Hoppa till huvudinnehåll

Amnestyrapport: Både IS och dess motståndare har orsakat omänskligt lidande för civila i Mosul

En irakisk polis kramar sin mor som nyss har flytt den befriade förorten Gagjali öster om Mosul.
En irakisk polis kramar sin mor som nyss har flytt den befriade förorten Gagjali öster om Mosul. Bild: EPA/AHMED JALIL Irak,Mosul

En färsk Amnestyrapport belyser krigets fasor för irakiska civila i Mosul. Ögonvittnen berättar hur IS tillfångatog civila i västra Mosul och använde dem som mänskliga sköldar. Också den irakiska armén och de USA-ledda internationella trupperna beskylls för att ha dödat tusentals civila genom överdimensionerad användning av explosiva vapen.

I helgen firades nyheten om att Iraks armé erövrat staden Mosul av terrorgruppen IS världen över. En i dag publicerad rapport från Amnesty International visar det oerhört höga priset som kriget om Mosul har krävt i form av civila döda.

- Vi hade inga alternativ. Om du stannar, dör du i stridigheterna; om du flyr tar de dig till fånga och dödar dig. Jag såg fyra av mina grannar hänga i elstolparna. De fick hänga där i flera dagar.

Det berättar en man i rapporten, som återger forskarnas intervjuer med ögonvittnen.

För att hindra civila från att fly låste IS människor in i sina hem genom att svetsa igen dörrar, lägga minor vid husdörrar och döda hundratals, till och med tusentals, flyende människor på måfå.

Invånare i Mosuls närområden tvingades att flytta in till staden för att fungera som mänskliga sköldar. En man från byn Tel Arbeed, som tvångsplacerades i västra Mosul, berättar i rapporten:

- IS sade att vi måste åka, annars dödar de oss. Vi tvingades att stå mellan dem och missilerna. När IS-trupperna började förlora mark till de irakiska styrkorna, drog de sig undan och tog majoriteten av de civila med sig.

Iraks armé och den USA-ledda koalitionen offrade civila

Amnestyrapporten har undersökt förbrytelser i västra Mosul som skett i år, från januari till maj 2017. Amnestys forskare intervjuade drygt 150 ögonvittnen och experter samt dokumenterade 45 attacker där över 400 civila dödades.

Rapporten vittnar om krigsförbrytelser på bägge sidor: både terrorgruppen IS och Iraks armé tillsammans med den USA-ledda internationella koalitionen har orsakat civilbefolkningen lidande.

De undersökta fallen visar att de irakiska styrkorna och den USA-ledda koalitionen i flera fall inte lyckades attackera IS, utan slog ihjäl och skadade civila och deras bosättningar istället.

Också när regeringen och koalitionen lyckades attackera IS, orsakade valet av vapen eller ofullständiga säkerhetsåtgärder onödigt mänskligt lidande. Till exempel i mars gick amerikanerna till luftangrepp för att döda två IS-krypskyttar, men bomberna dödade 105 civila samtidigt.

Frank Johansson, verksamhetsledare för Amnesty i Finland
Rapporten ska påminna om vilket oerhört högt pris i form av civilt lidande kriget i Mosul har inneburit, säger Amnesty Finlands verksamhetsledare Frank Johansson. Frank Johansson, verksamhetsledare för Amnesty i Finland Bild: Yle / Eva Pursiainen Frank Johansson,frank johansson

Enligt rapporten tog de allierade inte i beaktande att civila användes som mänskliga sköldar. Frank Johansson, verksamhetsledare på Amnesty International, påminner om att detta faktum inte ger motståndaren rätt att offra civila.

- Att använda sig av mänskliga sköldar är en krigsförbrytelse, men det gör det inte mer tillåtet för den irakiska armén eller koalitionen att bomba de här områdena. Vi säger alltså att man har använt oproportionerligt stor militär styrka i tätt befolkat område, vilket man inte borde ha gjort, säger Frank Johansson.

Oberoende kommission efterlyses

Rapporten har skickats till den irakiska armén och till den internationella koalitionens ledare, men något svar har organisationen inte fått. Organisationen efterlyser likväl ett stopp på våldet från IS håll, men föreställer sig inte att terrorgruppen reagerar.

- Vi är förstås medvetna om att vårt budskap inte har någon direkt effekt på IS. Men det är viktigt att vi dokumenterar de krigsförbrytelser som organisationen har gjort sig skyldig till, så att dess ledare eventuellt kan ställas inför domstol i framtiden, säger Frank Johansson på Amnesty Finland.

Amnesty International kräver att rapportens resultat granskas av Iraks regering och de stater som är med i den USA-ledda koalitionen. En del av förbrytelserna kan tydligt klassificeras som krigsbrott. I sina rekommendationer efterlyser organisationen en oberoende kommission som undersöker bevisen på förbrytelser mot internationell lag och publicerar resultaten.

- Vi kräver att de som har gjort sig skyldiga till krigsförbrytelser ställs till svars och att de offren som är vid liv får ersättningar, säger Johansson.

Krigets lagar gäller alla

Den irakiska arméns och internationella koalitionens vilja att erkänna brotten beror på internationella reaktioner, vilket är orsaken till att Amnesty publicerar utredningen, säger Frank Johansson. I den bästa av världar kunde diskussionen leda till att länder blir bättre på att följa krigets lagar.

- Om omvärlden tycker att det är fullständigt okej att en koalition tillsammans med Iraks armé gör sig skyldiga till krigsförbrytelser, eller om man tycker att det är fullständigt okej att IS gör sig skyldigt till krigsförbrytelser, så har vi en sådan värld som jag själv inte tycker att det är särskilt trevligt att leva i.

- Samma regler ska gälla för alla. Även om motparten i det här fallet har gjort sig skyldig till alldeles avskyvärda brott så ska den irakiska armén och koalitionen följa de internationella reglerna för hur vi behandlar varandra i en krigssituation.