Hoppa till huvudinnehåll

Butiker hörde Lappträskföräldrars vädjan om energidrycksförbud

Energidrycker
På servicestationen Bikupan i Lappträsk måste man härefter ha fyllt 15 för att få köpa energidrycker. Arkivbild. Energidrycker Bild: Brand X Pictures/Steve Allen energidrycker

I Lappträsk har föräldrar lämnat in en vädjan om att affärerna i kommunen inte ska sälja energidrycker till under 15-åringar. Nästan alla var med på uppropet.

- Vi är oroliga eftersom det kommit fram att våra barn dricker mycket energidricka. Den innehåller ämnen som inte är bra i stora mängder, allra minst för ett växande barn, säger tvåbarnsmamman Christina Mickos.

Hon är en av de som aktiverat sig i frågan. Hon säger att föräldrarna kan prata med barnen och försöka motivera dem till att göra sunda val då de använder sina fickpengar. Men sist och slutligen kan föräldrarna inte vakta ungdomarna dygnet runt.

Bakom vädjan ligger både föräldraföreningarna i Kapellby skola och i Kirkonkylän koulu och dessutom idrottsföreningen Lappträsk idrottare.

- Vi börjar ha kommunens samlade föräldratrupp bakom vädjan till näringsidkarna. Vi hoppas att de lyssnar på oss, säger Mickos.

Christina Mickos
Christina Mickos är en av föräldrarna bakom vädjan om att inte sälja energidrycker åt under 15-åringar. Arkivbild. Christina Mickos Bild: Yle/Carmela Walder lappträskpolitiker christina mickos

Under måndagen förde några föräldrar vädjan till affärerna i kommunen. Alla köpmän var inte på plats, men servicestationen Bikupan var genast med på noterna.

- Jag tycker det finns både en etisk, moralisk och hälsosam orsak att förbjuda energidrycker för under 15-åringar. Jag tycker det var en bra sak föräldrarna lyfte fram, säger företagare Jarmo Lehtomäki vid Bikupan.

Han tycker att det skulle vara en fin linjedragning av alla köpmän i Lappträsk om de stödde initiativet.

- Jag tror det blir grupptryck från byn ifall alla andra går med på förbudet utom exempelvis en köpman. Om någon försöker tjäna pengar på något som är dåligt för barns hälsa … Sådant ser inte folk med blida ögon på, säger Lehtomäki.

Sale följer S-gruppens linje

- På M-butiken sade de att de stöder idén men att det förutsätter att den andra livsmedelsaffären Sale också går in för det, säger Mickos.

Sale Lappträsks köpman Reetta Savola säger att butiken kommer att göra enligt S-gruppens direktiv i saken, och hänvisar till huvudkontoret.

Det blev senare klart att Sale kommer att fortsätta att sälja energidrycker också till 15-åringar, eftersom det är S-gruppens gemensamma linje.

M-butiken med på noterna

Även om man på M-butiken ursprungligen sagt att man går med på förslaget om Sale gör det har man nu beslutat att trots allt sluta med försäljningen till under 15-åringar.

- Jag har själv barn och jag tycker inte att barn behöver få i sig de där dryckerna. Sale får hålla vilken linje de vill, men vi och Bikupan går in för att inte längre sälja energidrycker till barn, säger Petri Haarala, köpman på M-butiken i Lappträsk.

På Pukaron Paroni var ägaren inte på plats då föräldrarna lämnade in vädjan, så Mickos vet inte ännu hur de förhåller sig till vädjan.

- Jag hoppas företagarna och köpmännen tar saken på allvar och i alla fall för en diskussion inom sina företag, säger Mickos.

Artikeln uppdaterad 12.7 kl 9:00 med Petri Haarals kommentar.