Hoppa till huvudinnehåll

Konsumenten villig att betala mer för gurkan

Foto: Arja Lento/Yle
I sommar har odlaren erbjudits en rekordlåg lön på tio cent per kilo gurka. Foto: Arja Lento/Yle Bild: Arja Lento/Yle smältpunkt

Producentpriset på inhemsk gurka och tomat låg förra veckan nere i tio cent per kilo och många konsumenter är förvånade över det låga priset.

- Nog är det ganska eländigt att de inte ska få någon lön för vad de odlar, säger Närpesbon Jenny Brådd.

- Det är nog allt för billigt, säger i sin tur Bo-Göran Söderblom från Petalax.

- Det låter som ganska lite jämfört med butikspriset, anser Närpesbördige Josef Gullmets som numera är bosatt i Helsingfors.

Många vill ha sin del av kakan

Det finns många länkar i kedjan då gurkan och tomaten går från odlaren till butikshyllan och alla vill ha sin del av kakan. Packerierna är ofta en del av kedjan och Stefan Skullbacka, vd för Närpes grönsaker säger att det är marknadskrafterna som bestämmer priset.

- Marknadskrafterna har varit så pass hopplösa i och med att det har varit betydligt större utbud på gurka och tomat, konstaterar Skullbacka.

- Det leder till att alla bjuder under varandra och så blir det en negativ prisspiral som nu tyvärr har varit exceptionellt besvärlig de senaste tre veckorna.

Är det för många länkar i kedjan som vill ha sin del av kakan?

- Nej, vi skulle inte klara av distributionen till butikerna på något annat sätt i det här landet. Att ha distribution från packeriet direkt till butiken skulle vara kostnadsmässigt en hopplös ekvation.

Närpes grönsaker köper alltså produkten från odlaren och säljer den sedan vidare till endera centralbutiken eller till andra kunder i landet som i sin tur distribuerar det ut till butikerna. Skullbacka vill inte avslöja till vilket pris de säljer gurkan vidare.

Kilopriset i butiken på en dryg euro

I butikshyllan säljs gurkan och tomaten nu till ett kilopris på en dryg euro och Handelslaget KPO uppskattar att man köper in gurka och tomat för ungefär 80 cent per kilo.

- Man måste vara konkurrenskraftig också. Inte är konsumenten färdig att betala vad som helst för produkterna. Det är marknadspriserna som gäller, säger Jyrki Kentala, ansvarig för inköpen vid handelslaget KPO.

Alla konsumenter som Yle Österbotten talat med skulle vara villiga att betala mera för produkterna ifall det skulle betyda mer pengar i fickan för odlaren och det väljer också hellre inhemskt än utländskt.

- Helst inhemskt för att gynna egna odlare, konstaterar Närpesbon Helge Stenback.

Tomater hänger i klasar på plantor i växthus
Inhemskt ska det vara, anser de konsumenter Yle Österbotten intervjuat. Tomater hänger i klasar på plantor i växthus Bild: Louise Bergman växthus,växthusodling,tomat,tomatodling

- Nog ska det vara inhemskt så mycket som möjligt. Man måste ju stöda egna landet i första hand, säger Bo-Göran Söderblom.

Många är också villiga att köpa direkt från odlaren trots att de nu oftast köper från butiken.

- Jo, nog skulle jag kunna tänka mig det, men jag bor i Helsingfors, så det blir lite långt till odlaren, säger Josef Gullmets.

- Kvaliteten är bättre då man köper direkt från odlaren, jag köper nog mycket på reko, hävdar i sin tur Jenny Brådd.