Hoppa till huvudinnehåll

Kall start på sommaren skrämde inte sjöfararna

Båtar i Ekenäs gästhamn.
Båtsäsongen har kommit igång i Ekenäs gästhamn. Trots det kalla vädret har inte gästhamnsbesökarna minskat betydligt i antal. Båtar i Ekenäs gästhamn. Bild: Yle/Nicole Hjelt seglare,segelbåtar,segling,motorbåtar,Ekenäs,Raseborg

I gästhamnarna i Västnyland har båttrafiken varit ganska normal trots det kyliga vädret i juni. En stor del av gästhamnarnas besökare är stamkunder som återvänder oberoende av väder och vind.

- Det är båtfolkets hobby, de tycker om att vara ute på sjön. Om man har en sådan båt som man kan övernatta i, så åker man ut oberoende av vädret. Man sätter bara mera kläder på och värmen på i båten. Så länge det inte är storm, säger Erja Hiltunen som är ansvarig för gästhamnen i Sommaröstrand på Skåldö.

Folk tar semester senare

Hiltunen berättar att människorna inte fick båtarna i sjön i tid på våren när det var kallt. Många skjuter dessutom fram semestern till senare på sommaren.

Det här bekräftar även Fredrik Kevin som äger gästhamnen Predium i Lappvik.

- Folk har börjat flytta på sina semestrar och börjar semestern först mitt i juli. Det kan bero på att vi har haft tre dåliga somrar i rad och att det har varit relativt bra väder i augusti, säger Kevin.

Båt kör in i båthamnen Predium.
Det var inte många som fritidsåkade med båten i Lappvik i juni. Båt kör in i båthamnen Predium. Bild: Yle/Malin Valtonen premarin,Raseborg

Människor är nog ute på stugorna, men all extra aktivitet har uteblivit på grund av att det varit kallare.

- Fritidsåkandet är nog helt och hållet borta. Det är bara förbindelsebåtarna som rör sig från hamnen ut till stugorna, säger Kevin.

Lugnt i juni ingen nyhet

Överlag har det varit lugnt i juni och vädret har nog påverkat båttrafiken. Det blåsiga och regniga vädret har varit mycket på tapeten i år.

- I fjol var det också ganska kyligt, så inte är det någon stor skillnad i jämförelse med fjolåret, säger Ilkka Rissanen på Ingå kommun om gästhamnen där.

Den omtvistade bryggan vid Sommaröstrand augusti 2011.
Det har varit ganska stillsamt i juni, men det här är inget ovanligt. I stället räknar man med högsäsongsmånaderna juli och augusti. Den omtvistade bryggan vid Sommaröstrand augusti 2011. Bild: YLE / Robin Lindberg sommaröstrand,Raseborg,Ekenäs

- Det är juli månad som är den månad då vi har flest besökare. En variation på 10-50 båtar i juni påverkar kanske inte den totala siffran så mycket, säger Jan-Olof Björkqvist vid Ekenäs gästhamn.

Det är de mera avlägsna, yttre hamnarna som blir mera lidande då det är dåligt båtväder. Det innebär att sjöfararna åker in till städerna i stället.

- Även om det är bättre och sämre väder från år till år så skiljer det aldrig så hemskt mycket i slutändan, konstaterar Björkqvist.

Högsäsong i juli och augusti

Speciellt juli men också augusti brukar vara de mest aktiva månaderna när det gäller trafiken i gästhamnarna.

Det finns lediga platser kvar i gästhamnen i Östra hamnen i Hangö, som har en kapacitet på 200 gästbåtsplatser.

- Det har blåst hårt och varit kyligt. Folk ser ut att skjuta upp segelfärderna, säger Oscar Cavonius som är hamnkapten i den nyuppiffade Östra hamnen i Hangö.

En av båtarna som tävlar i årets regatta.
Hamnkapten Oscar Cavonius har observerat att många skjutit fram sommarens första seglats på grund av det kalla och blåsiga vädret. En av båtarna som tävlar i årets regatta. Bild: Yle/Malin Valtonen tävlingar

Förra året hade Östra hamnen ungefär 6 000 övernattningar, varav 4 000 inföll i juli. Hittills i år har hamnen haft drygt 1 000 övernattningar trots det kalla vädret. Man räknar med att fjolårets siffror kommer att uppnås.

- Hittills ligger vi på ungefär samma nivå som ifjol, trots det dåliga vädret, säger Cavonius.

Han är optimistisk gällande årets resultat och tror inte att det kommer att bli någon nedgång i antalet gästhamnsbesökare.