Hoppa till huvudinnehåll

Finlandsarenan kör igång idag

Finlandsarena i Björneborg.
Finlandsarena i Björneborg. Bild: Yle/Bengt Östling finlandsarenan

Idag inleds Finlandsarenan i Björneborg, ungefär 60 000 människor väntas delta. I år är temat för evenemanget Finlands 100-årsjubileum. Svenska Yles utsände Ville Hupa berättar varför man ska följa med evenemanget och vad som händer under veckan.

– Man kan förvänta sig samhällsdebatt kring en ganska bred palett olika ämnen på ett ganska litet område i Björneborgs centrum, säger Ville Hupa.

Enligt arrangörerna ordnas över 170 olika diskussioner under Finlandsarenans fem dagar.

– En hel del kända ansikten lär byka upp i Björneborg; stora delar av den politiska eliten i Finland kommer att vara närvarande. De politiska partierna är också välrepresenterade och många intresseorganisationer kommer att finnas på plats i Björneborg, säger Hupa.

Samtidigt som Finlandsarenan pågår ordnas också ett annat stort evenemang i staden; nämligen Pori Jazz.

Ville Hupa
Ville Hupa Ville Hupa Bild: Yle/Sofia Schleutker ville hupa

Finns det något svenskspråkigt program under Finlandsarenan?

– Svenskan har haft en lite nedtonad roll under Finlandsarenan som är ganska finskspråkigt. Nästan alla diskussioner under veckan går på finska men det finns också svenskt program.

Enligt Hupa är största delen av det svenskspråkiga programmet koncentrerat till onsdagen då både Folktinget och Svenska Kulturfonden ordnar egna paneldiskussioner. Folktinget har dessutom en egen paviljong på torget i Björneborg. Dessutom finns en del andra finlandssvenska organisationer som Folkhälsan representerade.

Varför ska man bry sig om Finlandsarenan?

– Har man ens ett litet intresse för samhällsdiskussion överlag och gillar att lyssna på debatt kan man ha utbyte av att komma dit. Det diskuteras också annat än politik här; bland annat vetenskap, innovationer, mental hälsa och miljöfrågor. Och det brukar dessutom vara en relativt folklig stämning här i Björneborg under Finlandsarenan. Man kan delta i en massa diskussioner; tröskeln att gå och följa med eller kanske också tala med folk och beslutsfattare är ganska låg, säger Hupa.