggande sakerna också, påpekar sjöbevakningen.

 • På tv ikväll: Kvalets dominanter i kamp om kvartsfinalplatser

  Schweiz möter Frankrike i Yles TV-match på onsdagskvällen.

  Två av kvalets bästa lag, Schweiz och Frankrike, möter varandra i kvällens TV-match vid EM-slutspelet i fotboll i Holland, väl medvetna om att det krävs resultat för att nå kvartsfinalerna

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes