Hoppa till huvudinnehåll

Grunden för den nya fotbollshallen i Borgå är snart klar

Grunden för den nya fotbollshallen i Kokon.
Den nya bollhallen i Kokon ska byggas intill Aurorahallen och blir 3966 kvadratmeter stor. Grunden för den nya fotbollshallen i Kokon. Bild: Yle/Katarina Lind Kokonniemen Palloiluhalli Oy

Den nya fotbollshallen i Kokon i Borgå framskrider. Arbetena med grunden ska vara klara om ett par veckor och förhoppningen är att hallen står färdig i slutet av 2017.

- Projektet framskrider bra. Staden är klar med sin del av jobben och nu fortskrider arbetena med grunden, säger Per Högström, chef för idrottstjänster i Borgå.

Borgå stad har ansvarat för jordbyggnadsarbeten på området intill Aurorahallen i Kokon, där den nya hallen byggs. Nu fortsätter aktiebolaget bakom hallen med projektet.

- Vi hoppas att hallen är klar på det här årets sida. Arbetet med grunden blir klart inom ett par veckor och tillsvidare har vi hållit tidtabellen, säger Toni Nyström från Kokonniemen Palloiluhalli Oy.

Den nya fotbollshallen i Kokon byggs intill Aurorahallen.
Den nya hallen för bollsporter byggs intill Aurorahallen. Den nya fotbollshallen i Kokon byggs intill Aurorahallen. Bild: Yle/Katarina Lind borgå

Butchers inte med som ägare

Han tror att själva byggnaden börjar resa sig på området i slutet av augusti. Bakom projektet, som ägare, står FC Futura Juniorer, som blir den största användaren.

Från början var det också meningen att Borgå Butchers skulle gå med som ägare, men på grund av ekonomiska svårigheter gick föreningen inte med, berättar Nyström.

Olika idrottsföreningar i Borgå, bland dem Butchers, har ändå visat intresse för att använda hallen när den är klar, säger han.

Grunden för den nya fotbollshallen i Kokon.
Grunden för den nya fotbollshallen i Kokon. Bild: Yle/Katarina Lind Kokonniemen Palloiluhalli Oy

"Behovet av en hall ökar hela tiden"

Det återstår att se i vilken mån Borgå stad kommer att ha användning för hallen. I samband med projektet gjordes en förfrågan till skolor och daghem om behovet av dagsanvändning.

Det blev klart att det inte finns behov av en permanent användning, utan att det handlar om timmar här och där, berättar Per Högström.

Borgå stad satsar också framöver på den uppvärmda fotbollsplanen utomhus på området i Kokon. Högström ser ändå att det finns ett behov av den nya hallen.

- Behovet ökar hela tiden, eftersom barn och unga spelar fotboll året runt. Relativt bra har Kvarnbackens plan varit igång vintertid, men nu flyttar den verksamheten till hallen inkommande vinter. Jag vågar hoppas och tro att användningen blir stor, säger Högström.

Grunden för den nya fotbollshallen i Kokon.
Grunden för den nya fotbollshallen i Kokon. Bild: Yle/Katarina Lind hall