Hoppa till huvudinnehåll

Axel kämpar för att Åland ska bli självständigt

Bild på Axel Jonsson som är partiledare för Ålands Framtid.
Axel Jonsson vill att Åland ska bli en opartisk medlare i Östersjön. Och en självständig stat. Bild på Axel Jonsson som är partiledare för Ålands Framtid.

Axel Jonssons stora dröm är att kunna lösgöra Åland från Finland. Fredens öar borde bli självständiga, tycker han. Ett nordiskt Luxemburg i Östersjön.

Axel Jonsson var bara 20 år gammal när han blev partiledare. Han leder Ålands Framtid som vill slå sig fria från Finland. Ålands sak borde endast bli Ålands.

Han har tröttnat på att så många beslut måste gå via Finlands regering, som inte förstår den åländska vardagen. I övrigt föredrar han öns lokala beslutsfattarmodell, som beskriver befolkningens anda.

- Hos oss kan en rörmokare kliva in hos lantrådet på en kopp kaffe och diskutera ett viktigt problem. Du kan gå till bankdirektören och göra samma sak. Det är väldigt låg tröskel överallt.

"Lycklig skilsmässa är lösningen"

Den största stötestenen när det gäller fastlandet är språket.

- Vi har haft en gemenskap med Finland i och med att svenskan också varit ett officiellt språk. Men klyftan växer och Finland håller på att bli en ännu mer enspråkig stat.

Utsikten från tornet var fantastisk.
En dag kan allt detta vara självständigt. Om Ålands Framtid får som de vill. Utsikten från tornet var fantastisk. Bild: Yle / Camilla Fagerholm x3måland2

Så det är i princip lika bra att börja sköta sig själva helt och hållet och bli självständiga, snarare än att kämpa och hålla ihop med Finland?

- Det starkaste kittet i en nation är ju ett gemensamt språk och en gemensam kultur. Mellan Finland och Åland finns det tvärtom en slags inbyggd misstro.

Axel jämför det med ett gnisslande äktenskap och lösningen är en lycklig skilsmässa.

- Vi har försökt med det här i hundra år men det är dags att ta nästa steg i utvecklingen. Att separera skulle till och med stärka bandet mellan Åland och Finland.

Inte del av Sverige

Enligt Axel har Åland och Finland kulturellt glidit ifrån varandra.

- Det är synd, men det är också ett faktum som Åland måste förhålla sig till. Vi inser att 29 000 ålänningar inte kan svänga den utvecklingen ensamma.

Ålänningar ska betraktas som ett eget folk och enligt FN-stadgan har ett folk rätt till självbestämmande.― Axel Jonsson

Axel uppger ändå att Åland inte har glidit närmare grannen Sverige, som tydligt gjorde anspråk på Åland för ungefär hundra år sedan. Ålänningarna uppskattar helt enkelt sitt självstyre för mycket för att hissa den blågula flaggan, säger Axel.

- Det skulle bli svårt att motivera varför just vår ö skulle få styra sig själv. Redan Gotland är ju större än oss.

Ett finskt Skottland

Det är väletablerat att Åland är en del av Finland. På senare tid är det inte så många som ifrågasatt det, ens bland öns invånare. Axel och Ålands Framtid säger sig ändå ha experter i ryggen.

- Både folkrättsexperter och jurister har kommit fram till att ålänningar ska betraktas som ett eget folk. Enligt FN-stadgan har folk rätt till självbestämmande.

Det hänger på att tillräckligt många ålänningar står samman och kämpar för det. Axel jämför situationen med Storbritannien och Skottland.

- Skottarna röstade om självständighet för ett tag sedan. Storbritannien insåg att det var det enda rätta i en demokrati. Skottland fortsatte ju vara en del av Storbritannien sedan, men vi får se vad de tycker när de båda är helt ute ur EU.

Vi har försökt med det här i hundra år men det är dags att ta nästa steg i utvecklingen. Att separera skulle till och med stärka bandet mellan Åland och Finland.― Axel Jonsson

Livet utan storebror

Men hur ska då Åland klara sig utan storebror Finland? Det gör man redan, säger Axel.

- Åland blomstrar ekonomiskt. Vi är starka på flera områden, främst sjöfart. Bara vi fortsätter med framåtandan vi har nu kommer det att gå alldeles galant.

Ett självständigt Åland behöver ändå både Finland och Sverige. Det samarbete som redan finns mellan länderna skulle nämligen bli ännu viktigare för att klara sig.

IFK Mariehamn firar guld.
Självständighet skulle antagligen vara det största som hänt Åland sedan IFK Mariehamns ligaseger i fotboll. IFK Mariehamn firar guld. Bild: All Over Press IFK Mariehamn

Åland trampar ingen på tårna

Den stora utmaningen är i stället den stora världen där ute. Axel medger att Åland inte skulle ha det så lätt att hävda sig internationellt. Det vore helt enkelt så litet. Han har ändå en plan.

- Vet du varifrån Europakommissionens ordförande kommer? Jo, Luxemburg. Det trampar inte på de stora ländernas tår. Tyskarna blir inte arga över att en fransman sitter på den tunga posten och vice versa. Små nationer är utmärkta medlare.

Vad finns det för Åland att medla i då?

- Östersjön! Vi kunde fungera som brobyggare i Östersjön mellan Sverige, Finland och kanske ännu fler. Om man jobbar långsiktigt är det ett fullt möjligt mål.

Vill du höra mer om Axels plan - och vad ålänningen på gatan tycker om självständighet? Lyssna på podden X3M Fokus: Patriotism. Där får du också höra Gabrielle Becklings och Laura Yléns historier.

Nyligen publicerat - X3M