Hoppa till huvudinnehåll

Eva-Stina Byggmästar: Mina dikter är som hemlösa hundvalpar

Eva-Stina Byggmästar
Eva-Stina Byggmästar från Nykarleby är en prisbelönt poet och författare. Eva-Stina Byggmästar Bild: Anne Häggblom, Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi Eva-Stina Byggmästar

- Jag älskar utropstecken! Jag älskar den gula färgen! Och jag älskar slapstick! Då jag var ung hade jag konstnärsdrömmar. Jag ville måla stora och vilda tavlor, flytta till Paris med min målarlåda, men jag blev efterhand rädd för mina egna tavlor. Sen blev jag poet och började skriva pyttesmå dikter i stället. Det gick bättre.

Yle Vegas sommarpratare Eva-Stina Byggmästar från Nykarleby är en prisbelönt poet. Diktsamlingen Men hur små poeter finns det egentligen nominerades till Augustpriset 2008. År 2012 blev hon förärad Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris. Det gör att hon känner sig misslyckad som rebell. Hennes sommarprat, precis som hennes dikter, är tvära kast mellan högt och lågt, underfundig humor och livsfilosofi.

Målning av Eva-Stina Byggmästar
Jag blev rädd för mina egna tavlor, men med dikterna har det varit annorlunda. De har varit som hemlösa, moderlösa hundvalpar som varje morgon suttit på farstutrappan och jag har inte haft hjärta att schasa iväg dom. Målning av Eva-Stina Byggmästar Bild: Eva-Stina Byggmästar vegas sommarpratare 2017
Dikt är för mig en perfekt balans mellan tanke och känsla, mellan teori och praktik, en konstruktiv balans mellan logik och mystik. När jag läser och skriver dikter blir jag både mindre och mer mig själv, det är en exil på alla plan samtidigt.― Eva-Stina Byggmästar

Naturlyrik

I sommarpratet får vi veta hur det kom sig att Eva-Stina blev poet och vad som inspirerar henne. Hon berättar om några av sina resor, men allra bäst trivs Eva-Stina i naturen - gärna i vildmarken.

- Att naturlyriken passar mig så bra beror troligtvis på min uppväxt, jag var bästa kompis med en katt, två äppelträd och några kaniner.

Inspiration

När Eva-Stina får en idé till en ny diktsamling läser hon in sig på all fakta hon kommer över ifråga om det ämne hon ska gestalta. Formen bestäms oftast av innehållet och känslan. Ofta inbegriper skrivprojektet en resa, eller att tapetsera om hemma, eller i alla fall att möblera om.

I den här dikten beskriver hon hur det känns att vara poet:

Det händer
somliga kvällar
att jag somnar ifrån så där
mitt i läsningen av en bok, med bläck
upp till armbågarna – ja, det kanske råkar
ligga några papper omkring mig på ottomanen,
bredvid glaset med äppelté på sin bricka,
utspridda en hel del diktfragment, ett halvfärdigt
manuskript eller två, tre – och skrivdon, liksom
några hopskrynklade ark eller iturivna.

I vargtimmen, om inte förr vaknar jag
av att jag ligger på något knöligt –
det har hänt att jag vaknat
med kinden mot en öppen bok –
en gång hände det att jag vaknade
och stavade mig yrvaket och häpet
genom ett citat av Franz Kafka:
Jag har inga litterära intressen
utan består helt av ord.

Då kunde jag somna om
i trygg förvissning.

Eva-Stina Byggmästar sommarpratar i Yle Vega kl.10:03 och kl.18:03.

Ladda ner en musikfri podcast som man kan höra även utomlands.

Här kan du lyssna till musiken i Eva-Stinas sommarprat.

 • Raseborg sväljer inte Nordkalks stora planer i Svartå

  Miljö- och byggnadsnämnden vill begränsa maximimängden.

  Företaget Nordkalk vill bryta nästan fyra gånger mera kalksten i framtiden vid sitt kalkbrott i Svartå. Miljö- och byggnadsnämnden i Raseborg vill att myndigheterna begränsar maximimängderna kalk- och sidosten som bryts och krossas.

 • Rysk OS-vinnare livstidsavstängd

  IOK fortsätter att straffar ryska idrottare.

  Fyra ryska skidåkare är avstängda på livstid från OS. Nu har Internationella olympiska kommittén (IOK) stängt av fyra skeletonåkare, också de på livstid, skriver IOK på sin webbplats.

 • AV-teatern skvallrar om blodig fars

  Det skrattas åt överklassen i AV-teaterns nya pjäs Skvaller.

  Det skrattas åt överklassen i AV-teaterns nya pjäs "Skvaller". På scenen ses i år också bekanta ansikten från sommarteatrar i södra Finland.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega