Hoppa till huvudinnehåll

Calle Pettersson var tvungen att välja mellan musikerlivet och bankvärlden

Carl Pettersson
Calle Pettersson har nått sin dröm vad gäller musik. Carl Pettersson Bild: Rami Salle Veritas Pensionsförsäkring,carl pettersson

Calle Pettersson blev förtjust i dragspelet när han var endast fem år gammal och musiken kom därefter att spela en viktig roll i hans liv. Men vad hände när Calle kom till skedet då han var tvungen att välja mellan musikerlivet och ett civilt yrke? Benny Törnroos träffade Calle för att ta reda på svaret.

Calle Petterssons morfar, morbröder och mamma spelade alltid på sina hajdare när det var släktfest. Nyfiken som Calle var ville också han lära sig spela. Vid fem års ålder fick han sitt första dragspel och morfadern blev hans första lärare.

- Min repertoar som barn var ju inte Blinka lilla stjärna där och Gubben Noa utan det var Kostervalsen, Svinstaskär, Finska polkan och sådana låtar.

Trots att dragspelet hamnade i Calles händer när han var bara fem år gammal var det ändå piano som till en början kom att bli hans huvudinstrument i musikskolan. Men på pianolektionerna fokuserades det mycket musikteori, något som inte passade honom.

- Efter några år kändes det inte roligt mera, så jag bytte till dragspel.

När Calle var i 15-årsåldern fick han Keijo Louna, finsk dragspelsmästare på 50-talet, som dragspelslärare. I och med det kom han in på det finska dragspelandet, som långt går ut på att delta i olika tävlingar. Det var hård träning i teknik och snabbhet som gällde.

Roliga minnen och knackkorvsfingarar

Låten Novelty Accordion av Erik Frank är en av Calles favoriter bland dragspelslåtar. Låten har följt med väldigt länge och var ett av hans bravurnummer när han tävlade.

Dragspel
Dragspel med pianosystem. Dragspel Bild: Fotosearch dragspel

Ett roligt minne Calle har är när han var i Sverige på en dragspelsfestival med Dalsbruks Dragspelsklubb. Som 13-åring steg han upp på scenen och spelade knaggligt favoritlåten Novelty Accordion.

- Vad jag inte visste var att nästa artist som steg upp på scenen var självaste Erik Frank som skulle spela sin egen komposition, Novelty Accordion.

Calle berättar att när man lär sig spela dragspel kan man välja mellan att spela med pianosystem eller med knappsystem. Själv började han med pianosystemet men övergick efter en tid till knappsystemet, som många kan tycka ser otroligt mycket svårare ut än pianosystemet.

- Jag har korta knackorvsfingrar så med såna så blir man nog inte bra med pianosystem. När man sedan lär sig knappsystemet så underlättar det snabbheten, avståndet blir betydligt kortare.

Dragspel med knappsysten
Dragspel med knappsystem. Dragspel med knappsysten Bild: Pixabay/ Maja Pejic dragspel

Musikerlivet eller ett civilt yrke?

Calles egna första stora hit var En hajdare stor som en TV som släpptes 2005.

- Fram till 2005 hade jag mest sysslat med instrumentalmusik eller olika former av orkestermusik i dansorkestersammahang. Så visst var det roligt att ge ut en soloskiva, att öppna munnen och försöka sig på att sjunga.

Det här öppnade många dörrar för Calle Pettersson. Han hade en friare repertoar och kunde testa flera stilar än när han endast uppträdde instrumentalt med dragspel.

Dragspelandet ledde Calle in på dansbandsmusik som för honom startade i Dalsbruks Dragspelsklubb. Efter det började han uppträda tillsammans med några klubbkompisar på olika festiligheter på Kimitoön.

Jag valde det senare. Jag hoppade av Sigma och dansmusiken och höll en paus i tre år.― Calle Pettersson

- Vi startade först som en trio och sedan fick vi några medlemmar till och började kalla oss för Sigma. I 5-6 år spelade vi mycket och deltog också i några tävlingar. Då gjorde vi dansmusik på heltid.

När det hade gått en tid konstaterade Calle att han var tvungen att välja mellan musikerlivet och ett “civilt yrke”.

- Jag valde det senare. Jag hoppade av Sigma och dansmusiken och höll en paus i tre år. Jag spelade nog men betydligt mindre.

År 2004 fick han ett återfall. Efter ett samtal med Charles Plogman, som hade hoppat av bandsbandet Charlies för att inleda ett soloprojekt, började Calle spela tillsammans med Charles och komporkestern Tommys från Österbotten.

De turnerade runt i Finland, besökte så gott som alla finska danslavor och spelade 10-12 spelningar i månaden.

- Det var roligt men det var tufft. Det är mycket skrot att bära och obekväma arbetstider. Skulle man bara få spela skulle det vara en enkel match. Men det är långa avstånd och sena nätter och mycket tungt arbete före och efter. Så jag konstaterade ganska snabbt att det här är ingenting jag tänker livnära mig på i 40 år. Men det var roliga erfarenheter.

Det var roligt men det var tufft. Det är mycket skrot att bära och obekväma arbetstider.― Calle Pettersson

Calle valde det civila yrket och har gjort stor framgång inom bankvärlden. Men det betyder inte att han helt och hållet har gett upp spelandet.

- Det är kanske ännu roligare att spela nu när det är långa pauser mellan spelningarna. Nu spelar jag bara för att ha roligt. Jobbdimensionen finns inte med mera som det någon gång i tiderna fanns, nu är spelandet min avkoppling och min hobby.

När Calle själv inte spelar så väljer han helst glada låtar med mycket fart och mycket ös. Men när han lyssnar på musik så hör han gärna lugna, stillsamma låtar som till exempel Lasse Mårtensons Prästkragen och När jag faller från filmen Livet är en schlager.

- Jag är nog lite av en eurovisions- eller melodifestivalfanatiker.

Thomas Lundin och Calle Pettersson reser Europa runt med hjälp av frågor och schlager.
Calle Pettersson har gjort musik tillsammans med hans goda vän Tomas Lundin. Thomas Lundin och Calle Pettersson reser Europa runt med hjälp av frågor och schlager. Bild: Dan Gustafsson på resande not

Drömmen är uppfylld

En hajdare stor som en TV, Jag ska stå på huvu, Kärringen min kan inte spela dragspel är några av Calles egna låtar. Han har också skrivit låtar tillsammans med Thomas Lundin.

Calle musicerar inte lika aktivt som tidigare.

Kan vi trots det vänta oss några nya låtar av dig i framtiden?

- Sannolikt inte. Det krävs att man gör musik aktivt. Musiken är en viktig del av mitt liv men tar inte lika mycket tid av mitt liv som tidigare.

Calle känner att han har nått sin dröm och fått prova på det mesta inom musik.

- Jag har haft lyckan att få prova på väldigt många olika saker när det gäller musik. Olika musikstilar, olika sammanhang, både som frontfigur, kapellmästare, bandmedlem, varit med i studiosammanhang och tv-sammanhang. Jag har fått pröva på alla de drömmar jag har haft gällande musik.

Mera om Calle Pettersson hör du i Vår musik måndag 10.7.2017 kl. 21.03.