Hoppa till huvudinnehåll

Oklart när olyckssluss i Larsmosjön öppnas igen

Larsmosjön med UPM:s fabrik i fjärran.
Larsmosjön och UPM:s fabrik i Jakobstad. Larsmosjön med UPM:s fabrik i fjärran. Bild: Yle/Joni Kyheröinen larsmo skärgård

Det är oklart när slussen i Gertruds kan öppna igen efter helgens olycka, då en båt kantrade inne i slussen. Vid UPM, som ansvarar för upprätthållningen av slussen, vet man inte ännu vad som gick fel och kommer därför att säkerhetstesta slussen först.

- För oss är det ett fullständigt mysterium hur den här olyckan kunde inträffa, säger fabriksservicechef Sune Junell vid UPM i Jakobstad.

Det var ett sällskap på fyra vuxna och tre barn som var med om olyckan i lördags. Enligt deras vittnesmål öppnades slussens lucka för snabbt, vilket gjorde att båten tog in vatten och kantrade.

En person skadades lindrigt i olyckan, men alla lyckades ta sig upp på torra land innan räddningsmanskapet anlände.

El avstängd

Slussen renoverades så sent som i våras och är livligt trafikerad under sommarmånaderna. Slussen är den ena av två som förbinder havet med Larsmosjön. Tillsvidare får båtfolket använda sig av den andra slussen, Hästgrundets sluss.

Vid UPM jobbar man som bäst på att förhindra fler olyckor.

- Eltillförseln vid slussen i Gertruds är avstängd, så ingen kommer igenom där för tillfället, säger Sune Junell.

Slussen fungerar så att den som vill passera själv ska dra i ett snöre, som sätter igång den eldrivna slussautomatiken.

- Eftersom vi inte ännu har hittat något fel och inte vet vad som är problemet så kommer vi att testa slussen tills vi vet att den är säker, säger Junell.

Det är oklart hur lång tid testerna kommer att kräva, men UPM informerar när man vet mer.