Hoppa till huvudinnehåll

Femdubbelt fler rattfyllerister fast under två lördagsnätter i Helsingfors - "Men jag drack mexikanskt öl"

En man som kör men en flaska i handen.
Arkivbild. En man som kör men en flaska i handen. Bild: Mikhaylov Oleg/Mostphotos Rattfylleri,brott (juridik),bilar,alkoholism,köra

Under två sommarlördagar har Helsingforspolisen utfört oannonserade blåstest.

Avsikten har främst varit att testa de bilister som körde till och från restauranger.

Blåstesten ledde till att femdubbelt fler rattfyllerister än i genomsnitt blev fast i Helsingfors.

- Det här är mycket oroande, säger överkommissarie Jarkko Lehtinen på Helsingforspolisen.

Jag skulle bara ta en före jobbet― Man, ungefär 30 år, som blåste strax under gränsen för rattfylla

Polisen påminner att berusade chaufförer är den farligaste enskilda riskfaktorn i trafiken. I Nyland sker ungefär 100 olyckor per år där akohol varit en faktor och med personskador som följd.

- I huvudstadsregionen fungerar kollektivtrafiken bra och här finns många taxibilar. Ingen borde behöva köra berusad, varken till eller från festligheterna, säger Lehtinen.

Femdubbelt flera fast

Under den första lördagskvällen och -natten, den 17 juni, blåstes sammanlagt 732 chaufförer. Av dem var en chaufför grovt rattfull, fyra åkte fast för rattfylleri och 18 personer hade druckit lite alkohol innan de satt sig bakom ratten.

- Normalt är ungefär en av sjuhundra bilister onykter. Under den första lördagen var det femdubbelt flera. Människor tänker helt enkelt inte efter och sätter andra människors liv och hälsa på spel, säger Lehtinen.

Dessutom delade polisen ut tre körförbud på grund av allvarlig likgiltighet i trafiken.

Under den andra lördagen, den 8 juli, testades 813 chaufförer. I polisens nät fastnade två fall av misstänkt rattfylla, en obesiktad bil och fem chaufförer prickades för att ha kört för fort eller utan säkerhetsbälte.

Dessutom avslöjade polisen tre svarttaxibilar och hittade tre personer som var efterlysta.

- Mest oroad är jag över att av alla chaufförer hade hela 3 procent druckit ens lite akohol innan de börjat köra bil. En del av dem som inte nådde upp till gränsen för rattfylleri var strax under den eller så var de först över men vid kontrollblåsningen underskred de gränsen, fortsätter Lehtinen.

Orsaken var allt från gräl med flickvän till mexikanskt öl

Polisen frågade också dem som blivit fast varför de hade satt sig bakom ratten efter att ha avnjutit alkoholhaltiga drycker. Polisen frågade både dem som överskred gränsen för rattfylleri och dem som var strax under.

Orsakerna var många. Här följer ett axplock bland motiveringarna till att köra bil efter att ha druckit alkohol:

Jag drack bara två mexikanska öl. Man vet ju aldrig med dem hur starka de är. Inte visste jag att jag inte var i körskick längre.
- Man, 35 år. Blåste över 0,7 promille.

Det har gått alldeles för kort tid sedan jag drack min sista öl. Jag drack bara fyra stycken. Den första drack jag kl 18..
- Man, 37 år. Blåste 1,2 promille ungefär klockan fem på morgonen.

Jag drack en och en halv mellanöl för en stund sedan. Jag kunde verkligen inte tänka mig att det skulle påverka körandet. Jag har läst att man kan ta åtminstone en utan att det syns i blåstestet. Jag är chockad. Jag kommer att ta lärdom av det här.
- En liten kvinna, cirka 25 år. Blåste lite under gränsen för rattfylleri.

Jag grälade med min flickvän och hade tänkt åka och festa. Det här har blivit kvar från gårdagen.
- Man, 24 år. Blåste strax innan midnatt lite under gränsen för rattfylleri.

Jag skulle bara ta en före jobbet.
- Man, ungefär 30 år.

För det är så jobbigt.
-Man, ungefär 30 år.

Helsingforspolisen påminner att det inte finns någon bra orsak att sätta sig bakom ratten efter att man har druckit alkohol.

- Det känns som om många har fått för sig att det är okej att sätta sig bakom ratten efter en eller två portioner alkohol. Det är helt onödigt att börja fundera om man är i körskick eller inte. Då är det bättre att ha nolltolerans och inte dricka alls innan man ska köra, säger Lehtinen.

Polisen kommer att ha skärpt övervakning hela sommaren.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen