Hoppa till huvudinnehåll

Ny andningsmaskin är i bruk på Vasa centralsjukhus

vasa centralsjukhus
Arkivbild. vasa centralsjukhus Bild: Yle/Roy Fogde Vasa,Vasa centralsjukhus

Den andningsmaskin som en Vöråfamilj samlade in pengar för har varit i bruk i några veckor på Vasa centralsjukhus. Maskinen behövs och har redan varit till stor hjälp.

Det var för drygt sex år sedan som Vöråföräldrarnas sex dagar gamla son dog eftersom lungorna, som inte hade utvecklats som de skulle, kollapsade. Paret valde att starta en fond och i våras överlämnades 10 000 euro till Vasa centralsjukhus som investerades i en ny andningsmaskin till förlossningssalen.

Den så kallade cpap-maskinen har nu funnits i huset i runt tre veckor, och den har redan behövts.

- Den behövs och är av en nyare modell än de andra. Det är väldigt sällsynt att nyfödda inte överlever, men vi har haft ett fall där maskinen har gjort att intensivvårdstiden har varit kortare, säger barnläkare Leena Taittonen som jobbar med övervakning vid intensivvårdsavdelningen för nyfödda.

För det mesta är förutsättningarna goda för att allt ska gå bra, menar Taittonen.